1
Fudbal

VREMEPLOV: Da li je to Švedska ‘azurima’ sinonim za neuspeh u kvalifikacijama za Mondijal? (VIDEO)

Objavljeno: 13.11.17 u 00:00

Odgovor na ovo pitanje ne mora biti potvrdan ukoliko Italijani kod kuće odigraju na nivou renomea koji poseduju i tako kao jedni od poslednjih putnika čekiraju kartu za Rusiju.

Izabranici Đanpaola Vernture neprijatno su iznenadili u prvoj utakmici baraža za Mundijal, pošto su u Stokholmu poraženi od domaćina Švedske minimalnim rezultatom.

Naravno daleko od toga da je Italija pred nekom nemogućom misijom. Svakako su još uvek favoriti za plasman u Rusiju, pogotovo što igraju na domaćem terenu i biće zaista ogromno iznenađenje ukoliko ne uspeju da se plasiraju na najveću fudbalsku smotru.

Ipak kada se pogleda unazad, na istoriju učešća Italijana na Svetskim prvenstvima, jedan podatak „bode oči“ i verovatno pomalo zabrinjava ljubitelje fudbala na „čizmi“.

Naime „Azuri“ samo jednom, tokom svoje duge i bogate fudbalske istorije, nisu uspeli da se domognu Mundijala, a bilo je to vrlo davne 1958. godine. Pogađajte ko je bio domaćin tog turnira? Da, bila je to Švedska.

Ova skandinavska zemlja bi mogla da poprimi status sinonima za italijanske fudbalske neuspehe, barem kada je reč o plasmanima na Svetsko prvenstvo, ukoliko izabranici Janea Andersona uspeju da odole na „Đuzepe Meaci“.

U kvalifikacijama za to poslednje i jednino Svetsko prvenstvo na kojem nisu učestvovali (ako ne računamo Urugvaj 1930.), Italijani su završili kao drugoplasirani u grupi od tri ekipe, iza Severne Irske a ispred Portugala.

Ekipa za koju je na terenu predvodio legendarni Đampiero Boniperti u odlučujućem meču za prolaz na Mundijal poražen je na gostovanju u Belfastu sa 2:1, pa je tako na kraju Severna Irska završila kao prva u grupi sa pet bodova, samo bodom više od „Azura“.

Pred sutrašnju revanš utakmicu u redovima Italijana ne vlada najsjajnija atmosfera. Prema medijima sa Apenina selektor Ventura, kojem i onako nisu baš nešto bili nakonjeni, već je praktično bivši i uveliko se traži njegova zamena, čak i ako uspe da ostvari cilj i prebrodi baraž.

Ovo bi i te kako moglo da utiče i na teren i ulije dodatnu nervozu u redove četvorostrukog svetskog prvaka, koji već i onako strahuje da bi protiv Švedske mogla da im se ponovi ona „Švedska“.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter