1
Fudbal

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Nikad niko nije ponizio Barselonu na Nou Kampu kao oni (VIDEO)

Objavljeno: 11.09.17 u 00:00

Dinamo Kijev je najtrofejniji ukrajinski klub i jedan od najpopularnijih klubova sa istoka Evrope.

Dinamo je osnovan 1927. godine kao amaterski klub. Za vreme SSSR-a Dinamo je bio veliki rival sa klubovima iz Moskve, pa je ubrzo postao deo ukrajinskog nacionalnog ponosa i najpopularniji klub u državi. Kijevljani su do sada učestvovali u svim prvenstvima SSSR-a i Ukrajine, koja su osvajili više puta nego ostale ekipe. Fudbalska reprezentacija SSSR-a sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka je uglavnom bila sastavljena od igrača koji su branili boje kijevskog Dinama. Legendarni Oleg Blohin je 1975. godine osvojio Zlatnu loptu, a isto je učinio i Igor Belanov 1986. godine.

Najtragičniji događaj u istoriji Dinama je streljanje igrača kluba u leto 1942. zbog pobede nad dotada nepobedivim timom nemačke vojske. Nakon što su nacisti okupirali Ukrajinu, ekipa Dinama zaposlila se u gradskoj pekari, te su počeli rekreativno igrati fudbal gde god se moglo. Jednom ih je tako primetila i nemačka vojska, te su ih pozvali na utakmicu u kojoj je trebalo da igrači nastupe pod imenom Start. U toj ekipi igralo je osam igrača Dinama i tri igrača kijevske Lokomotive. Tokom letnjih mjeseci te 1942. godine, Start je igrao utakmice sa nemačkim vojnicima. 12. jula pobedili su Nemce prvi put, a pet dana kasnije sa 6:0 su dobili još jaču nemačku ekipu. 19. jula su pobedili mađarski MSG sa 5:1. Posle pobede nad Rukhom 16. avgusta igrači su uhvaćeni, mučeni, i zatvoreni u obližnji logor, a neki od njih su i likvidirani.

Što se tiče evropskih trofeja, Dinamo je osvojio Kup pobednika kupova 1975. godine nakon pobede nad mađarskim Ferencvarošem. Iste godine osvojen je i Superkup posle pobede nad minhenskim Bajernom. Isti trofej je osvojen i 1986. godine, a u finalu je pobeđen Atletiko Madrid rezultatom 3-0.

U novojoj istoriji, najveći uspeh Dinama je plasman u polufinale Lige šampiona 1999. godine. Sezonu pre tog uspeha, Dinamo je deklasirao Barselonu na Kamp Nou rezultatom 4-0. Andrej Ševčenko je postigao het-trik, a Sergej Rebrov je jednom zatresao mrežu Barse. U Kijevu su Katalonci poraženi rezultatom 3-0 . Dinamo je predvođen trenerom Valerijem Lobanovskim i fantastičnim napadačkim tandemom Ševčenko-Rebrov protutnjao te sezone grupom Lige šampiona, ali je u četvrtfinalu bolji od njih bio Juventus. Sezonu nakon toga, Kijevljani pobeđuju Real Madrid u četvrtfinalu Lige šampiona, ali u polufinalu bivaju zaustavljeni od strane Bajern Minhena.

Dinamo se trenutno bori sa Šahtjorom iz Donjecka za primat u ukrajinskom fudbalu, a ljubitelji fudbala će ovaj tim moći uskoro da gledaju i u Beogradu, jer su Kijevljani u Ligi Evrope u grupi sa Partizanom.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter