1
Domaći fudbal

PAD POSETE: Sve praznije tribine i na jednom od najstarijih stadiona (FOTO)

Objavljeno: 25.09.17 u 14:35

Na jednom od najstarijih fudbalskih stadiona u Srbiji stoji sledeći natpis „Ako nam publika ne dolazi, šta ćemo mi svi ovde?!“ Taj natpis krasi ulaz na stadion srpskoligaša Železničara iz Niša, upravo ta parola postavlja pitanje, šta ćemo mi ovde?

Poseta na srpskim stadionima odavno je u opadanju, a taj trend ne obećava da će se uskoro zaustaviti. Jedan od najsvetlijih primera navijača koji su uvek uz klub bio je niški Radnički, ali je sada i u Nišu situacija kao u Kragujevcu, Užicu, Novom Sadu. Fanatizam navijača na tribinama, borbu za klub do poslednjeg atoma snage i glasa u grlima navijača zamenila je kamerna atmosfera u kojoj okupljeni mogu da slušaju razgovor sudije i igrača na terenu.

FOTO: Aleksandar Ilić

Radnički je tokom boravka u trećoj ligi Srbije u proseku imao oko tri hiljada navijača po meču, a povratkom u Superligu podigao je na 4.5 hiljada ljubitelja fudbala po meču.

Utakmicu sa Javorom u tekućoj sezoni pratilo je tek oko 500 gledalaca.

Foto: Dimitrije Nikolić

O razlozima zašto je to tako nećemo sada, Radnički nije jedini, ali je najsvežiji primer progona navijača sa stadiona, samo želimo da postavimo pitanje, za koga se igra fudbal u Srbiji?

U minuloj sezoni po poseti su bili neprikosnoveni Crvena zvezda sa prosekom od 9 hiljada navijača, drugi je bio Partizan sa prosekom 3.775 hiljada,  treći Radnički sa 3.367, Vojvodina je bila na četvrtom mestu, a povratnik Napredak i najprijatnije iznenađenje lige na petom mestu sa 2,633 navijača u proseku.

Danas je situacija daleko drugačija. U dosada pet odigranih kola na Rajku Mitiću, Zvezda u proseku ima 13 hiljada navijača, Mačva 3.300, Partizan 3.030, Vojvodina 2.360 navijača, Napredakje na petom mestu, sa 1.910 posetilaca po meču… a kude je taj Niš? Eno ga na šestom mestu, sa prosekom od 1750 gledalaca po meču.

0
0

1 Komentara

  1. Sramota je što pišete nešto , u šta niste upućeni.Železničar nema seniorsku ekipu,tako da se ne takmiči .Radnički sve manje ljudi gleda, jer narod nije glup da ne vidi šta se radi u i oko kluba.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter