Održan je vanredni sastanak čelnika Grada Beograda i FSS gde je dogovoren početak izgranje nacionalnog fudbalskog stadiona u Beogradu.

Povezane vesti

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza sastali su se u Starom dvoru sa predstavnicima projektantske kuće „Fenwick Iribarren Architects“ koja će se baviti izradom projekta za izgradnju nacionalnog stadiona. U pitanju je projektantska kuća koja je radila veliki broj stadiona u Evropi i svetu po standardima UEFE.

– Ovo je prvi sastanak na kome je predstavljeno nekoliko potencijalnih lokacija za izgradnju novog nacionalnog stadiona, koji je najavio i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Odmah nakon odabira lokacije, krenuće se u fazu projektovanja, kako bi se u drugoj polovini naredne godine krenulo i u njegovu izgradnju. Grad Beograd, zajedno sa FSS-om, formiraće posebno radno telo koje će se samo time baviti – rekao je Siniša Mali.


On je dodao da je veoma važno da u Beogradu postoji odgovarajuća sportska infrastruktura, kako bi grad mogao da bude domaćin velikih sportskih dogadjaja.


– Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u gradu, koji će umnogome promeniti sportsku sliku Beograda. S obzirom na to da predvidjamo izgradnju stadiona za 60.000 gledalaca, što je ozbiljan kapacitet, moći će da se organizuju i utakmice u Ligi šampiona i Ligi Evrope. To upravo i jeste naš cilj, da Beograd dobije moderan stadion na kome mogu da se organizuju sportski dogadjaji po najvišim kriterijumima UEFE, kako bi u nekom trenutku Beograd bio domaćin finala Lige šampiona ili Lige Evrope, kao što je ove godine bila organizovana utakmica Superkupa u Skoplju u kojem su igrali najbolji klubovi na svetu Real Madrid i Mančester Junajted – zaključio je gradonačelnik Beograda.


Predsednik FSS-a Slaviša Kokeza kaže da je, s obzirom na to kako se razvija fudbal, izgradnja ovakvog stadiona neophodna.

– Svake godine se suočavamo sa sve većim zahtevima kad je reč o funkcionalnosti stadiona i kriterijumima za organizaciju utakmica u kvalifikacijama za svetska ili evropska prvenstva. Ne treba zaboraviti da od iduće godine počinje i novo reprezentativno takmičenje Liga nacija… U odnosu na standarde stadiona širom Evrope, mi smo nažalost negde daleko iza i to moramo da promenimo. Izgradnja novog stadiona je neophodnost u odnosu na to kako se razvija fudbal. Hvala gradu Beogradu, državi i UEFA koji će učestvovati u realizaciji ovog projekta u koji će FS Srbije uložiti maksimum sopstevnih kapaciteta i mogućnosti u svakom smislu – izjavio je predsednik FS Srbije Slaviša Kokeza.   


Sastanku je prisustvovao i glavni urbanista Milutin Folić.