10
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT ANALIZA: Zvezdina poslednja linija, linija života (ANKETA) (VIDEO)

Objavljeno: 25.09.17 u 11:30

‘Čarobni štapić’ u rukama Vladana Milojevića učinio je to da je odbrana Crvene zvezde trenutno najjači bedem pred golom u Evropi ispred Barselone, Juventusa, PSŽ-a, dva Mančestera i čuvenog Čolovog bunkera Atletiko Madrida.

Strastveni kladioničari nema sumnje da proklinju dan kada je Vladan Milojević postao trener Crvene zvezde. U poslednjih nekoliko godina, pa sve do jula ove godine igra ‘GG3+’ bila je takozvana ‘sigurica’ na stadionu ‘Rajko Mitić’ uz poklon kovtu preko dva. Danas igrači igara na sreću mole Boga da Crvena zvezda primi gol i čekaju pogodak njenog rivala kao kap kiše u vreme najveće suše.

Crvena zvezda pomerila je granice i ponovo sija nekadašnjim sjajem. Crveno-beli su trenutno najbolja odbrana u Evropi sa samo jednim primljenim golom na deset odigranih utakmica. Da podatak ostavi još jači utisak, Crvena zvezda je taj jedan gol primila na svom terenu od Bačke, dok je u gostima njena mreža mirovala, a to je ukupno 450 minuta.

A, to niko nije mogao ni da nasluti posle prvih mečeva u Evropi odigranih krajem juna i početkom jula. Naime, tada je Crvena zvezda odigrala dvomeč 1. kola Lige Evrope sa Florijanom i posle pobede u Beogradu 3:0 usledio je šok na Malti 3:3. Tada su tandem štopera činili Vujadin Savić i Abraham Frimpong, koji su posle odigrali zajedno još samo jedan duel, revanš protiv Krasnodara kada je Crvena zvezda slavila sa 2:1. Uglavnom nesavladivi bedem pred golom Borjana, Kahrimana i Supića činili su Stojković, Le Talek, Savić i Rodić. Ta dobitna kombinacija Vladana Milojevića dovela je do toga da je Crvena zvezda najbolja odbrana u Evropi sa samo jednim primljenim golom u Superligi Srbije ispred Barselone, Atletiko Madrida, Mančester junajteda, Mančester sitija, PSŽ-a i durgih giganata sa Starog kontinenta.

Naravno, ne treba svu slavu pokloniti četvorici pomenutih igrača i golmanima, jer su podjednako važni za odbranu svi igrači na terenu, a takođe i defanzivci sa manjom minutažom od standardnih poput Dušana Anđelkovića, Srđana Babića, Abrahama Frimponga i Marka Gobeljića, ali i dva defanzivna vezna igrača, motora ekipe Branka Jovičića i Nenada Krstičića.

Krenućemo od ‘vrhovnog komadanta’ odbrane Vladana Milojevića. Čoveka koji je doneo renesansu na stadion ‘Rajko Mitić’. Odbranu Miodraga Grofa Božovića je sa 40 metara vratio bliže svom golu, te je rivalu zatvorio vrata brzih i opsanih kontra napada, o čemu svedoči to da je Vojvodina juče bila prvi tim koji je posle duže vremena uputio loptu u okvir gola na stadionu Crvene zvezde.

FOTO: STARSPORT

Kada je reč o komadantu na terenu, rekli bismo da je tu ulogu preuzeo Vujadin Savić. Vratio se posle dugog lutanja u inostranstvu tamo gde je ponikao i fenomenalnim partijama zapušio je usta svim kritičarima. Sada je, slobodno možemo reći, kalibar za reprezentaciju Srbije, a uprava Crvene zvezde je upisala veliki plus njegovim dovođenjem. Rame uz rame sa njim je Damjan Le Talek, Francuz je očito zalutao na sredini terena, ali ga je trener Vladan Milojević pronašao i smestio tamo gde treba – poslednju liniju. Damjan deluje veoma sigurno, a kod prekida, iako nije visok, veoma opasno. Protiv Krasnodara u Rusiji se vratio u sredinu, ponovo delovao pogubljeno, pa je brzo vraćen tamo gde ga se protivnici plaše, pred svoj kazneni prostor.

Jedno od najvećih pojačanja Crvene zvezde ovog leta je Filip Stojković, momak koji prošle godine nije mogao da igra u Minhenu 1860. Zato su Nemci danas tamo gde jesu u Regionalnoj ligi jug, a popularni Žule lomi u Evropi. Moćiće za koji dan da ga vide na delu protiv Kelna i još jednom shvate da su pogrešili. Pozadi je neprelazan, a ono što navijače dovodi u trans je njegova borbenost i požrtvovanje do poslednje kapi znoja, ne kažemo krvi. Sa druge strane deluje Milan Rodić, nije igrao puno zbog čestih povreda (muči ga sada nova), ali je pokazao da se radi o odličnom levom beku. Njega menja Dušan Anđelković o kome ne treba trošiti reči, statistika sve govori, a godine, njima prkosi.

Srđan Babić je stigao kao veliko pojačanje, ali se na ‘zlatnom orliću’ vidi da dve godine nije igrao ozbiljan fudbal. Mladom Banjalučaninu je potrebno vreme, ali i ovo što je do sada odigrao je sasvim korektno, za primedbu je samo duel sa Krasnodarom u Rusiji. Abraham Frimpong je protiv istog rivala u Beogradu pokazao da može. Čvrst, stabilan i brz, ali i brzoplet. Zbog toga je van tima. Koštala su ga nepotrebna izletanja protiv Florijane i ispadanja, ali je pokazao da Vladan Milojević može i na njega da računa.

Odbrana Crvene zvezde ne bi bila ista da nije još dva momka, puna pogotka kada je reč o prelznom roku i poslu koji je napravila uprava na čelu sa Zvezdanom Terzićem, Mitrom Mrkelom i Svetozarom Mijjailovićem, koja je dovela dva fenomenalna zadnja vezna Branka Jovičića i Nenada Krstičića. Prvi je došao i vrlo brzo ‘kupio srce’ Delija svojom borbenošću i požrtvovanjem. Lopta je mogla da prođe do Le Taleka i Savića, ali igrač ne. Stizao je sve, pokrivao je sve, ali se nažalost povredio. Tamo gde je on stao nastavio je fenomenalni Nenad Krstičić, sa većim isustvom, lukavstvom iz najdefanzivnije lige sveta – Serije A.

Na kraju golman Milan Borjan. Najstandardniji je, brani sve što može da se skine, ruku na srce u domaćem prvenstvu nema mnogo posla. Ipak, ima dovoljno iskustva, ali i ‘namazanosti’ da ubije protivnika kada njegov tim vodi. To smo videli protiv Sparte, to smo videli protiv Krasnodara. Poslednji je nivo odbrane gole i kada je bilo gusto, a bilo je, bio je na visini zadatka.

FOTO:STARSPORT

Ipak, pravi ispit za odbranu Crvene zvezde tek dolazi u četvrtak. Gostuje se Kelnu u drugom kolu Lige Evrope. Biće to dvoboj najbolje odbrane Evrope, protiv najgoreg napada Starog kontinenta. Crvena zvezda je do sada u prvenstvu primila samo jedan gol, a ‘jarčevi’ su postigli samo jedan. Nadamo se da će posle meča u četvrtak od 19 časova statistika ostati ista…

Da li Crvena zvezda može da sačuva svoju mrežu na Rajn Enerdži areni u Kelnu?
Loading ... Loading ...
0
0

10 Komentara

  1. Citam sta pisu Grobar pa nemoguce da su toliko glupi i ostrasceni. Vokri nije igrao u Zvezdi vec u lavoru. i slicni njrmu Ova Zvezda gaji borbeni fudbal, Miloje kao Colo Simeone forsira ceste tranzicije takticki besprekorno vodi utakmicu a na terenu 11 terijera trci ko navijeno. Dovodi igru do savrsenstva a ide mu i matura – Keln pa diplomski Arsenal. Ako to prodjeno neogrebani bice extra. Vreme je da se mali Radonjic dokaze u evropskim okvirima, a ove dolazece utakmice su stvorene za to. I Grobari mrs u svoje dvoriste placite jer Vas Djukic vodi, samo ne znam gde, a mi odosmo u Keln po bodove.

    0
    0
    Odgovori
  2. Hahahah e cak i navijaci Zvezdane znaju da je carobni stapic poznatog nam predsednika merlina, i njegovih pretnji nasim timovima iz lige. Nemojte nas lagati samo, nemamo nista protiv sto dajete zvezdi svega, samo nemojte da mislite da je resto nase drzave idiotluk. Mi svi navijamo za svoje klubove, i nije nam zao jer smo neki i sampioni i pored svega. A Zvezdana svasta mora da radi za tu protekciju! Red je od marakane do kabineta predsednika a kolena crvena haha sve se vidi sve se zna

    0
    0
    Odgovori
    • Kako smo onda izbacili Krasnodar i Spartu ? Sparta potrosila na pojacanja 12 mil. eura a Krasnodar ima stadion od 200 mil. eura i 12000 dece u svojoj akademiji širom Rusije?! Jel su nas i oni pustili? Kako partizan nije imao šut u okvir gola za 90+ min. na Marakani ?! Znači ili si botina teška koja ne razmišlja svojom glavom ili si klinder od 12 godina. Treće nema. Tačka.

      0
      0
      Odgovori
    • To si dobro primetio: „I pored svega“
      Mislis na lopovluke i mafijasenje kojim je nk globozan nastavio da se bavi i ove sezone? 80 % utakmica u ovom delu sezone ste dobili na lopovluk, izvlacili vas da ne potonete, 20% niste uspeli da zatvorite, i zato je 5 bodova razlike…Prema tome, cuti i pokri se usima, pozdravio te Haradinaj.

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter