0
Domaći fudbal

VREMEPLOV: Partizanov lov na ’žutu podmornicu’ koji je rezultirao evropskim ’prolećem’ (VIDEO)

Objavljeno: 09.04.17 u 23:52

Sećate li se kako se ona lopta samo provukla ispod Pepea Reine nakon penala Ivana Tomića? Taj pogodak doneo je najveći uspeh srpskog klupskog fudbala u novijoj istoriji.

Utakmica između Partizana i Viljareala (1:1) na stadionu u Humskoj, u okviru trećeg kola Lige UEFA u sezoni 2004/05, verovatno ne predstavlja jedan od najatraktivnijih mečeva crno-belih na Evro sceni ali je zato na njemu izvojevan remi vredan prolaska u nokaut fazu.

Bod osvojen nakon rovovske borbe sa jednim od najboljih timova Primere, omogućio je ekipi Vladimira Vermezovića da i uprkos ubedljivom porazu u poslednjem kolu, na gostovanju Midlzbrou (3:0) kao trećeplasiran prođu u narednu fazu takmičenja.

Crno-beli su u meč sa Špancima ušli sa četiri osvojena boda, nokon pobede nad grčkim Egaleom od 4:0 u Beogradu i remijem sa gostovanja Laciju (2:2). Viljareal je nakon dva kola osvojio isti broj bodova kao i crno-beli, nakon remija u Rimu (1:1) i pobede nad Midlzbrom (2:0) a u Beograd su došli po tri boda koja bi im donela lidersku poziciju u grupi.

Ipak Partizan nije ušao u ovaj meč sa prevelikim respektom prema protivniku, već je od samog starta pritisnuo Špance koji su bili prinuđeni da se brane u prvih pretnaestak minuta.

Najbolju šansu za srpski tim je na startu meča propustio je Pjer Boja čiji je udarac odbrano Pepe Reina, a kada se činilo da crno-beli polako nameću svoj ritam igre usledio je hladan tuš.

Nakon sjajnog solo prodora Ćisko Nadal je uputio odličnu loptu u prostor ka Santijagu Kazorli, koji potom izbio sam pred Ivicu Kralja i rutinski ga matirao za vođstvo gostiju od 0-1. U toku je bio 17. minut utakmice.

Izvor:Youtbe/Grobari Belgrado

Nakon toga Viljareal je bio taj koji je u potpunosti uspostavio kontrolu nad dešavanjima na terenu i stavio crno-bele u podređen položaj. Poluvreme se završilo minimalnim vođstvom gostiju a u pauzi je trener Vezmezović posegnuo za određenim izmenama ne bi li razdrmao svoj tim.

Ipak fudbaleri „žute podmornice“ nastavili su i početkom drugog dela sa prevlašću na terenu, a samo zahvaljujući sjajnoj intervenciji golmana Kralja nisu uspeli i da dupliraju prednost nakon šuta Nadala.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Partizan: Kralj, Rnić, Mirković, Đordjević , Emeghara, Tomić, Ilić (Nađ od 62. min), Vukčević, Ćirić (Grubješić od 46. min), Brnović i Boja.

Viljareal: Reina, Arauabarena, Penja, Alvarez, Koreia, Kazorla (Venta od 85. minuta),Moreno, Betankor, Font, Arco, Nadal (Markos od 84. min)

[/stextbox]

Međutim u 65. minutu dogodio se i ključni detalj, kada je nakon jednog centaršuta sa desne strane, Manuel Penja rukom „počistio“ loptu ispred Pjera Boje u svom kaznenom prostoru, nakon čega je sudija opravdano pokazao na penal.

Iako je u prvi mah ka lopti krenuo Simon Vukčević sa željom on da izvede najstrožu kaznu, trener Vermezović je ipak naredio da odgovornost u tim trenucima preuzme iskusni Ivan Tomić, što se na kraju ispostavilo kao dobra odluka.

Tomićev udarc sa bele tačke na momenat je „zaledio“ srca svih 25 000 gledalaca na stadionu u Humskoj, jer je u prvom trenutku delovalo da Reina ima tu loptu. Ipak ona se usled siline udarca ipak nekako izmigoljila ispod njega i ušunjala u „malu mrežu“ za izjednjačenje i delirijum na stadionu.

Ovim pogotkom postavljen je i konačan rezultat utakmice nakon koje je i otpoćelo veliko slavlje, pošto je u međuvremenu stigla vest da je meč u Atini, između Elgalea i Lacija, završen rezultatom 2:2 pa su crno-beli kolo pre kraja obebedili plasman u šesnaestinu finala.

Tamo je Partizan čekao duel sa Dnjeprom, nakon kojeg je nastavljena crno-bela, evropska bajka.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter