0
Fudbal

FOTO: Adidas

NOVA GENERACIJA: Mondijal u Rusiji će se igrati sa specijalnom loptom (FOTO)

Objavljeno: 09.11.17 u 18:43

Adidas je danas predstavio Telstar 18, zvaničnu loptu Svetskog prvenstva u fudbalu, koje se 2018. godine održava u Rusiji, gde učestvuje i reprezentacija Srbije.

Model Telstar 18 je naslednik prve adidas lopte kojom se igralo neko FIFA Svetsko prvenstvo u fudbalu, 1970. u Meksiku, a koja je upravo nosila naziv Telstar. Ime je svojevremeno dobijeno od dve reči „televizija“ (tel) i „zvezda“ (star), s obzirom na popularnost koju je lopta vrlo brzo stekla. Radi se o prvoj lopti koja je ukrašena sa crnim panelima, petouglovima, jer je tako bila uočljivija tokom prenosa na crno-belim televizorima u to vreme. Ovakve šare na lopti predstavljale su prekretnicu u fudbalskom dizajnu.

Za razliku od kreativnog rešenja za Meksiko, Telstar 18 ovog puta ima potpuno drugačije panele, koji donekle podsećaju na Brazuku, zvaničnu loptu Svetskog prvenstva 2014. u Brazilu. U isto vreme, odlikuje je potpuno nova i moderna tehnologija kako bi se povećale performanse lopte.

FOTO: Adidas

Telstar 18 je prošao kroz brojna i temeljna testiranja, da bi se ispunila očekivanja i potrebe najboljih igrača na svetu. Među reprezentacijama i klubovima koji su učestvovali u procesu testiranja su Argentina, Kolumbija, Meksiko, Mančester junajted, Juventus, Real Madrid i Ajaks.

Tehnološki napredak u odnosu na ranije lopte je ostvaren u mnogim segmentima, uključujući potpuno novi dizajn panela, sa metalik printom i grafičkim efektom teksture koji je napravljen da bi obezbedio performanse i izdržljivost na stadionu i na ulici. Održivost je glavni fokus lopte Telstar 18, sa elementima koji uključuju i recikliranu ambalažu za pakovanje.

FOTO: Adidas

Zanimljiva i važna karakteristika modela Telstar 18 je ugrađeni NFC čip, koji će prvi put biti korišten na nekoj zvaničnoj lopti na Svetskim prvenstvima. Time će ovaj model biti najinovativnija lopta do sada, u tehnološkom smislu. Čip omogućava korisnicima da „komuniciraju“ sa loptom, i to uz pomoć mobilnog telefona. Nakon povezivanja i ostvarene interakcije, svaka lopta će da generiše jedinstven identifikator, otključavajući ekskluzivni sadržaj i informacije koje će slati nazad na telefon korisnika. Personalizovano iskustvo, kao i prepoznavanje lokacije na kojoj se koristi, doneće nove izazove za korisnike tokom pripreme za Svetsko prvenstvo.

Roland Domler, direktor odeljenja za fudbalski hardver u adidasu, izjavio je:

– Originalni Telstar je jedna od najprepoznatljivijih lopti u istoriji fudbala, i model koji je zauvek promenio fudbalski dizajn. Zato je razvoj modela Telstar 18 bio pravi izazov za nas, s obzirom na to da je bilo potrebno da ostanemo verni originalnom modelu. Nova struktura panela i uključivanje NFC čipa je dovela fudbalske inovacije i dizajn na novi nivo, nudeći korisnicima i igračima potpuno drugačije iskustvo.

FOTO: Adidas
0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter