0
Evropske lige

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

I ŽENE IGRAJU FUDBAL: Ako znate ko je Kristijano Ronaldo, sramota je da ne znate nju

Objavljeno: 08.09.17 u 13:10

Evropska fudbalska federacija je počela sa realizacijom projekta preko kojeg daje do znanja da je fudbal univerzalni jezik svima dostupan.

UEFA je sa kampanjom ‘Jednaka igra‘, koja je započela u septembru, jasno pokazala, da želi dati priliku svima koji žele biti u fudbalu.

Jedna od predrasuda, čak i u Evropi, a dakako diljem sveta je, da fudbal ‘nije za žene’. Ali ako već igraju, to je više za zabavu nego ozbiljan posao. U najrazvijenijim zemljama, sa naglaskom na dobrom socijalnom dijalogu i ravnoteži između polova, ženski fudbal ima domovinsko pravo.

Skandinavija, Nemačka, Holandija, pa čak i u SAD-u i Japanu ženska fudbalska nogometna industrija cvata.

Ipak, prosečni sportski znalac zna ko je Kristijano Ronaldo, sa strane UEFA imenovan za igrača godine 2016/2017. To je manje-više logično za sve.

Ako biste želeli pobediti sa odgovorom na pitanje koja je igračica bila najbolja 2016/17, sigurni smo, da bi pravi odgovor bio poznat tek iznimno dobrom znalcu, koji prati ženski fudbal.

Da malo „uravnotežimo ples novca i slave“, i vidimo ko je ‘ženski’ Kristijano Ronaldo. Kada je UEFA pre nekoliko dana imenovala igrača i igračicu 2016/17, Portugalac je glatko pobijedio.

Među ženama, prestižnu lovoriku osvojila je holandska zvezda Like Martens 24-godišnja napadačica Barselone pomogla je nacionalnome timu do naslova evropskih prvakinja pre mesec dana. Sa švedskim Rosengardom završila je u četvrrtfinalu ženske Lige šampiona.

Njeno imenovanje nije bilo „lagana šetnja“. Osvojivši 95 glasova, zamalo je pretekla Pernilju Harder (Danska, Linkeping i Volfsburg), koja je osvojila 81 bod.

Martens je rođena u južnoj Holandiji. Započela je karijeru u klubu Herenven i nastavila u klubovima: Venlo, Standard Lijež, Duizburg, Geteborg i Rosengard pre potpisivanja u julu 2017. (neposredno pre Evropskog prvenstva) za Barselonu.

U 80 reprezentativnih nastupa, 33 puta je pogodila mrežu konkurenata. Reprezentativni debi je imala u 2011. i igrala je na Svetskom prvenstvu sa reprezentacijom u 2015. godini.

Pogledajmo tabelu 10 najboljih igračica prema glasanju UEFA:

1: Like Martens (Holandija, Rosengard i Barcelona)
2: Pernilje Harder (Danska, Linkeping i Volfsburg)
3: Dženifer Marošan (Nemačka, Lion)
4: Vivijan Mjedema (Holandija, Bajern Minhen i Arsenal)
5: Judžin Le Somer (Francuska, Lion)
6: Vendi Renar (Francuska, Lion)
7: Džeki Grunen (Holandija, FFC Frankfurt)
8: Lusi Bronz (Engleska, Mančester Siti i Lion)
9: Džudi Tejlor (Engleska, Arsenal)
10: Šansi van de Sanden (Holandija, Liverpool)

Setimo se prethodnih pobjednica:

2012/13 – Nadin Angerer (Nemačka, FFC Frankfurt)
2013/14 – Nadin Kesler (Nemačka, Wolfsburg)
2014/15 ─ Selija Šašić (Nemačka, FFC Frankfurt)
2015/16 ─ Ada Hegerberg (Norveška, Lion)

UEFA je na početku kampanje zapisala da svi mogu uživati u fudbalu, bez obzira koja je to osoba, odakle dolazi i kako igra. UEFA-ina ideja o uključivanju, poštivanju različitosti i pristupačnosti nesumnjivo je društveno odgovorna kampanja.

Više se može naći OVDE.

Pripremio: Boris Mikuž

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter