11
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

TERZIĆ SE PISMOM OBRATIO ZVEZDAŠIMA: Otkriveno koje velike promene očekuju crveno-bele u narednom periodu

Objavljeno: 08.08.17 u 15:39

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić obratio se navijačima kluba otvorenim pismom, sa ciljem predstavljanja onoga što je urađeno povodom stabilizacije kluba. Kako je najavljeno na sajtu Zvezde, ovo bi trebalo da postane praksa.

Pismo prenosimo u celosti i bez izmena.

– Poštovani Zvezdaši,

igre koje pružamo i rezultati koje postižemo ovog leta u kvalifikacijama za Ligu Evrope vratili su ponos i poverenje u Zvezdinu budućnost. Odradili smo odličan prelazni rok, doveli dobre igrače, stvaramo moćan tim. Doveli smo u klub dva vrhunska stručnjaka, šefa stručnog štaba Vladana Milojevića i sportskog direktora Mitra Mrkelu. Polako sklapamo kockice u mozaik sa kojim će svaki zvezdaš biti ponosan. Potrebno nam je vreme. Učinićemo sve da pobedimo i ruski Krasnodar, našeg poslednjeg rivala na putu ka grupnoj fazi evropskih takmičenja i posle 10 godina obezbedimo našoj Zvezdi mesto među najboljima.

Međutim, osećam da zvezdaška javnost nije svesna gde je Crvena zvezda bila pre samo tri godine i koliki je posao u proteklom periodu odrađen na putu potpunog oporavka kluba.

FK Crvena zvezda je jos u fazi restrukturiranja, vraćanja nasleđenih dugova, i fazi finansijske stabilizacije. Opet ponavljam, pre tri godine klub je bio devastiran i razvaljen, pred bankrotom. Niko tada nije verovao da će samo tri godine kasnije naš klub izgledati ovako. Danas imamo zdravu Crvenu zvezdu, koja posluje finansijski pozitivno, tržisno se ponaša i koju vode profesionalci koji znaju svoj posao. Dug smo za sada spustili sa 53 na 33.5 miliona evra, uskoro ćemo realizacijom naših sporazuma sa bankama svesti realan dug na 26 miliona evra. Tim trendom ćemo nastaviti i u budućnosti. U naredne 2-3 godine Crvena zvezda će biti na pozitivnoj nuli i tada se možemo okrenuti ostvarivanju isključivo sportskih ciljeva. Zato molimo zvezdašku javnost da tokom ove faze stabilizacije bude strpljiva u zahtevima za visokim sportskim rezultatima, mada i sada imamo jasan cilj – vraćanje šampionske titule na naš stadion i plasman u evropsko takmičenje. Napravićemo mi Crvenu zvezdu ponovo velikom, a njenim rezultatima će se ponositi svaki pravi zvezdaš. Samo nam je potrebno vreme.

Richmond Boakye (L) and head coach Vladan Milojevic, Crvena Zvezda – Sparta Prag 27.7.2017. Beograd, Srbija, Europa league, liga Evrope qualification match, kvalifikaciona utakmica
27. Jul 2017. (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Sada imamo određene prioritete iz kojih proizilaze i određene investicije, ali ne odustajemo ni od sportskih rezultata.

Planirane investicije su:

a) Infrastruktura omladinske škole. Uslovi za rad naše dece su nedopustivo slabi, postali su neodrživi. Decenijama u infrastrukturu omladinske škole nije ulagano ništa. Da bi se talentovana deca razvijala u ozbiljne igrače moramo im omogućiti dobre uslove.

Planirani radovi:

– tri nova terena sa veštačkom travom velikih dimenzija

– reflektori nad svim novoizgrađenim terenima

– pokrivena sala sa veštačkom travom dimenzija 80×40 m

– internat za stanovanje sa modernom kuhinjom za igrača omladinske škole

Ukupna vrednost izvedenih radova će biti preko 1.5 milion evra a rokovi završetka nadamo se do kraja godine.

b) Dovođenje svih talentovanih igrača Srbije u omladinsku školu Crvene zvezde. U protekle dve godine smo doveli mnogo talentovanih igrača ali je dodatna selekcija neophodna. Ovim putem ćemo nastaviti i u narednom periodu i za taj projekat nećemo žaliti finansijska sredstva.

c) Rekonstrukcija zapadne tribine. Želja nam je da podignemo nivo komfora za sve naše navijače. Za sada bi krenuli sa rekonstrukcijom centralnog dela zapadne tribune – blok 4. Demontiraće se postojeće plastične stolice i na njihova mesta će biti postavljene nove, udobnije i komfornije stolice. Na taj način će se smanjiti kapacitet tog dela zapadne tribinae do 30% ali će nivo biti podignut na mnogo viši nivo. Blok 4 će imati poseban ulaz na stadion, posebne toalete i druge pogodnosti.

d) Vraćanje starih dugova bankama po potpisanim sporazumima. Ono što smo obećali na skupštini kluba to smo i realizovali – kiparskoj Marfin banci je u predviđenom roku uplaćen milion evra i otpisan nam je preostali deo duga u iznosu od 5.5 miliona evra. Sada nastavljamo sa realizacijom potpisanog sporazuma sa domaćim bankama gde nam je već otpisano 50% duga ako u narednih 18 meseci isplatimo preostalih 50%. Na taj način ćemo realan dug svesti na 26 miliona evra.

e) Jačanje tima za osvajanje titule i ulazak u UEFA takmičenje. Bez obzira na sve ove napred zacrtane ciljeve, bez čije realizacije Crvena zvezda dugoročno ne može napred, sigurno je da se nećemo odreći ni sportskih rezultata. Zato smo i pojačali tim na svim pozicijama, prezadovoljni smo odrađenim prelaznim rokom i sigurno ćemo imati mnogo moćniji tim nego prošle godine. Mnogo smo investirali u ovaj tim i mnogo od njega očekujemo. Posle sjajnih igara u Evropi došlo je do velike potražnje za našim igračima, svakoga dana dobijamo ponude. Ali jedno je sigurno – nijedan naš igrač nije na prodaju dok se ne završe evropske kvalifikacije. U isto vreme dajemo šansu i Zvezdinoj deci a kako vreme bude odmicalo naši mladi igrači će imati sve veću minutažu. Sve to se zaokružuje kroz ozbiljan i sistematičan rad našeg šefa stručnog staba Vladana Milojevića i njegovih saradnika.

Crvena Zvezda posluje tržisno i transparentno i sve infrastrukturne projekte će finansirati iz sopstvenih sredstava. Jednim delom od sredstava iz naših sponzorskih ugovora sa kompanijama Gazprom i Telekom, a veći deo od prihoda koje smo ostvarili dobrom transfer politikom ovoga leta.

FOTO: STARSPORT

Crvena zvezda je od transfera u julu 2017. godine ostvarila do sada 10 miliona evra i to na sledeći način:

5 miliona evra prodajom Luke i Ivana Ilića

2 miliona evra prodajom Risrtića

1.3 miliona evra prodajom Plavšića

1.2 miliona evra prodajom Manojlovića

0.5 miliona evra prodajom Ruiza

Za sve transferisane igrače ostavili smo procente od naredne prodaje što znači da Crvena zvezda moze očekivati dodatne prihode od svih ovih igrača.

Moramo da istaknemo i da smo za transfer Jovanovića iz Zenita u Bordo zaradili dodatnih 400 hiljada evra a od kvalifikacija za Ligu Evrope samo od UEFA kroz bonuse do sada već zaradili milion evra. Kada se na sve to doda prihod od ulaznica i TV prava sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da je Crvena zvezda ovoga leta prihodovala 12 miliona evra.

Kada se zna da smo i u predhodne dve godine prihodovali preko 20 miliona evra od transfera igrača, jasno je da smo od Crvene zvezde napravili održiv sistem koji moze samostalno da opstane na tržistu. Ali i dalje plaćamo ceh lošeg poslovanja iz prethodne decenije – UEFA nam je zaplenila 2.5 miliona evra budućih prihoda od evropskih takmičenja zbog izgubljenog spora za transfer iz 2006, a pojavila nam se i tužba bivšeg igrača pred redovnim sudom vredna milion evra za transfer iz 2002. godine. Međutim, spremni smo na sve teškoće koje nas čekaju na putu konačne stabilizacije.

Nastavićemo sa odgovornim poslovanjem i u narednom periodu, poštujući finansijski fer-plej i uspešno prolaziti sve kontrole UEFA monitoringa za dobijanje licence. Crvena zvezda je danas zdrav klub sa velikom perspektivom što potvrđuju i izveštaji nezavisnih finansijskih revizora angažovanih od strane UEFA.

FOTO: STARSPORT

Šampionska titula mora biti osnovni sportski cilj, ali pre toga imamo dvomeč sa ruskim Krasnodarom i bez obzira na snagu njihovog tima i bogatstvo njihovog vlasnika, moramo verovati u pobedu. Ako budemo iskreno verovali u pobedu, onda ćemo i pobediti.

Na kraju, želim da kažem hvala onim ljudima koji su verovali da smo sposobni i stručni da možemo od Crvene zvezde napraviti klub kojim će se zvezdaši ponositi.

Crvena zvezda je konačno na pravom putu, zvezdaši budite ponosni!

0
0

11 Komentara

  1. Терза, ово саопштење ти је као кад Тика Шпиц и Паја Трошак утврђују мираз па набрајају колко ћурки и патки иде. Звезда мора да схвати да људе највише у српском фудбалу одбијају управе клубове и људи попут Вучелића, Вазуре, Терзића и Кокезе, због њих и не долазе на стадионе. Зато је гробље лукаво у први план истурило Пантића, који са педигреом „поштеног доброг новинарчића“ шири гробарску пропаганду. То и ми морамо да урадимо, што мање Терзића у јавности, а више неког новинара кога људи поштују. Милојко Пантић да је мање луд би то могао.

    0
    0
    Odgovori
    • Па гдје Пантића нађе? Коме он може нешто да прича, ко га слуша, прича себи у огледало…

      0
      0
      Odgovori
  2. ..’dug’ se smanjuje..???!!! Kako, pa VI JEDINI U ZEMLJI NEMATE RASHODE, SAMO VIRTUELNE „PRIHODE“..??!!! TAKO CETE VIRTUELNO I „POSTOJATI“ U BUDUCNOSTI, KOJA ZA VAS NE STANUJE OVDE…………………………………………………………..

    0
    0
    Odgovori
    • Звезда је, ипак, незаобилазна стварност и тешко да ће Србије без ње бити. Какав је будућност партизана и ЈНА? Тешко да може становати било гдје.

      0
      0
      Odgovori
    • Mi izbacili Spartu bez primljeno gola a vi kako te? Sta kazes? Primili ste 5 komada od Olimpijakosa… A pa nista onda super… Zato ti posecujes vesti o najuspesnijoj srpskoj ekipi svih vremena… Vojvodina, nista posebno a Zagreb je daleko……

      0
      0
      Odgovori
  3. …’pismom’..uzalud, izgleda da nije svestan da obracanjem pismom garavoj ‘populaciji’ nista nece postici, oni ‘rade’ tj. ‘funkcionisu’ iskljucivo na stambilj i prst/palaccc …………………………………………………………………

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter