1
Domaći fudbal

FOTO: HOTSPORT

DIREKTNO SA ZLATIBORA: Miroslav Đukić opširno o žrebu, Ligi šampiona, ekipi Partizana, Leonardu, Đurđeviću… (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 19.06.17 u 16:45

Trener fudbalera Partizana Miroslav Đukić u opširnom razgovoru sa novinarima na pripremama na Zlatiboru dotakao se aktuelnih tema koje su trenutno vrlo važne za klub iz Humske.

Dugo nijedan trener nije izazvao takvu euforiju među navijačima kao što je učinio Miroslav Đukić svojim novim dolaskom u Humsku. Nekada sjajni štoper, a danas već dovoljno iskusni stručnjak nema dilemu – ‘Mi smo Partizan, napadamo Ligu šampiona!’

To je ponovio i pred novinarima na sunčanoj planinskoj lepotici Zlatiboru. Iako je sa osmehom ispratio žreb i izvlačenje Budućnosti iz Podgorice, nije želeo osmeh i kada je pričao o sledećem rivalu.

– Nema osmeha, sve su to ozbiljni protivnici, Budućnost je prvak Crne Gore, ali mi smo Partizan, učinićemo sve da se plasiramo u narednu rundu. Imali smo juče rivala iz njihove lige, Zetu, tešku i tvrdu utakmicu, ali moraćemo da budemo spremni. Imaćemo dobru podršku i tamo i kod kuće, tu sam zadovoljan, ali rival je za svako poštovanje. Takmičari su, i nikoga nećemo shvatiti olako. Do detalja ćemo upoznavati protivnika, neće biti iznenađenja, ali mi smo Partizan – poznatom krilaticom je prokomentarisao prvog protivnika Miroslav Đukić.

Uoči samog žreba moglo se čuti da je Đukić u razgovoru sa Goranom Pandurovićem bio pre za to da pritisak nabaci odmah na rivala, odnosno, da prvi meč igra kao domaćin. Želja mu se nije ispunila.

– Bitno je kada igramo prvu utakmicu kod kuće, da igraš iz čvrstine, da tražiš gol. Isto ćemo igrati i kod kuće i na strani, potpuno mi je svejedno, otpočeo je strateg crno-belih.


(Izvor: YouTube/HOT SPORT)

Ekipa se polako kompletira. Na Zlatibor su stigli El Monir i Danilo Pantić koji se vratio na pozajmicu u klub iz kojeg je nekada otišao u Evropu. Očekuje se i dolazak Uroša Đurđevića koji je na Evropskom prvenstvu za mlade igrače, kao i Leonarda. Brazilac je dobio nešto duži odmor pošto je kasnije stigao u domovinu.

– Mislim da ćemo biti potpuno spremni, u Sloveniji će nam se priključiti i ostali igrači i verujem da ćemo se uigrati. Kao što sam i očekivao, dosta je mladih momaka sa puno kvaliteta. Ne škripi, nije bitna lepršavost, već da budemo takmičarska ekipa. U Evropi ne postoji Pardon, moramo da budemo praktični,  da ispunimo ciljeve klupe koja obavezuje – jasan je Đukić kom stavu igrača i stručnog štaba teži.

Strateg šampiona Srbije se dotakao i odnosa sa strancima u redovima Partizana. Svi igrači su završili prošlu sezonu u Beogradu i imali su dosta vremena da se priviknu na Srbiju, pogotovo oni koji su i duže od polusezone u crno-belom taboru.

– Nemamo problem sa komunikacijom, pa ja pričam srpskim jezikom. Sa Tavambom se malo mučimo, ali naučiće i on naš jezik. Momci žele da uče i napreduju i mislim da ćemo brzo doći na željeni nivo.

Spominju se različita pojačanja, ali ona za sada ne stižu u onoj meri u kojoj se navijači nadaju. Jedino ime koje je odjeknulo za sada je Danilo Pantić.

– Sve se radi u dogovoru, niko ništa ne radi na svoju ruku, Pantić je mlad igrač, od njega puno očekujemo, da mu mi damo, a on da nam vrati. Niko ne dovodi svoje igrače, ni ja svoje, ni Ivica svoje. Zadovoljan sam radom sportske parcele. Sve je bez trzavica i u miru.

FOTO: STARSPORT

Đukić je napomenuo da je prezadovoljan činjenicom da će Leonardo najverovatnije ostati u klubu. Brazilac je sa 24 pogodaka u protekloj sezoni bio jedan od najzaslužnijih za ‘duplu krunu’, ali još uvek nije izvesno kakva mu je budućnost u Partizanu.

– Leonardo je igrač koji daje plus, koji nam treba, i Đuka i Leo. Presrećni smo što su sa nama.

Međutim, pozicija štopera i dalje je najkritičnija. Đukić kao bivši centralni defanzivac, ne želi da žuri sa odabirom rešenja na toj poziciji. Postojalo je nekoliko opcija za iskusna pojačanja na tom delu terena, ali se još uvek nije desio dolazak u Humskoj.

– Pokušaćemo da dovedmo igrača da se pojačamo. Ostojić i Ćirković su dva stamena centarhalfa, koji nam daju sigurnost.  Svi centarhalfovi su u opticaju, ko god je dobar i kvalitetan, odgovara našem mentalitetu, da ima određeno iskustvo. Spominjali su se Mitrović, Simić i Jovanović iz Grčke, sva trojica su u igri, (osmeh), ali nismo razmišljali o poziciji stranca, jer smo za sada popunili kotu stranaca.

Na Zlatiboru se trenutno nalaze i Vojvodina i Crvena zvezda, ali Đukić gleda samo sebe i svoj tim.

– Gledamo nas, radimo naš posao. Kada za to dođe vreme, skeniraćemo i Zvezdu. U svakoj utakmici imate ideju šta ko može da pruži. A onda vam u sledećem meču promene tu ideju. Bila je kod nas jedna zanimljiva izreka: kada izgubimo utakmicu, menjali bi svih deset igrača. Pa dođe ponedeljak, menjali bi osmoricu. U utorak bi zamenili samo sedam igrača, a do petka bi ostali svi isti fudbaleri u timu. U fudbalu se sve menja, prošlost ne postoji. Sve je prelepo, dupla kruna, ali to više ne važi, jer Partizan je veliki klub, živi od sadašnjosti i budućnosti. Zašto je Partizan osvojio duplu krunu? Zato što su bili čvrsti, radili su, dali sve od sebe i zaslužili taj uspeh. Sada samo moramo da se nadogradimo.

Zanimljivo pitanje bilo je i može li Superliga da se igra po zimi, bez veće pauze između dve polusezone.

– Teško, obzirom kakve imamo terene i klimatske uslove. Treba nam vremena da postavimo grejače ispod terena, kao u Nemačkoj. Ali to je baš teško.

Strateg crno-belih je pomenuo i to da igrači imaju noseću ulogu u klubu, kako je on samo neko ko treba da ukomponuje ono što fudbaleri na treninzima vežbaju, dovede do maksimuma i navede ih da to upotrebe i na terenu.

– Tu sam da pomognem, svojim iskustvom, ali momci su glavi akteri. Bez obzira koliko pažnje pružamo drugim stvarima, svi treba da se usresredimo na njih, jer su glavni proizvođači. Ja sam „veliki trener“ zato što sam u Partizanu i radim sa velikim igračima. Trener u Barseloni je takođe veliki, Zidan u Realu takođe. Da smo u malim klubovima, bilo bi mali treneri.

Miroslav Đukić se dotakao i prve utakmice koju je Srbija igrala na Evropskom prvenstvu za mlade u Poljskoj, gde je reprezentacija Portugala porazila ‘orliće’ rezultatom 2:0.

– Šteta zaista, nismo bili inferiorni u toj utakmici, kada ne iskoristiš svoje šanse, sledi kazna. Ta generacija je mnogo dala, moramo da verujemo u njih. Sledeći meč je vrlo važan, moramo da pobedimo, a onda sa Špancima, pa šta bude.

U Poljskoj je trenutno i Uroš Đurđević, ‘zlatna kopačka’ protekle Superlige i prva ‘udarna igra’ nacionalnog tima Nenada Lalatovića koja nije uspela da pogodi mrežu u prvom duelu na prvenstvu Evrope.

Video sam ga veoma dobro. On je igrač koji se vrlo dobro kreće, ulazi u šanse i to je za njega u ovom momentu najbitnije. To je za svakog napadača bitno i sa te strane sam zadovoljan. Nije ga hteo gol, ali je ulazio u šanse i bio agilan na terenu.

Fudbal Super League Season 2017-2018
FK Partizan-Pripreme
Beograd, 12.06.2017.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
0
0

1 Komentara

  1. Koliko ovo novinara prati sampiona? Vidim ih desetak, ali se onda pitam oliko ih onda ode da cuje Milojevica u susedstvu? Verovatno dva-tri….! Pa koga jos interesuje neko ko nije sampion, hihi!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter