Evropska fudbalska federacija je počela sa realizacijom projekta preko kojeg daje do znanja da je fudbal univerzalni jezik svima dostupan.

Povezane vesti

UEFA je sa kampanjom ‘Jednaka igra‘, koja je započela u septembru, jasno pokazala, da želi dati priliku svima koji žele biti u fudbalu.

Jedna od predrasuda, čak i u Evropi, a dakako diljem sveta je, da fudbal ‘nije za žene’. Ali ako već igraju, to je više za zabavu nego ozbiljan posao. U najrazvijenijim zemljama, sa naglaskom na dobrom socijalnom dijalogu i ravnoteži između polova, ženski fudbal ima domovinsko pravo.

Skandinavija, Nemačka, Holandija, pa čak i u SAD-u i Japanu ženska fudbalska nogometna industrija cvata.

Ipak, prosečni sportski znalac zna ko je Kristijano Ronaldo, sa strane UEFA imenovan za igrača godine 2016/2017. To je manje-više logično za sve.

Ako biste želeli pobediti sa odgovorom na pitanje koja je igračica bila najbolja 2016/17, sigurni smo, da bi pravi odgovor bio poznat tek iznimno dobrom znalcu, koji prati ženski fudbal.

Da malo „uravnotežimo ples novca i slave“, i vidimo ko je ‘ženski’ Kristijano Ronaldo. Kada je UEFA pre nekoliko dana imenovala igrača i igračicu 2016/17, Portugalac je glatko pobijedio.

Među ženama, prestižnu lovoriku osvojila je holandska zvezda Like Martens 24-godišnja napadačica Barselone pomogla je nacionalnome timu do naslova evropskih prvakinja pre mesec dana. Sa švedskim Rosengardom završila je u četvrrtfinalu ženske Lige šampiona.

Njeno imenovanje nije bilo „lagana šetnja“. Osvojivši 95 glasova, zamalo je pretekla Pernilju Harder (Danska, Linkeping i Volfsburg), koja je osvojila 81 bod.

Martens je rođena u južnoj Holandiji. Započela je karijeru u klubu Herenven i nastavila u klubovima: Venlo, Standard Lijež, Duizburg, Geteborg i Rosengard pre potpisivanja u julu 2017. (neposredno pre Evropskog prvenstva) za Barselonu.

U 80 reprezentativnih nastupa, 33 puta je pogodila mrežu konkurenata. Reprezentativni debi je imala u 2011. i igrala je na Svetskom prvenstvu sa reprezentacijom u 2015. godini.

Pogledajmo tabelu 10 najboljih igračica prema glasanju UEFA:

1: Like Martens (Holandija, Rosengard i Barcelona)
2: Pernilje Harder (Danska, Linkeping i Volfsburg)
3: Dženifer Marošan (Nemačka, Lion)
4: Vivijan Mjedema (Holandija, Bajern Minhen i Arsenal)
5: Judžin Le Somer (Francuska, Lion)
6: Vendi Renar (Francuska, Lion)
7: Džeki Grunen (Holandija, FFC Frankfurt)
8: Lusi Bronz (Engleska, Mančester Siti i Lion)
9: Džudi Tejlor (Engleska, Arsenal)
10: Šansi van de Sanden (Holandija, Liverpool)

Setimo se prethodnih pobjednica:

2012/13 – Nadin Angerer (Nemačka, FFC Frankfurt)
2013/14 – Nadin Kesler (Nemačka, Wolfsburg)
2014/15 ─ Selija Šašić (Nemačka, FFC Frankfurt)
2015/16 ─ Ada Hegerberg (Norveška, Lion)

UEFA je na početku kampanje zapisala da svi mogu uživati u fudbalu, bez obzira koja je to osoba, odakle dolazi i kako igra. UEFA-ina ideja o uključivanju, poštivanju različitosti i pristupačnosti nesumnjivo je društveno odgovorna kampanja.

Više se može naći OVDE.

Pripremio: Boris Mikuž