3
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

‘OPSAJD’: Delije će iz naftalina vaditi dresove Rivalda, UEFA ‘trlja ruke’, puni se kasa

Objavljeno: 16.07.17 u 18:54

Posle žreba u Nionu, srpski klubovi su saznali imena protivnika u kvalifikacijama za evrokupove. Ako eliminiše podgoričku Budućnost, Partizan će u narednoj rundi kvalifikacija odmeriti snage sa grčkim Olimpijakosom, dok će Crvena zvezda ići na megdan praškoj Sparti, ukoliko u revanšu bude bila bolja od Irtiša.

Fortuna nije bila naklonjena Partizanu. Dobili su možda i najtežeg protivnika u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, ali svakako i najatraktivnijeg. Olimpijakos je sedmostruki uzastopni šampion Grčke, klub sa velikom tradicijom i armijom navijača koji su u bratskim odnosima sa vatrenim pristalicama Crvene zvezde. ‘Crveno-beli’ deo Srbije, tradicionalno nezainteresovan za najvećeg rivala, sa oduševljenjem je ispratio žreb u Nionu. Ako Zvezda ove godine nije mogla da pobedi Partizan, valjda će ‘grčka verzija Crvene zvezde’ moći, razmišljala je glasno većina zvezdaša. Ako kojim slučajem klub iz Pireja bude poražen od Partizana, biće popljuvan od strane simpatizera Zvezde gore nego košarkaška sekcija Olimpijakosa posle evroligaškog susreta u Areni. Tada su besni zvezdaši ritualno spaljivali dresove Printezisa i Spanulisa , a sada je vreme da se sve to zaboravi, da se iz naftalina izvade dresovi Rivalda, Saviole, Mitroglua i Luke Milivojevića kupljeni u Paraliji i da se peva ‘kati magiko’.

Meč između Partizana i Olimpijakosa će biti i veliki ispit za srpsku policiju. Ako gostujućim navijačima bude dozvoljeno prisustvo utakmici, a sve prođe bez incidenata, onda Beograd treba da se proglasi za najbezbedniji grad u Evropi i da svake godine organizuje turnir ‘Mira i prijateljstva’ na kome bi učestvovali: Zvezda, Partizan, Hajduk Split, Paok, Olimpijakos, Dinamo Zagreb, Škendija i Zrinjski.

Dragan Kojić Keba‘ je vrebao i Bed Blu Bojse u Atini, a šta bi se desilo kad bi Grobari dobili dozvolu da putuju u Pirej, možemo samo da nagađamo. Grci zapale pola Atine kada im država poveća cenu javnog prevoza za pet centi, a kada bi u Pirej došli Grobari, gorela bi Grčka od Soluna do Zakintosa. Najpametnije bi bilo da se čelnici dva kluba dogovore da ne vode navijače na gostovanja, jer bi u suprotnom slučaju postojala velika šansa da se dva kluba eliminišu administrativnim putem na više godina.

FOTO: STARSPORT

Što se ekipe Olimpijakosa tiče, nije to više onaj moćni tim koji je u prošlosti bacao na pleća najveće evropske timove. Prošle sezone su u kvalifikacijama za Ligu šampiona ispali od Hapoel Ber Ševe, a ono što su igrali u Evropi je ličilo na fudbal kao što Pefkohori liči na Maldive. Nisu blistali ni u prvenstvu, ali su se nekako domogli titule. Prošle sezone su promenili čak pet trenera, a trenutno ih vodi Albanac Besnik Hasi. Falji Ramadani vedri i oblači klubom, a samo u ovom prelaznom roku je dovedeno 10 novih igrača. Jedan od njih je i naš reprezentativac Jagoš Vuković. Navijači Olimpijakosa najviše očekuju od napadača Emanuela Emenikea i Ođiđe Ofoea.

Ukoliko eliminiše kazahstanski Irtiš, Crvena zvezda će se u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope sastati sa Spartom iz Praga. Žreb tradicionalno nije bio naklonjen klubu iz Ljutice Bogdana. Opet ta neugodna ‘čehoslovačka škola fudbala’ koja nikako ne odgovara srpskim klubovima. Zvezdašima su još uvek u svežem sećanju mečevi protiv Slovana iz Libereca, Slovana iz Bratislave i praške Slavije.

Vlasnik Sparte je češki milijarder Danijel Kžetinski. Posle par neuspešnih sezona, Čeh je angažovao italijanskog stručnjaka Andreu Stramaćonija, a klub iz Praga je u ovom prelaznom roku potrošio čak 8.600.000 evra na pojačanja. Najzvučnije pojačanje je Izraelac Tal Ben Haim, a dovedenii su i Srđan Plavšić, Marko Janko, Semih Kaja, Vukadin Vukadinović… Neće biti Zvezdi nimalo lako protiv bogatih Čeha, ali se Delije nadaju da je konačno došao trenutak da ‘crveno-beli’ skinu skalp jednom ozbiljnom evropskom klubu.

FOTO: STARSPORT

Kao što u Atini brinu zbog mogućih nereda navijača, tako i u Pragu strahuju od dolaska Delija. Kada je Zvezda gostovala Slaviji pre osam godina, u Pragu su se tada prvi put nakon Drugog svetskog rata čule sirene sa vazdušnu opasnost. Nema sumnje da će u poslovično mirnoj češkoj prestonici i ovog puta grmeti Zvezdine pesme, a da će navijači crveno-belih zavoditi lepe Čehinje po ugledu na Slavka Štimca i Miju Aleksića iz Varljivog leta ’68.

Pripremio: Branko Puzović

0
0

3 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter