6
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

EKSKLUZIVNO ZA HOTSPORT: Milan Đumi Đuričić, trener Radničkog iz Niša, o tekućoj sezoni, trci za titulom, Radničkom…

Objavljeno: 07.11.17 u 22:50

Pojedini ga smatraju doktorom fudbalske igre, magistrirao je stvaranje mladih fudbalera, doktorsku tezu branio na vraćanju u život onih koje je fudbal otpisao. Milan „Đumi“ Đuričić danas želi da u Radničkom nastavi gde je stao sa Vojvodinom 2009. godine.

 Jedan je od retkih trenera koji je bio član navijačkog foruma, aktivno učestvovao u razmeni mišljenja sa navijačima, uvek prihvatao konstruktivne kritike, a krivicom Save Miloševića Nišlije su bile uskraćene za priliku da u njegovom virtuoznom stvarlaštvu uživaju pre dve ipo godine. Život piše romane, tako je Milan Đumi Đuričić ipak završio na klupi niškog Radničkog, a o ovoj sezoni, ekipi Radničkog kao i srpskom fudbalu govorio je u prvom intervju za Hotsport.

 Pod trenerskom palicom Milana Đuričića stasavali su mnogi veliki igrači, poput Branislava Ivanovića, Dušana Tadića, Gojka Kačara, Slobodana Medojevića, sadašnjeg sportskog direktora Radničkog Marka Jovanovića i mnogih drugi… za njega kolege iz struke i navijači  govore da je trener stvaralac, visoko se kotira u evropskom i srpskom fudbalskom savezu, a među navijačima Vojvodine ostaće upamćen i kao trener koji je pred Firmašima iscepao ugovor i klubu oprostio, za naše uslove, enormnih 70.000 evra.

 Pitanje šampiona po Đuričiću već je rešeno, a zanimljiva će biti borba za mesta koja garantuju Evropu.

– Dosadašnji deo sezone pokazao je jednu stvar koju nismo do sada videli. Jedan tim apsolutno dominira, a to je Crvena zvezda. Partizan i pored toga što pobeđuje je u problemu sa igrom. Trka uopšte nije neizvesna, razlika između Zvezde i Partizana je mnogo velika da bismo uopšte govorili o nekom rivalitetu ove godine. Pored ovih timova ostatak lige je dosta ujednačen, svako svakog može da dobije. Recimo, bilo je nekoliko utakmica koje su završene rezultatom 3:0, a oni koji su izgubili mogli su da dobiju mečeve samo da su realizovati svoje šanse. Pozitivna stvar do sada je što nema prognozera koji bi smeo da licitira ko će ispasti, a ko igrati Evropu.

 Gde vidite Radnički na kraju sezone?

– Očekujem da Radnički podigne nivo igre, već se primećuje da pravimo filozofiju u kojoj dominira posed lopte, to ne može odmah da se vidi, nije to proces od nedelju dana. Uz kvalitetna pojačanja u januaru, tri do četiri adekvatna igrača, dobre pripreme i homogenu atmosferu u ekipi, verujem da možemo da napadnemo Evropu. Naravno, za to je potrebno malo sreće, otkriva Đuričić.  

 Tek iz drugog pokušaja završili ste na klupi Radničkog, tada je u Niš umesto Vas igrom slučaja stigao Milan Rastavac?

– Bio sam trener Marku Jovanoviću u Vojvodini 2005. godine, on i tadašnji predsednik Vidak Perović su me pozvali. Došli su u prostorije FSS-a, gde sam ja radio kao koordinator instruktorske službe FS Srbije i selektor reprezentacije do 17 godina. Pitali su me da li sam raspoložen da pomognem Radničkom. Ja jesam bio raspoložen, ali tadašnji direktor reprezentacije i potpredsednik saveza Savo Milošević to nije dozvolio.

 „Krivi“ ste za dolazak Milana Rastavca u klub?

Mimu sam pohvalio, a predložio ga je pokojni Bogi Stepanović komesar za suđenje, a njemu ga je preporučio Mihajlo Jurasović. Mima se tako obreo u ekipi Radničkog. Kada su me pitali o njemu sam rekao sve najbolje, kaže Đuričić.

Za one koji ne znaju, bili ste deo stručnog štaba omladinske reprezentacije Srbije koja je u Litvaniji 2013. osvojila zlato. Koga od igrača iz te generacije biste voleli da vidite u Radničkom?

– Ima ih više. Oni koji igraju U Srbiji, Slobodana Uroševića iz Napretka, Ognjena Ožegovića iz Partizana, Nikolu Antića iz Vojvodine, Andriju Lukovića iz Voždovca, sve njih voleo bih da vidim u Radničkom jer su to sjajni fudbaleri, a pre svega odlični momci, otkriva trener Nišlija.

 Uprave Radničkog unazad ističu važnost omladinske škole, ima li tu materijala za prvi tim?

– Već smo pokušali neke stvari da uradimo, da pokrenemo stvari i pošaljemo poruku mladim igračima da ćemo o njima voditi računa. Protiv Crvene zvezde igrali su Aleksa Jovanović (1999. godište) koji je već i mao priliku da okusi čari superligaškog fudbala. Priliku da debituje imao je i Petar Ristić (2000. godište), Ristić je odigrao poslednjih 15. minuta meča. Taj ulazak nije njegova zasluga, jer on nije imao gde da se pokaže, to je zasluga njegovog talenta. Želim da pokažemo poruku igračima sa ovih prostora, da talentovani igrači koji žele da rade, da će biti primećeni i da će dobiti šansu da zaigraju za Radnički, jasan je Milan Đuričić.

 Radnički u sledećem kolu gostuje „starom dužniku“ ekipi Mladosti iz Lučana… očekivanja?

– Dobro bi bilo da pobedimo, ne bismo bili nezadovoljni ni nerešenim ishodom. Eventualnom pobedom u Lučanima Radnički bi se podigao pred mečeve sa Mačvom i Zemunom i uz malo sreće mogli bismo do Evrope.

ĐURIČIĆ O SRPSKIM KLUBOVIMA U EVROPI:  

– Za Evropu treba mnogo toga. Evropa sama po sebi nema vrednost. Uzmimo primer Mladosti iz Lučana. Prošle godine su izborili pravo igranja u kvalifikacijama za Ligu Evrope, i? Izgubili 2:0 i 3:0, šta su time dobili? Treba pripremiti tim za Evropu pa je onda igrati, ja sam pristalica toga. Kada sam rekao da ćemo biti prvaci u Litvaniji, smejali su mi se, a mi smo spremali tim za to. Na ovim relacijama teško je igrati Evropu, možemo je i izboriti, ali mali su nam dometi.

 BIOGRAFIJA:

Iskusni stručnjak rođen je 1961. godine. Trenersku karijeru počeo je u Radničkom iz Nove Pazove, kojeg je nakon 33 godine uveo u Srpsku ligu. Vodio je još Tekstilac iz Odžaka, Dinamo iz Pančeva (dva puta), Cement iz Beočina, Srem iz Sremske Mitrovice (četiri puta), Mladost iz Lučana, Mačvu iz Šapca (dva puta), Zemun, FK Beograd, Inđiju i novosadsku Vojvodinu (dva puta), koju je u sezoni 2009/10 odveo u finale Kupa Srbije.

 Đuričić je dugo radio u Fudbalskom savezu Srbije kao koordinator instruktorske službe, a bio je član stručnog štaba reprezentacije Srbije do 19 godina, koja se na Evropskom prvenstvu u Litvaniji 2013. godine okitila zlatnom medaljom. Po povratku sa Evropskog prvenstva, a na predlog tadašnjih direktora Saveza Sava Miloševića i Mitra Mrkele, postao je mentor svim selektorima mlađih kategorija naše zemlje. Đuričić je i redovni predavač na školi za trenere UEFA.

0
0

6 Komentara

  1. Sarlatan! Njegova izjava je uvlacenje terzijanskim drekavcima. A sto junace nisi spremio ekipu da odigra makar posteno mec sa kurajberkom,a? Pa sad bezobrazno nastojis da se opravdavas preko Partizana. Bas si bedan covek, sram te bilo. Isti si ti kao Lalatovic i mnogi drugi,ima vas i vise nego sto Mix tvrdi! Zato je aktuelana dupla kruna ogroman trijumf protiv zla! Boli vas to ,znam, ali ne zaboravite da slede dva derbija!Da vidimo tu lepotu od igre!! Neki treneri u 40 godina trenerskog staza ni jednom da pobede crveno zlo srpskog fudbala,ama ni remi! Eto, to ste vi-postenjacine i strucnjaciiz rupaske stale!

    0
    0
    Odgovori
  2. E moj bata Djumi – godinama sam tu blizu kluba i znam unazad nekoliko godina šta se dešava u klubu, tako da mogu ti reći da nikada stanje nije bilo lošije nego što je sada. Omladinska škola.–pa prijatelju od kako je došao taj dir. Marko ona tone sve dublje i dublje u blatu. Ne želim da ovim osporim talenat Leke (1999) odnosno Jovanovića i malog Petra(2000 god,) ali prijatelju da znaš da je bilo i ima dece sigurno koja su zaslužila pre njih šansu da bar treniraju sa prvim timom, ovako gorak je ukus svega toga jer se zna da je mali Leka familija direktora a i njega od piionira 2015. od dolaska iz Bora *guraju */pri prvom timu.Posle svega žao mi je momka jer mislim da mu time prave medveđu uslugu, a i malog Petra jer mislim da će deca ta ista da se kasnije pogube u nekoj fudbalskoj zabiti i otići u zaborav. Ako je pravde i poštenja trebalo je svim omladincima pružati šansu da bar treniraju sa prvim timom i osete atmosferu.naravno ne sve od jednom ali su imali i i imaju mogućnost da svake nedelje po par deteta treniraju sa prvim timom kako bi sva deca imala podjednake šanse da se dokažu, ovako samo –tatini i mamini sinovi mogu dobiti priliku, a time Radnički neće dobiti kvalitet i propadaće deca jer će zbog istih pravi talenti propadati i odlaziti dalje.i opet ćemo imati Radonjiće, Pešiće i sl van Radničkog , ali kasnije u vidu i liku, nekog *malog Duleta, Ćire, štopera Rileta, negde u drugom klubu koji će tamo vredeti a kod nas ne.Trebalo bi im bar dati šansu zaslužuju ta deca to.Zato bata Djumi ne veruj mnogo pričama direktora, već budi ti taj koji će vući neke konce i odlučivati o nečemu.

    0
    0
    Odgovori
  3. Ahaha,jos jedan dr za bedacke prognoze. Nemas ti majstore pojma! To ti ja odgoovorno kazem. Partizan nema problem igre nego problem neravnopravnog polozaja u Ligi. Kad tvoj klub igra protiv frajle unapred skidate gace,vas deset klubova najmanje dok protiv sampiona slazete bunkercinu sa deset igraca! Doci ce ta frU ostalom, gojla na JNA pa cemo videti. U ostalom sto nas nije pobedila u rupi? Zna cica mica da Partizan nije tim za potkusurivanje kao tvoj. Da imas obraza kao covek fudbala bi stao u odbranu digniteta takmicenja i ne bi valjao gluposti!

    0
    0
    Odgovori
    • Tako je ,razbili smo Macvu kao i borac pre toga .Onaj penal nad panticem je bio za crveni a faul nad tosicem za zatvor medjutim više sile,CIA ,masoni,SNS nisu dozvolili.Sve je to zavera protiv našeg prepostenog kluba.I nije to zvezda,to je fmp jer sve sto nam ne odgovara to ne postoji već je to nešto drugo ,u našem imaginarnom svetu stvari stoje tako

      0
      0
      Odgovori
    • Ako pricas o Zvezdinoj filijali, malon Partizanu, onda ok! Svakako nam sluzite za potkusurivanje! A vi igrate sklanjalice, a kad naidjete na ekipu koja nece da vam se sklanja, onda ih sklanjate uz pomoc sudija!

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter