Uprava Partizana morala bi kako zna i ume da sačuva nosioce igre, jer sa trenerom Markom Nikolićem granica ovog tima nije ni na vidiku.

Najbolja odbrana, najbolji napad, najbolji trener. Dileme nema – Partizan je apsolutni vladar fudbala u Srbiji. Osporavali to neki ili ne, sve je na strani crno-belih. Četiri derbija, tri pobede, jedan remi uz primljen pogodak iz gol-auta, gol razlika 6:2. Treba biti realan i skinuti kapu pred serijom koju je inicirao Marko Nikolić.


Iako je kroz celu sezonu odgovornost uzimao na sebe, a zasluge pripisivao igračima, izvesno je da nijedan drugi trener iz situacije u kojoj je Partizan bio, ne bi izvukao ‘duplu krunu’ osim Marka Nikolića.

Već smo više puta u analizama na našem sajtu pisali o stabilnosti i zrelosti koju je iskazao Marko Nikolić, a koja nije bila prisutna u njegovom prvom mandatu u Humskoj. Stiče se utisak da bi niz nepobedivosti ‘parni valjak’ trajao u nedogled, samo da je to bilo potrebno. Verovatno će se on u nekom trenutku prekinuti u evropskim kvalifikacijama, ali sa Nikolićem i njegovim timom se nikada ne zna.

FOTO: STARSPORT

Kao što smo apostrofirali u naslovu, Partizan je zaista ‘Ferari’ u srpskom fudbalu. To se odnosi na trenutan sastav, sa osovinama koje drže čvrsto sve linije tima. Jedna od najjačih već je oslabljena, jer je štoper Nikola Milenković već mislima u Fiorentini.

Popularni ‘Bleki’ golom za trofej Kupa protiv Crvene zvezde se oprostio od Grobara i verovatno su i u Firenci sinoć slavili jer su dobili vrhunskog štopera za ‘samo’ 5.100.000 evra. Ostaće večno pitanje kolika bi bila cena Milenkovića da je prodat posle jučerašnje utakmice.

No, sada je crno-belima pod hitno tu potrebna zamena, a nije im u interesu da i na ostalim pozicijama traže nova rešenja. Pre svega kada se radi o Everton Luizu, Leonardu i Urošu Đurđeviću.

Za Evropu nisu samo potrebni ostanci ključnih igrača, već i nova pojačanja, koja će utegnuti sve linije tima, pojačati konkurenciju i učiniti da Liga šampiona postane realan san.

FOTO: STARSPORT

Leonardo, jednostavno, mora da ostane. Ni u kojoj situaciji ne želimo da istaknemo njega kao boljeg napadača od Đurđevića, već isključivo zbog činjenice da je izuzetno teško naći igrača koji će toliko dobro razumeti privrženost klubu i navijačima, važnost derbija, a opet sa toliko majstorstva u nogama. Mnoge sezone za nama su pokazale da je lakše naći zamenu za vrhunskog domaćeg igrača, nego stranog igrača.

Isto važi i za Evertona. Ako ga sretnete na ulici u Beogradu, dobićete širok osmeh, pa tek onda odgovor na bilo kakvo pitanje. Oženjen čovek, ostvaren, neobično miran u privatnom životu, baš svima na usluzi. A na terenu živa vatra, koja je poprilično smirila buran fudbalski temperament. Baš takav je potreban Partizanu u pohodu na Evropu.

Uroš Đurđević je dokazao da je pravi gol igrač, ali da bi nadmašio Klea od pre sedam godina ili čak neke veće legende Partizana, morao bi da u istom ritmu nastavi i u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Samo od njega zavisi hoće li se odužiti klubu koji mu je pružio šansu i povratak na veliku scenu ili će ponovo krenuti put daleke Evrope.

Na potezu je Ivica Iliev i sportski sektor, a Grobari zasigurno imaju poverenja, posle mnogo pogodaka do sada.

FOTO: STARSPORT

Onaj pravi Ferari je trijumfovao u današnjoj trci za Veliku nagradu Monte Karla, srpski ‘fudbalski’ je pobedio sve rivale u domaćim okvirima, a za potpuni uspeh potrebne su ‘nove gume’.

Valja iskoristiti ovaj ‘pit-stop’ na pravi način, ispraviti kvarove, poboljšati vreme i proći kroz cilj tamo negde u avgustu.

Reklo bi se da formula kojom upravlja Marko Nikolić to zaista može.

Šta vi mislite?

Može li Partizan treći put do Lige šampiona?

Pogledaj Rezultate

Loading ... Loading ...