4
Evropske lige

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: ‘U ovo vreme sledeće godine, bićemo šampioni’ – Za njih su navijali Troteri! (VIDEO)

Objavljeno: 22.07.17 u 00:04

Tokom godina, među fanovima jedne od najboljih serija 20. veka po imenu „Only fools and horses“, kod nas poznate po podjednako legendarnom nazivu „Mućke“, razvila se prava diskusija oko toga za koga članovi porodice Troter, koja je proslavila londonski Pekam – Del Boj, Rodni, Deka, Redž… navijaju.

I dok je za Rodnija (Nikolas Lindherst) jasno da je veliki fan Čelsija, dok Deku (Lenard Pirs) mnogi povezuju sa Kristal Palasom, čini se da su Del Boj (Dejvid Džejson) i Redž Troter (Rodnijev otac, igrao ga Piter Vudtorp) po navijačkom opredeljenju „lavovi“. Tačnije, navijači Milvola.

O ovoj ekipi ćemo danas i pisati.

Ukoliko vam ime zvuči poznato, kao da ste ga negde skoro čuli, niste pogrešili. Naime, prilikom terorističkog napada u Londonu, kada su islamski ekstremisti ušli u pab, umesto očekivane vriske i panike, vazduhom se prolomio poklič „Je**te se, ja sam Milvol“, nakon čega je Roj Larner uleteo među teroriste i izazvao pravu zabunu, zbog koje je broj žrtava bio znatno manji – ubijeno je sedam, a ranjeno oko 50 osoba, među njima i Larner, koji je, inače, uhapšen pre 15 dana zbog rasističkog ispada.

A upravo su navijači glavne „zvezde“ ovog tima.

Još tokom meča koji je odigran davnog 17. septembra 1906. godine na „Apton parku“ između Milvola i Vest Hema zabeleženi su neredi na utakmici, i to ponajviše zahvaljujući startu tadašnjeg desnog beka „čekićara“ Lena Džarvisa nad Alfom Dinom, krilom Milvola. Kako je Džarvis prošao bez opomene, a Milvol u tom momentu već bio bez dva igrača, usledila je ludnica, pa je, prema pisanju lista „East Ham Echo„,došlo do velikog broja tuča na tribinama.

No, to nije sve, jer „lavovi“ su tek hvatali zalet.

U narednim godinama navijači Milvola su velikim brojem izgreda svoj tim definitivno stavili na fudbalsku mapu ne samo Engleske, već i Evrope, pa su u nekoliko navrata čelnike lige terali da stadion „Stara Jazbina“ ( „Old Den“ – u to vreme samo „Jazbina“, od 1993. godine igraju na „Novoj Jazbini„) zatvaraju, i to 1920. na dve nedelje zbog napada na golmana Njuport Kauntija, kada je čuvar mreže ovog tima, nakon salve uvreda, uleteo među navijače i završio bez svesti, na podu, a potom i 1934. na isti period zbog pravljenja nereda na gostovanju Bredfordu u „Park Aveniji“… Usledila je mala „suša“, da bi 1947. i 1950. stadion ponovo dve nedelje bio prazan, i to zato što su navijači Milvola sudije čekali u zasedi i napadali ih.

Status legendarnih posebno imaju dve priče.

Naime, 1965. godine navijači Milvola su pratili svoj klub na gostovanju Brentford u okviru Divizije 3. Trijumfovao je Milvol sa 2:1 tog 6. novembra 1965, a dobar deo zasluga ide na „dušu“ navijača, koji su na teren ubacili, verovaili ili ne – bombu.

O tome je pisao Džim Neš, jedan od navijača Milvola, za „Anale CBL magazina“:

U to vreme imali smo dva velika neprijatelja, protivničke golmane i sudije. Tada je za Brentford branio pomalo „fensi“ golman po imenu Čarli Čik Brodi. Kako bismo ga poremetili, odlučili smo da „batalimo“ novčiće i da ubacimo nešto malo „ukusnije“. Jedan od članova „ekipe“ našao je staru ručnu bombu među stvarima svog oca iz II svetskog rata, i tako smo skovali plan koji će pošteno preplašiti Brodija… 

I uspeli su u tome, pošto su fotografije sa meča ubrzo obišle svet, a u novinama su na naslovnim stranama stajale reči – „Ručna bomba šokirala fudbal!“.

Druga priča je vezana za pokušaj da kidnapuju sudiju Lea Kalahana iz Velsa.

Kalahana su navijači Milvola već neko vreme držali na oku, pošto je nekoliko golova u poslednjim minutima poništio ovom timu, a propustio je par prilika i da svira penal, zbog čega je doneta odluka da se Kalahan zaplaši.

Kako su sudije u to vreme putovale vozom, nije bilo teško pogoditi u kom će biti Kalahan, pa je nakon meča na kom je ponovo poništio gol Milvolu, usledila „odmazda“.

Navijači su sačekali da se Kalahan ukuca u voz za Kardif, nakon čega su ga pratili bez klupskih obeležja. Ideja je bila da propusti poslednji voz za mesto u kom je živeo, Mertir Tidfil.

Došli su do Kalahana kada je napustio voz u Kardifu, i pozvali ga da im se priključi u praznom vagonu, kako ne bi bio napolju na hladnoći. Kada je Kalahan prihvatio, „banda“ iz Milvola je iskoristila situaciju, pa je naredno jutro dočekao vezan, a tifozi Milvola su mogli da srećno dočekaju jutro, znajući da su stavili do znanja omraženom arbitru da se sa „lavovima“ nije igrati.

A onda je svanulo jutro…

Kako nisu proverili kada imaju voz za London, ni navijači Milvola nisu uspeli da se vrate te večeri, pa je noć protekla u slavlju, ali na stanici u Kardifu. 

Ipak, prve novine su donele priču koja je na prvi pogled zvučala bizarno, a koja je pričala o „huliganima koji su oteli računovođu iz Glazgova, vezali ga i zatvorili u vagon na stanici u Kardifu“.

Ispostavilo se da nisu uspeli da spreče Kalahana, a umesto njega u vagonu, vezan, bio je čovek koji nije imao direktne veze sa fudbalom.

Posle ovog događaja, ređali su se problemi, a haos je otišao toliko daleko da je 1978. godine Bobi Robson, tada menadžer Ipsviča, nakon utakmice koja je više puta prekidana zbog nereda, izjavio: 

– Policija je trebalo da koristi bacače plamena.

Četiri godine kasnije, tadašnji prvi čovek tima Alan Torn pretio je da će ugasiti klub zbog nasilja nakon poraza u FA kupu od Slau Tauna.

Već 1985. Milvol je ponovo u centru pažnje, ovog puta zbog tuče na Kenilvort Roudu, stadionu Lutona, gde je u šestoj rundi FA kupa susret završen 1:0 za Luton, a „lavovi“ tokom čitavog dana izazivali incidente.

Poslednji put kada su navijači Milvola, poznati i kao „Bushwackers“ (možda bi najbolji prevod bio „Odmetnici“), pre neverovatnog Larnera, privukli pažnju na sebe, bilo je prilikom gostovanja Vest Hemu na „Apton Parku“ 2009. godine, kada je jedan navijač Milvola izboden, a preko 20 osoba povređeno.

Što se sportske strane tiče, ekipa osnovana pre 132 je najveći deo svoje istorije provela u nižim ligama, mahom u drugom ili trećem rangu, a najveći uspeh Milvol je zabeležio u sezoni 1988-89, kada je završio kao 10. na tabeli tadašnje Divizije 1 (sadašnja Premijer liga), da bi naredne sezone ispao u Diviziju 2.

(Youtube/The Sports Channel)

Kada su evropske utakmice u pitanju, Milvol je odigrao samo jedan dvomeč, i to u sezoni 2004-2005, pošto je u finalu FA kupa poražen od Mančester Junajteda 3:0. Kako je Junajted obezbedio Ligu šampiona, Milvol je završio u Kupu UEFA, gde je u prvom kolu ispao od Ferencvaroša sa 4:2.

(Youtube/RETROZSOZSI80)

 

(Youtube/RETROZSOZSI80)

Najviše mečeva za klub odigrao je Beri Kičener, 586, u periodu od 1966 – 1982. Najbolji strelac u istoriji kluba je Nil Heris, aktuelni menadžer tima, koji je sa 138 pogodaka u svim takmičenjima nadmašio Tedija Šeringema (111).

Ujedno, Šeringem i Tim Kejhil su dva najpoznatija fudbalera na evropskom nivou koja su nosila dres ovog tima.

(Youtube/GazzaLDN)

Naredne sezone Milvol će igrati u Čempionšipu, uz nadu da mogu da se, posle skoro dve decenije, izbore za povratak u elitu i da, po prvi put od osnivanja Premijer lige 1992. godine, zaigraju za titulu šampiona Engleske.

Pa ko zna, ako je mogao Lester… Uostalom, oni imaju nešto što drugi nemaju – duh Del Boja i čuvenu „U ovo vreme sleće godine…“

 

 

0
0

4 Komentara

  1. Делије имају сличну крилатицу: ,,следеће сезоне, наредне године, бићемо шампиони“

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter