16
Domaći fudbal

FOTO: FK Partizan

PARTIZANOV ODGOVOR ZVEZDI: Terzić siluje istoriju! Dok smo mi ginuli, oni su igrali sa Albancima (FOTO)

Objavljeno: 28.06.17 u 18:16

Profesor Vladimir Vuletić, potpredsednik Partizana, na vrlo oštar način odgovorio je na odluke Skupštine SD Crvena zvezda održane juče.

U razgovoru sa novinarima koji su na pripremama u Sloveniji, potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić oštro je osudio reakcije Crvene zvezde sa jučerašnje Skupštine ‘večitog’ rivala.

Generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić je pričao o inicijativi za dodeljivanje titula iz 1946. i 1986. Zvezdi, a na reakciju iz suparničkog tabora nije trebalo dugo čekati.

– Ova dva zahteva FK Crvena zvezda više spadaju u domen sanitarne inspekcije, nego što je reč o ozbiljnim pravnim zahtevima. Mogao bih da razumem da iza toga stoji samo jedan čovek, sa takvim ogromnim pravničkim znanjem, kakvo poseduje doktor „Keš end keri“ univerziteta. Međutim, u Crvenoj zvezdi postoje ljudi, pogotovo u UO, a i u Skupštini, koji su poznati glumci, tako da u tom pogledu, postavljam nekoliko pitanja – počeo je Vuletić, a njegove reči prenose ‘Novosti’.

FOTO: STARSPORT

Vuletić je najpre obrazložio razloge neprimerenog potraživanja prve titule iz 1945. godine.

– Ono što je poznato je da je Crvena zvezda 1945. godine odigrala kvalifikacioni turnir, takozvane uže Srbije. Odigrala je pet utakmica jednokružnim sistemom, i nakon toga zauzela prvo mesto u grupi, što joj je omogućilo samo da zaigra u prvom prvenstvu tadašnje FNR Jugoslavije, a to takmičenje se smatra našim prvim prvenstvom u posleratnom periodu. Isti turnir, samo kroz vojvođanske kvalifikacije, plasirao se i FK Spartak iz Subotice, tako da je i on nastupio u prvenstvu FNRJ. U njemu nije bilo FK Partizan. Zašto ga nije bilo? Pa, nije ni postojao.

– Naime, ovim na određeni način padaju u zabludu i raskrinkvaju se odgovarajuće falsifikatorske namere revizionizma istorije od strane čelnika Crvene zvezde, po kriterijumu. Crvena zvezda osnovana je u martu 1945. godine, to je činjenica. Drugi Svetski rat na teritoriji Evrope završen je 9. maja 1945. godine. To je činjenica. Logor Jasenovac, oslobođen je u maju 1945. godine, i to je činjenica. Blajburška operacija dogodila se s proleća 1945. godine, i to je činjenica. Jugoslovenska Narodna armija, iz koje će nastati sekcija FK Partizan u tim mesecima oslobađala je Jasenovac, ratovala je na Sremskom frontu, na kojem je poginulo preko 20.000 Srba – rekao je Vuletić i dodao:

– FK Crvena zvezda je osnovan u martu i svoju prvu prijateljsku utakmicu odigrao je protiv jednog albanskog kluba u Enver Hodžinoj Albaniji. Dakle, dok je naš narod u okviru JNA ratovao i dalje na teritoriji Jugoslavije, dotad je Crvena zvezda bila osnivana i igrala prijateljske utakmice – napomenuo je Vuletić.

FOTO: STARSPORT

Zatim se osvrnuo i na drugu koju potražuju iz Ljutice Bogdana, čuvenu ‘Šajberovu’ iz 1986. godine.

– Titulu 1986. godine Partizan je osvojio na terenu. Na terenu u poslednjem kolu kada je ušao poravnat s Crvenom zvezdom sa istim brojem bodova, sa nešto boljom gol razlikom. To kolo, koje je obilovalo sumnjama u regularnost, ne samo utakmica Crvene zvezde i Partizana. To je dalo za pravo tadašnjem predsedniku saveza Slavku Šajberu da poništi čitavo kolo na osnovu nekakvih sumnji. U pravu postoji opšte pravilo koje kaže „IN DUBIO PRO REO“ – u slučaju sumnje, a bez dokaza materijalnih, mora se presuditi u korist tuženog, a ne tužioca. A to je vrlo dobro opšte poznato pravilo.

– Sud udruženog rada i Ustavni sud su presudili kasnije da se Partizanu nadomesti i zasluženo vrati i ta titula, i titula sledeće godine, budući da je čak šest klubova bilo kažnjeno oduzimanjem šest bodova, pa je tako Partizan bio u prilici da ne bude šampion, iako je imao najviše osvojenih bodova. Šampion je bio Vardar – zaključio je Vuletić.

0
0

16 Komentara

  1. Nemoj Vule tako i vasi su igrali fudbal za nezavisnu NDH recimo 1943 Bobek vasa najveca legenda.Jasno da su se tvoji borili ubijali Srbe maljem u Jasenovcu.

    0
    0
    Odgovori
  2. Ako je sud udruzenog rada do eo presudu da titula pripadne partizanu tu vise nema sta da se prica. Ocigledno je da se neko

    0
    0
    Odgovori
    • zato što dečko treba da ide da predaje rimsko pravo a ne fudbalom da se zanima pa ljudi on nije loptu u životu šutnuo inače nadimak mi je PILE popio je od mene sa rakljicom masnica više nego što ima kila da sam znao da će sesti u fotelju fk franjevci dobio bi još više da ni sada ne nebi sedeo

      0
      0
      Odgovori
    • Vidim da ti je inteligencija jaca strana.ajmo logikom. Prica o 45. jer je CZ tada osnovana i morali su odigrati sezonu koja se zavrsila 46.

      0
      0
      Odgovori
  3. Jel to prica onaj sto glasa sa ulice pravno to su sve zecevicevi poltroni a on i njegov surak vedre i oblace u pratizanu sve lopov do lopova

    0
    0
    Odgovori
  4. Klub je trebao da se zove Mladi Domobran, ali sticaj okolnosti je bio da su izgubili rat, pa onda hajde kao partizan…

    0
    0
    Odgovori
  5. bucko mozda je Zvezda odigrala prvu utakmicu sa albancima dok je bilou toku oslobadjanje zapadnih krajeva i najveceg logora Jasenovca. ali malo si okrenuo istoriju jer mozda su pojedini igraci partizana ucestvovali u tim operacijama (u sta iskreno sumnjam-navediih taksativno), ali je cinjenica da je u prvoj ekipi novoosnovanog fk partizan igralo pet igraca i trener koji su u toku drugog svetskog rata nastupali za reprezentaciju ndh (u cije ime je zlocinacki ubijeno vise od milion Srba iz hrvatske i bih, a vise od 600000 u Srpskom stratistu Jasenovcu) i da ubuduce ne bi pravio ovakve greske raspitaj se malo zasto je vise od 90 posto Srba u hrvatskoj i bih navijalo za Zvezdu. bucko mozda si ti pravnik, ali iz istorije imas cistog keca, aistoriju partizana nikad neces moci oprati prljajuci najveci Srpski klub Crvenu Zvezdu.

    0
    0
    Odgovori
      • Da su logoraši Jasenovca čekali na oslobađsnje ne bi ni ta grupa preživela. Logoraši su na žalost ,sami probili logor Jasenovac…onih nešto manje of milion niko nije ni pokušao da spase,ni „saveznici“,ni partizani od 1941 do 1945 a onda su sravnanli po oslobođenju buldožerima čitav logor. A vi napišite imena svih igrača novoosnovanog kluba pridošlih iz Zagreba autobusom septembra 1945.godine i pored imena čime se bavio u periodu 1941-1945. Nenad Ðorić.I ne mešajte glupavo loptanje sa nekim sasvim drugim stvarima. Kao da ste svi vi lično osvajali titule i oslobađali zemlju!

        0
        0
        Odgovori
    • Господин је очито сметнуо са ума да му је пола првог тима стигло из НДХ. Биће да је то разлог што нису основани кад и ЦЗ. Једноставно, били су на другој страни.

      Даље: Нису партизани никад ослободили логор Јасеновац. Није им одговарало.

      Не брукајте се и не срамотите са овако неспретним изјавама.

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter