0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

IZ DRUGOG UGLA: Miroslav Đukić o fudbalu u Srbiji, borbi za titulu, radu i Sumi

Objavljeno: 15.12.17 u 16:24

Kroz dosta tema je prošao danas Miroslav Đukić sa novinarima u prostorijama na stadionu crno-belih.

Jedan deo sezone je gotov, odmor pa povratak na teren i veliku borbu da se odbrani osvojena titula u prošloj sezoni.

Tako stvari stoje za Miroslava Đukića. U ‘pripremu’ ne spadaju samo treninzi, već i pojačanja koja će crno-belima povećati šanse u domaćim i evropskim utakmicama, ali i mnogo toga drugo.

– Mi imamo dobre rezultate, uopšte nisu za bacanje. Možda Zvezda nije kiksnula nigde? Možda je u tome problem. Imaju jedan poraz i tri nerešene, od čega dve sa nama. Kod kuće nismo dobro igrali kao na strani, to možemo da popravimo. Potrebno je da se igračima slegne gradivo, da u drugom delu igramo mnogo tečniji fudbal. Problem igranja kod kuće je igranje na punu odbranu. Mislim da ćemo pojačavanjem, povećavanjem kvaliteta igrača doći do rešavanja tih problema, probaćemo na taj način da rešimo te probleme u završnici, u otvaranju i probijanju problema. To su nam stvari koje sigurno moramo da rešimo. Kod kuće igramo sa mnogo više tenzije, sa mnogo više pritiska. Igrači moraju da budu svesni da ne treba da imaju taj pritisak, rekao je Đukić.

Priča je išla i u smeru o igračima na koje se srpski stručnjak može osloniti u Partizanu. Kada je o tome reč, prvi se nameće Sejduba Suma. Prošlog leta je Gvinejac stigao kao najveće pojačanje, ali se nije isplatio. Bio je sklonjen, međutim gol u derbiju mu je čini se kupio novu šansu i kod navijača, a i ljudi od pitanja u klubu.

– Suma je stigao nespreman, totalno van fizičke forme. Mi smo pokušavali da mu popravimo fizičku spremu, ali je dva puta imao povrede. Može više i bolje, kada se spremi i uđe u pripreme. A došao je iz slovačke lige sa mentalitetom da je igrač poteza. Došao je kod nas i počeo da shvata da će morati da radi, da neće moći da živi od poteza. Navikao je da kolektiv bude podređen njemu. Opušten tip igrača, kazao je Miroslav Đukić, a potom pomenuo i neka svoja slična pređašnja iskustva u trenerskom poslu:

– Znate, imali smo kod mene u ekipi Bebeta. On da 20 golova u sezoni, a ne trči. Onda kažemo, mi ćemo trčati za Bebeta, donosi pobede i daje golove, trčaćemo za njega. Ali, Suma, ne daješ mi golove, ne nameštaš mi golove, moraš da obučeš kombinezon i da radiš. Moraš da mi daš što daju svi. Mesi trči kao golman, ali daje 60 golova u godini. Ako ne radiš ni ovo ni ono, onda ne štima.

Očigledno je Đukić svestan šta mu je u drugom delu sezone potrebno da njegovi izabranici zairaju još bolje:

– Hoću da motivišem ekipu i razmišljam da im pustim snimak neke utakmice gde su ih pojeli protivnici i onda pomislim ‘poplašiću ekipu’. Mora ovde da se radi, 90 minuta. Oni u njihovim glavama razmišljaju ‘pa neće valjda ovde’. Hoće, baš tu će doći lopta i primićeš gol. Na zapadu to rade od devete godine i navikli su. Kod nas je majstor onaj ko dva puta proturi loptu kroz noge. Ja sam kao uspeo nešto u fudbalu, a uspeo sam jer sam bio radnik. A kod nas se priča ‘on je samo radio, ne zna ništa kao som, samo radi’, a za druge koji nisu ništa uradili se kaže ‘to je bio majstor’.

Sa stadiona Partizana: Stefan Smuđa

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter