Sve češće greške i još veći strah od novih grešaka primetan je među igračima Partizana, a kao ‘požar’ širi se i među navijačima. Zato bi Voždovac trebalo shvatiti kao veliku opomenu.

Čudno zvuči, ali možda je bolje što je Partizan sinoć izgubio (1:3), nego da je nekom srećom ‘izvukao’ bod. Poraz od 1:3 u Humskoj, možda je mogao da se pravda kada je usledio od Olimpijakosa, ali od Voždovca – mnogo teško.


Partizan iz utakmice u utakmicu ponavlja svoje boljke u defanzivi i više nema dileme, promene moraju da uslede. Dok još nije kasno. Miroslav Đukić nije trener od juče, ima iskustva i velikog znanja, ne mora da pročita ove redove da bi uočio nedostatke, ali svakako mora da reaguje, već od Novog Sada i gostovanju prvoplasiranoj Vojvodini.

FOTO: STARSPORT

‘Nije Filip Kljajić kriv, kriv je onaj koji ga drži u Partizanu i na našem golu’, moglo se čuti u sredu uveče na istoku podno novinarske lože. Golman Partizana jeste bio najbolji golman Superlige prošle sezone i vrlo zaslužan za crno-belu titulu, ali treba podsetiti da je tada ispred sebe imao granitni štoperski tandem, a sada nema niti te odbrane, niti starog Filipa Kljajića.

Razlog je samopouzdanje. Njega je kod Kljajića sve manje. Gori crvena lampica. Niko mu nije zamerio grešku sa priprema, a nagoveštaj nove dobre sezone dao je u Podgorici kada je spasio nekoliko čistih pogodaka Budućnosti. Ipak, već nakon prvih kritika posle beogradskog poraza od Olimpijakosa (reklo bi se, neosnovanih), krenuo je pad.

Usledila je nova katastrofalna greška u Pireju, što su navijači ponovo bili spremni da progutaju. Sinoćni, novi, koji je bio uvod u težak poraz, sigurno neće. Ili da menja rukavice, ili će njega da zamene na golu.

(Izvor: youtube / DBG)

Šampionski tim napustio je Nikola Milenković, najbolji defanzivac lige i budući reprezentativni štoper, koji iako je više od decenije mlađi, Bojanu Ostojiću davao je neverovatnu čvrstinu i ‘krila’ da ga bude svuda na terenu. Sada to nije slučaj. Iskusni nosilac odbrane teško sarađuje sa Lazarom Ćirkovićem, koji jasno je, nije adekvatna zamena za novog štopera Fiorentine.

Kada se najboljoj mašini odstrani najbolji deo, zamena mora biti prava, kako bi ‘parni valjak’ nastavio da melje. Ćirković na momente pokazuje znake kvaliteta, ali su oni u senci nesigurnosti koja se reflektuje kroz velike pukotine u odbrani, tolike da ih vide čak iz poslednje linije protivničkog tima. To je pokazao prvi gol Voždovca.

Ali i treći, pošto je Ćirković prvi uneo paniku u odbrani lošom realizacijom naizgled bezazlene situacije, a onda sledi niz grešaka Nemanje Miletića, koji je najpre predao loptu četvorici igrača ‘Zmajeva’, a zatim se povukao u krilo svom golmanu, ostavivši mnogo prostora igraču kog je morao mnogo ranije da zatvori. Sećamo se dobro, slična situacija kao kod drugog gola Olimpijakosa u Humskoj…

(Izvor: youtube AM Video7S)

Još jednom se potvrdilo, Sejduba Suma nije zamena za Leonarda, jer nije igrač za krilne pozicije. Njegov posao je da ‘pleše’, da razigrava, da majstorijama izbacuje rivale, kao što je sinoć u nekoliko navrata uradio, ali nije uspevao da promeni tok utakmice. Klasičan plejmejker na krilu samo može da izgubi svoju moć, nikako da je demonstrira u punom sjaju.

Zbog toga trpi i Uroš Đurđević, koji više ne ulazi olako u prilike koje bi pretvorio u gol. Partizanov golgeter sada sarađuje sa Tavambom, koji dobija više šansi na tacni, ali mu je realizacija sve lošija.

Leandre Tavamba se i dalje traži, ako je napadač, onda mora da realizuje onakve prilike, u suprotnom ga treba povući na staru poziciju ofanzivnog veziste koju je itekako uspešno odrađivao kod Marka Nikolića.

(Izvor: youtube / Stancha91)

Everton je odmarao, a centralne pozicije u vezi obavljali su defanzivniji Marko Jevtović i ofanzivniji Nebojša Kosović. Mladi Crnogorac se borio, namestio dve prilike svojim napadačima, a kada se povredio u igru je ušao izrazito defanzivni Milan Radin, dok su na klupi do kraja ostali Danilo Pantić, Petar Đuričković, Saša Marjanović… Zbog toga su mnogi bili u čudu, najviše jer je Miroslav Đukić imao na raspolaganju još dve izmene. Potpuno neiskorišćene.

Moderni Partizan je ono što Đukić želi da stvori i čemu su se sve pristalice radovele njegovim povratkom u Humsku, ali se nisu nadali da će u završnici put do gola tražiti dugim loptama, bez pravog odgovora ‘na zemlji’ na bedem tima Ilije Stolice. Podsetimo, upravo Stolica je bio prva opcija za naslednika Marka Nikolića

Nije kasno za Partizan, daleko je maj. Prošle godine u prva tri kola osvojili su jedan jedini bod, a zatim su krenuli u seriju od 34 prvenstvena meča bez poraza. Sada imaju devet bodova i veliki potencijal u mašini koju samo treba ‘našminkati’, neke ‘delove’ što pre zameniti, neke politi hladnom vodom, doliti novo ulje i ona će ponovo raditi kao pre.

Jer, i najbržim formulama je potreban odlazak u ‘boks’, tako je i sa Partizanovom, vreme je za to!