0
Domaći fudbal

FOTO: Twitter

‘OPSAJD’: Nadimci fudbalera, od ‘magarca’ preko ‘veštice’ do ‘fantoma’

Objavljeno: 03.09.17 u 16:32

Mnogo je fudbalera širom sveta koji su tokom karijere nosili neobične nadimke. Ovo je priča o njima.

Morate priznati da je zanimljivo kada za reprezentaciji koju volite igraju jedan zec i magarac, ludak i princ, majmun i vaška, ptica i traktor , ili možda baštovan i veštica… Zvuči kao neka bajka, zar ne? Međutim nije. Ovo su nadimci nekih od najboljih argentinskih fudbalera ikada.

Havijer Saviola je dobio nadimak ‘zec’ zbog izbačenih prednjih ‘zuba’, Huana Sebastijana Verona u Argentini zovu ‘veštica’ zbog ne baš prijatnog fizičkog izgleda. Ariel Ortega je ‘magarac’, Herman Burgos je ‘majmun’, Leo Mesi je ‘buva’, a Klaudio Lopez je ‘vaška’. Hulio Rikardo Kruz je kao dečak radio na održavanju terena na stadionu u Banfildu pa je poneo nadimak ‘baštovan’, dok je Havijer Zaneti zbog izdržljivosti i specifičnog stila igre nazvan ‘traktor’. Martina Palerma, čoveka koji je na jednom meču za reprezentaciju promašio tri penala, u domovinu zovu ‘ludak’, a isti nadimak ima i argentinski trener Marselo Bijelsa.

Što se tiče našeg podneblja, svakako da su najzanimljiviji nadimci nastali osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Darka Pančeva su prozvali ‘Kobra’, Dejan Savićević je u Italiji dobio nadimak ‘Genije’, Sinišu Mihajlovića su zbog specifične frizure zvali ‘Barbika’, a Dragan Stojković je dobio nadimak ‘Piksi’ po tada popularnom crtanom liku. Nekadašnjeg fudbalera Partizana Sašu Ćurčića svi znaju kao ‘Đani’, dok je zvezda brazilskog fudbala Dejan Petković poznatiji kao ‘Rambo’.

Danas je u Srbiji popularno davati nadimke po svetski popularnim fudbalerima. Pa je tako mladi napadač Luka Jović dobio nadimak ‘srpski Falkao’, Marka Šćepovića su prozvali ‘Šćepakadabra’ po nadimku Zlatana Ibrahimovića ‘Ibrakadabra’, dok je nekadašnji fudbaler Partizana Nemanja Tomić dobio nadimak ‘srpski Robinjo’. Zbog neverovatne fizičke sličnosti sa italijanskim fudbalerom, bivšeg fudbalera OFK Beograda Stefana Dražića su prozvali srpski ‘El Šaravi’, dok Saša Stojanović ima dva nadimka – ‘Caki’ i ‘niški Roben’. Srđana Vujakliju, sada već bivšeg fudbalera Zvezde, saigrači su prozvali ‘srpski Džejmi Vardi’. Zvezdaši su skoro i zaboravili Marka Mirića poznatijeg kao ‘subotički Ronaldo’, a već je stigao novi, i to iz nemačke treće lige. Zove se Milan Senić, ali ljubitelji fudbala do sada nisu uspeli da ga vide na delu. Nadamo se samo da neće doživeti sudbinu ‘bugarskog Bebeta’ Asena Nikolova, ‘tunižanskog Maradone’ Kamela Zaima i ‘australijskog Žigića’ Elija Babalja, koji su u srpski fudbal dolazili kao potencijalno velika pojačanja sa zvučnim nadimcima, a zatim odlazili u zaborav bez ikakvog učinka. 

‘Fantom’ je možda i najzanimljiviji nadimak u srpskom fudbalu u ovom veku. Sportska javnost je tako prozvala Igora Mijovića, bivšeg fudbalera Crvene zvezde, koji je više od 10 godina bio na platnom spisku kluba iz Ljutice Bogdana, a nije proveo ni minut na terenu. Mijović je bio i na kalendarima Zvezde, čak i u igrici „Football manager“, pojavljivao se i na prozivkama na početku priprema, ali njegov lik nije poznat velikoj većini navijača crveno-belih, pa otuda i nadimak ‘Fantom’.

Nastaviće se…

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter