Crvena zvezda je na svom tereu doživela poraz od Arsenala 1:0, a ovih pet stvari su obeležile jučerašnji meč.

Povezane vesti

1. Zvezdino neiskustvo
Na samom početku meča bili je primetno da su igrači Zvezde na teren izašli u grču. Nedostatak velikih utakmica kao da je paralisao noge crveno-belima, što je nekoliko puta dovelo do bespotrebnog komplikovanja situacija koje u domaćoj ligi rešavaju rutinski. Neophodno je još ovakvih mečeva, i neophodna je rutina u nogama, pa Radonjićevi voleji neće dva puta biti blokirani, dok Srnić neće propustiti poklon-šansu da zatrese mrežu.

FOTO: STARSPORT

 

2. Rodićevo isključenje i Savićev izlazak
Iako Arsenal nije bio bez šansi, poslednja linija Zvezde bila je dovoljno skoncentrisana, i verovatno bi izdržala nalete tima iz Londona da nije bilo povrede Vujadina Savića, komandanta poslednje linije crveno-belih, u 66. minutu, i isključenja Milana Rodića u 80. minutu. Iako svakako kvalitetni, Gobeljić i Babić su ipak rezerve ovom dvojcu koji je među najzaslužnijima za ulazak u grupnu fazu Lige Evrope. 

FOTO: STARSPORT

3. Publika
Poput igrača, utisak je da je i publika pomalo bojažljivo ušla u meč, pa je, umesto dodatnog pritiska na Arsenal sa tribina stadiona „Rajko Mitić“ stiglo opterećenje igračima Zvezde, i bilo im je neophodno nešto više vremena da uhvate svoj prepoznatljivi ritam, mada je utisak da je sinoćna partija Zvezde, uz onu u Kruševcu, najslabija koju je sastav Vladana Milojevića pružio ove sezone. Iako je sa druge strane bio sastav Arsenala, ova Zvezda može mnogo bolje.

4. Arsenalova rutina
Upravo ono što je nedostajalo Crvenoj zvezdi, odnelo je prevagu na stranu Arsenala. Iako je Arsenal u Beograd došao sa postavom koja ne predstavlja najjači tim, ne bi trebalo zanemariti imena Petera Čeha, Tea Volkota, Džeka Vilšira i Olivijea Žirua. Za ova četiri imena vezana su 254 nastupa u evropskim takmičenjima. Mirnoća u odsudnim momentima delovala je i na ostatak tima, uticala je da i oni najmlađi, poput mladog Nelsona, odigraju dobro i bez pritiska. Podsećamo, Volkot je sa Arsenalom igrao polufinale Lige šampiona, dok je Čeh sa Čelsijem ovo takmičenje i osvojio…

FOTO: STARSPORT

5. Samopouzdanje
Nedostatak utakmica ovog kalibra očekivano je uticao na samopouzdanje fudbalera Crvene zvezde. Ne toliko iz perspektive sumnji u sopstveni kvalitet, jer su igrači beogradskog kluba dokazali da ga imaju, koliko iz perspektive nepoznanice kad je u pitanju igranje protiv timova kao što je Arsenal. Nakon jučerašnjih 90 minuta, jasno je da Crvena zvezda može da se nosi i sa timovima iz samog krema evropskog fudbala. A upravo to bi mogao da bude ključ ne samo pred Zvezdino gostovanje u Londonu, gde će nastupiti apsolutno rasterećeni i bez ikakvog pritiska, već i pred mečeve protiv BATE Borisova, potom Kelna, a na kraju i one koji crveno-bele očekuju za sezonu, dve ili pet. 

FOTO: STARSPORT

Na kraju, postavlja se pitanje – da je ovih pet stavki bilo drugačije, da je iza Zvezde nekoliko decenija aktivnog igranja u Evropi, da ima istu rutinu kao Arsenal, da Rodić i Savić nisu napustili igru… da li bi rezultat bio drugačiji? Možda i ne bi, ali to nije ni poenta, koliko činjenica da Crvena zvezda, uprkos porazu, svoj jučerašnji nastup mora da shvati kao veliku injekciju samopouzdanja, jer je dokazala da itekako ima fudbalskog kvaliteta i znanja da se nosi sa timovima na tom nivou takmičenja. A na mečevima protiv timova tog ranga, razlika između pobede i poraza je u nijansama.

FOTO: STARSPORT