0
Evrokupovi

VREMEPLOV: Od praga ‘raja’ do ‘pakla’ i nazad, Monakova čudesna fudbalska priča dobija drugi deo (VIDEO)

Objavljeno: 24.04.17 u 00:26

Sezona 2003/04 donela nam je mnogo uzbuđenja a njen kraj je začinilo jedno neočekivano finale u kome su se sastali Porto i Monako. Skoro deceniju ipo kasnije „Kneževi“ su blizu da taj uspeh ponove, a između toga proveli su i dve sezone u drugoj ligi.

Sećate li se Fernanda Morijentesa, Dada Prša, Ludovika Žilija, Žeroma Rotena i drugova, predvođenih Didjeom Dešamom ? Ovaj tim Monaka pružio nam je nekoliko neverovatnih utakmica u pomenutoj sezoni najelitnijeg evropskog takmičenja, gurali su do samog finala ali tamo nisu mogli ništa protiv Porta, koji je sa Murinjom  na čelu objedinio titule Lige šampiona i UEFA kupa.

Mnogi i danas smatraju da je tim iz Kneževine tada više nego zaslužio da podigne „ušati pehar“ jer je na putu do finalnog okršaja zaista napravio nekoliko senzacija, ali njihova „bajka“ ipak nije imala srećan kraj. Danas svoju fudbalsku priču ispisuju neki novi klinci, koji su uspeli da malo razbiju monotoniju kada su u pitanju završnice Lige šampiona i pokažu da polufinala ipak nisu rezervisana samo za „aždaje“ poput Barselone, Bajerna, Reala, Juventusa…

Da se vratimo mi ipak u tu 2003. godinu  u kojoj se francuski klub nametnuo kao hit takmičenja, igrajući verovatno najdopadljiviji fudbal u Evropi. Ubitačna prodorna krila Žili i Roten, koji su poput šila probijali po bokovima, uz Morijentesa i Pršu u špicu napada činili su osnovu Monaka i nerešivu enigmu za gotovo sve odbrane „Starog kontinenta“. Ne treba zanemariti ni ostatak ekpe koji su činili tada mladi Patris Evra i Hugo Ibara kao bekovi, Žilien Rodrigez, Sebastian Skilaći i Gael Give u centranlnom delu odbrane, Akis Zikos, Lukas Bernardi, Edvard Sise u veznom redu,  Šabani Nonda kao džoker u napadu i naravno Flavio Roma na golu.

Grupnu fazu takmičenja završili su na prvom mestu sa bodom više od Deportiva i PSV-a, a verujem da se mnogi od vas sećaju one neverovatne utakmice na stadionu „Luj II“ protiv tima iz La Korunje i pobede Monaka od 8:3, uz četiri pogotka Dada Prša. Taj meč je do ove sezone i držao rekord po broju golova u Ligi šampiona, a oboren je jesenas na „Vestfalenu“ na meču Dortmunda i varšavske Legije (8:4).


Monaco – Deportivo 8-3 Highlights (05.11… by doriangrayy

Osmina finala donela im je duel sa Lokomotivom iz Moskve, koja je iz grupne faze prošla kao drugoplasirana iza Arsenala a isped Intera i Dinama iz Kijeva. Prvi meč u Moskvi završen je pobedom domaćina od 2:1, ali se pogodak Fernanda Morijentesa ispostavio kao ključan budući da je u revanšu Monako slavio 1:0, pogotkom Prša.

Kada im je žreb u narednoj fazi dodelio „Galaktikose“ iz Madrida svi su mislili da je tu kraj za njih, a i izgledalo je tako na 10 minuta pre kraja utakmice na „Bernabeu“. Nakon pogotka Ronalda u 81. minutu za 4:1 činilo se da je to to, ali dva minuta kasnije ponovo je iskočio Morijentes i pogodio za kakvu takvu nadu pred revanš u Monte Karlu. A tamo još jedno čudo…

Svi su već po treći put prežalili Monako kada je Raul doneo prednost Realu, ali je Ludovik Žili pogotkom u nadoknadi prvog poluvremena ponovo rasplamsao plamen nade. Već  trećem minutu nastavka ponovo taj Morijentes, koji je te sezone inače bio na pozajmici upravo iz Reala, uspeva da potpuno vrati Francuze u igru a nedugo zatim je i Žili ,ispostaviće se, zadao poslednji udarac Ronaldu, Zidanu, Figu, Raulu, Bekamu i ekipi.

Izvor:Youtube/GugaTV

Nakon ovog podviga niko se nije usudio da tek tako otpiše Monako pred polufinale sa Čelsijem ali jasno da je bogati londonski klub u dvomeč ušao kao favorit na papiru. Taj papir su „Kneževi“ već u prvom susretu pocepali zajedno sa „Plavcima“ i golovima Prša, Morijentesa i Šabani Nonde slavili sa 3:1.

Revanš na „Stamford Bridžu“ doneo je novu dramu pošto je domaćin već do 40. minuta pogocima Jaspera Grojkera i Frenka Lamparda došao do rezultata koji ih vodi u finle. Ipak kao i protiv Reala, francuski tim u poslednjim trenucima nadoknade prvog dela, pogotkom Huga Ibare, stvari okreće na svoju „vodenicu“.

Izvor:Youtube/Foot Ball

Sve dileme oko finaliste već početkom drugog poluvremena razrešio je, a ko bi drugi nego Morijentes postavivši konačnih 2:2 i zakazavši najneočekivanije finale u modernoj fudbalskoj istoriji.

Tamo ipak nisu uspeli da trofejom zaokruže jednu fantastičnu sezonu jer je u finalu Porto ipak bio dominantan, a nije zanemarljiva činjenica ni da je  Monako rano ostao i bez Ludovika Žilija koji je već u 23. minutu morao van igre zbog povrede.

Nakon sezone iz snova usledile su neke ne tak uspešne, a pravi šok dogodio se 2011. godine kada je tim iz Kneževine ispao iz francuske Lige 1. Usledile su dve mračne godine u drugoj ligi, gde se krenulo praktično od nule u građenje ovakvog Monaka kakvog danas gledamo, a ključan čovek u ovom projektu je ruski milijarder Dimitri Ribolovljev koji je preuzeo klub nakon ispadanja iz elite.

Klub se napokon 2013. vratio u Ligu 1, a ubrzo i u vrh Evropskog fudbala zahvaljujući velikim ulaganjima bogatog gazde. Danas su se ta ulaganja konačno isplaćuju a Monako je ponovo najveća senzacija Lige šampiona zahvaljujući Kilijanu Mbaperu, Tomi Lemaru, Bernardu Silvi, Đibrailu Sidibeu, Bendžaminu Mendiju i naravno „El Tigreu“- Radamelu Falkau.

Izvor:Youtube/Football HD

Ova izuzetno mlada ekipa predvođena Leonardom Žardimom već je dogurala dalje nego što je bilo ko očekivao, a da bi barem ponovili uspeh generacije iz sezone 2003/04 moraće da prođu pored velikog Juventusa. „Stara dama“ iz Torina ozbiljno se nameračila na trofej a da su potpuno spemni za njega pokazali su razbijanjem Barselone u četvrfinalu, tako da je pred Žardimovim momcima gotovo nemoguća misija.

Ipak mnogi su smatrali da je nemoguće da ovaj tim i ovako daleko dogura, pa zašto na bi se onda obazirali na prognoze pred polufinale kada su sve prethodne omanule!?

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter