3
Evrokupovi

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT ANALIZA: Partizanovo evropsko računanje vremena! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 24.11.17 u 18:31

Kao onaj mrav iz basne o „Cvrčku i mravu“, fudbaleri Partizana su marljivo ove jeseni sakupljali bodove u Evropi, koji će im na kraju doneti najlagodniju zimu u poslednjih 13 godina i pomoći da proleće dočekaju sa osmehom.

Crno-beli su sinoćnom pobedom nad Jang Bojsom nastavili dobar evropski niz u 2017. godini, koji je započeo pobedom nad ekipom Budućnosti u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Od utakmice sa crnogosrskim šampionom do danas, ekipa Miroslava Đukića je odigrala ukupno 11 utakmica u Evropi, od kojih su samo nakon dve teren napustili pognutih glava.

Poraze našem šampionu naneli su samo Olimpijakos i Dinamo Kijev i to na mečevima u Beogradu, ali utisak je da je Partizan u ovim susretima više sam sebe pobedio, nego što je protivnik zaista bio toliko bolji.

Iskusni i skupoceni sastavi šampiona Grčke i Ukrajine nemilosrdno su kaznili greške crno-belih i tako im naplatili školu za neka buduća vremena, možda i za to proleće i 1/16 finala Lige Evrope, gde ih čekaju imena sličnog renomea.

Ipak ta dva poraza ne mogu pokvariti generalno dobru sliku koju je Partizan ostavio u evropskim mečevima, gde je izvojevao i četiri pobede uz pet remija. Tri od ta četiri trijumfa došli su u mečevima, koji su pred njihov početak označeni kao oni presudni, oni oko kojih se lomi sezona.

Takav je bio i meč u Budimpešti protiv Videotona, gde je posle beogradskih „klimavih“ 0:0, srpskom šampionu pretio krah, pošto bi i druga godina bez grupne faze UEFA takmičenja za njih značila pravu katastrofu u svakom smislu. Ipak, Đurđević, Tavamba, Suma i ekipa su na takav pritisak odgovorili sa četiri gola u mreži Mađara, koji su u prehodnoj rundi eliminisali jedan Bordo, i omogućili mir u kući, pošto je neki primarni cilj za ovu jesen bio ispunjen.

FOTO: STARSPORT

Ipak kao i svaki ozbiljan sportski kolektiv i Partizan je od tog trenutka podigao lestvicu i zacrtao sebi neke nove ciljeve, a to je bilo „prezimljavalnje“ u Ligi Evrope gde su kao konkurente dobili tri kvalitetna portivnika, sa kojima međutim, jasno je bilo od početka, mogu ravnopravno da se uhvate u koštac.

Nekako je tu odmah Dinamo iz Kijeva izdvojen kao favorit grupe, Skenderbeg kao autsajder protiv kojeg se nesmeju prosipati bodovi, a Jang Bojs kao najveći konkurent crno-belih u trci za narednu rundu.

Ekipa Miroslava Đukića je kroz pet utakmica sa pomenutim rivalima uradila upravo ono što se od njih očekivalo. Sa gostovanja u Bernu i Elbasanu vratili su se neporaženi, a to im je na kraju omogućilo da protiv istih rivala, kod kuće i pred svojim navijačima rešavaju svoju sudbinu.

Tu dolazimo do još dve utakmice iz kategorije „presudnih“, koje smo ranije pominjali u tekstu, a u kojima je Partizan u dve tvrde, rovovske borbe tukao direktne konkurente za prolaz u 1/16 finala i tako napravio veliki uspeh, koji srpski fudbal čeka još od 2005. godine.

Izvor:Youtube/AM Video7S

Pogled na imena protivnika srpskog šampiona možda i ne odaje pravu sliku o njihovom relnom kvalitetu, pošto iskreno ne spadaju u red onih najatraktivnih. Ipak jasno je da je nekada protiv takvih protivnika i najteže igrati, a da svaki od ovih timova poseduje određeni kvalitet to se potvrdilo kroz takmičarsku godinu.

Naime Jang Bojs, koji je Partizan sinoć nakon velike borbe „bacio na pleća“, trenutno je ubedljivo lider švajcarskog šampionata, ispred jednog Bazela, za koji je trenutno pitanje samo hoće li 2018. godinu dočekati u nokaut fazi Lige šampiona ili u lošijoj varijanti Lige Evrope.

Da nije slučajno u odabranom društvu potvrdio je i Skenderbeg, koji je na tri meča Lige Evrope, koje je odirao kao domaćin, ostvario po dva remija i pobedu. Treba istaći da su pored jučerašnjeg trijumfa nad Dinamom iz Kijeva, u plej-ofu za plasman u grupnu fazu glave došli i njihovim imenjacima iz Zagreba, koje su ostavili bez Evrope prvi put posle 11 godina. To svakako svedoči o određenom kvalitetu, koji nije za potcenjivanje.

Na kraju ne treba previše trošiti reči o Kijevljanima, koji predstavljaju respektabilo ime u evropskim okvirima, a sa kojima će se crno-beli 7. decembra boriti za prvo mesto u grupi. Partizan će u ovoj utakmici imati šansu da se revanšira Dinamu za šokantan poraz pred praznim tribinama u Humskoj i da tako na najbolji način zaokruži svoju koleciju jesen/zima za 2017. godinu.

FOTO: STARSPORT

Ipak, šta god da se dogodi u Ukrajini u poslednjem kolu, naš šampion već sada može reći da iza sebe ima više nego uspešnu godinu, u kojoj je nakon duple krune izvojevan i šesti plasman u drugu fazu nekog evropskog takmičenja u klupskoj istoriji.

Ostaje da vdimo hoće li u narednoj godini Đukićevi puleni, uz poneko zimsko pojačanje, uspeti da nadmaše uspeh tima koji je vodio Vladimir Vermezović, koji je nakon grupne faze prebrodio i prvu narednu prepreku, u vidu ekipe Dnjepra.

Partizan je u poslednja dva učešća u evrokupovima pokazao da je spreman da napravi određeni iskorak i prevazišao ulogu pukog učesnika, koji stoji sa strane i gleda dok „krupnije zverke“ među sobom dele glavni plen. Prošli put su protiv Augzburga „za dlaku“, u poslednjem kolu ostali praznih šaka ali sada se to ipak vratilo. Došlo je izgleda vreme da se i srpski klubovi najzad za nešto pitaju u evropskom fudbalu i pređu na računanje vremena po kojem proleće dolazi već u novembru mesecu.

 

0
0

3 Komentara

  1. Jeste da budalo sve je sviralo…Najviše će da svira partizai jer kada uzmeš transfer,platu,premije,Slovan,armoniku to je brate 3 Milke ali brat bratu…Sejdo svira disko

    0
    0
    Odgovori
    • DA DA GAN CVRCAK JE SVIRAO A U DECEMBRU POSLE DERBIJA CE DA PEVA, ONU SVOJU JEDINU PESMU KME KME KME!
      zvezda IMA NULA NULA zvezdu JOS MINUT DELI DO PROLASKA GRUPE, SAMO JOS OVAJ SLOBODNI UDARAC DA IZDRZE
      SUT LOPTA LETI I JOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOJIC
      A BILA JE TAKO BLIZU, DA SE PRIDRUZI MILANU PARTIZANU I OSTALIM VELIKANIMA!
      A U PREDGRADJU MUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUK!

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter