0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

TRANSFERI KOJI SU TRESLI BALKAN: Vrteli se milioni, koji je ostavio pozitivan utisak? (VIDEO)

Objavljeno: 20.03.17 u 21:11

Ko su igrači za čije transfere su srpski klubovovi inkasirali najviše para? Ovaj članak se tiče najskupljih transfera u istoriji srpske fudbalske lige. U zadnjih 10 do 15 godina mnoga imena su protutnjala kroz našu  ligu, naravno oni koji su malo kasnije pali u tužno polje osrednjosti  igrali su za Partizan i Crvenu Zvezdu, a o ostalim timovima niko ne priča. Koji su ti igrači koji su praznili kase na Marakani i stadionu JNA? I takođe je ovo prilika da se prisetimo toga kakve su karijere imali. Podaci korišćeni u ovom tekstu su sa Transfermarkt-a.

Da krenemo od najuspešnijeg:

1. Takayuki Suzuki (1976) doveden u Crvenu zvezdu 2006.godine iz Kashima Antlers za 2.5 miliona eura. On je bio jedan od jačih igrača japanske lige. U pomoć su mu doveli jednog od jačih samuraja japanske lige. Kada je dosao u Zvezdu u svojoj 30. godini  bio je predstavljen kao vrsan napadač  japanske reprezentacije i veoma svestran igrač, međutim nakon čitave jedne sezone odlazi pognute glave – Zvezda ga je prodala za manje para od onih za koje su ga doveli.

(Youtube/サッカー日本)

 

2. Ljubomir Fejsa (1988) 2008. je doveden u Partizan iz Hajduka iz Kule za tada astronomskih 1.2 miliona eura. Jedan od boljih igrača sa ove liste, iako sklon povredama. Menadžeri su odradili vrhunski posao i izdejstvovali mu skup transfer u Olimpijakos za 3 miliona. Iako nije standardan u svojim sadašnjim klubovima ipak osvaja titule svake godine. U reprezentaciji je jako transparentan njegov trud. Partizanu je pomogao da osvoji nekoliko šampionskih titula. Prem mnogim fudbalskim ekspertima, ovaj transfer je zasigurno jedan od pametnijih poteza Partizana.

(Youtube/BNK)

3. Eduardo (Edu) Pacheco (1987) je došao u redove Partizana 2011. godine za 1.2 miliona eura iz brazilskog Sao Caetana gde je važio za vrsnog golgetera. U Beogradu mu karijera kreće silaznom putanjom, što se nije isplatilo ni njemu ni Partizanu. Pomogao je Partizanu da osvoji jednu titulu, i to je bio njegov vrhunac.

(Youtube/Партизан Понос Србије)

 

4. Ognjen Koroman (1978) je došao u Crvenu zvezdu 2007. godine iz Terek Groznog posle nekoliko epizoda u Portsmutu, dolazi  u Zvezdu kao ogromno pojačanje i ponos Republike Srpske. Momak iz Pala je bio odličan vođa na terenu ali je imao velike sukobe sa navijacima zbog svoje vrele krvi, a kao što svi znamo da ‘’ako te navijači ne prihvate tu se uprava ne pita mnogo’’. Često su se dešavali sukobi na tribinama unutar  Delija i to je Koromanu predstavljalo ogroman problem. Sukob sa navijačima mu je uništio vreme u Zvezdi iako je učestvovao u osvajanju duple krune 2007. godine, i  to u glavnoj ulozi. Otišao je u Južnu Koreju za dosta manje para.

(Youtube/Nebojsa Baricic)

5. Grzegorz Bronowicki (1980) došao u Crvenu zvezdu godine za vrtoglavih 850.000 eura. Došao je kao velika zvezda iz velikog kluba Legije Varsava kojoj je pomogao da uzme titulu u poljskoj ligi. Svi su se čudili odakle toliko para za odbrambenog igrača, i ispostavilo se da to nije običan odbrambeni igrač, to je bio odbrambeni igrač sa samo jednom zdravom nogom. Usled prosečnih igara u prvoj sezoni i problema sa povredom presedeo je čitavu sledeću sezonu. Napustio je klub za upola manje para i ostavio Zvezdu da posti šest godina bez titule. Upamćen je kao ime koje većina novinara sa podsmehom koriste kao dokaz lošeg poslovanja kluba iz Ljutice Bogdana. 

(Youtube/Mariusz Nieradka)

6. Evandro Goebel (1986) došao u Crvenu zvezdu 2010. za lepu sumu od 770.000eura iz Atletiko Paranensea. Iako je osvojio samo jedan Kup Srbije sa crveno-belima ostaće upamćen kao igrač za koga se videlo da je iznad naše lige. Sasvim solidan ofanzivni vezni igrač sa njuhom za gol. Nakon Crvene zvezde odlazi u portugalsku ligu za četiri puta veću sumu za koju je došao. On predstavlja jedno od onih čuda među strancima koji su iz naše lige otišli preko i napravili zavidnu karijeru u Astorilu, Portou i sada u Hal Sitiju. Zvezda je od njega dobila dovoljno na terenu i dovoljno u kasi.

(Youtube/SasaCzvTV)

7. Ivan Tričkovski (1987) došao u Crvenu zvezdu za 750.000 eura iz Rabotničkog. Tričkovski je Zvezdi dao malo za svoje tri godine koliko je proveo u klubu. To ne konstatujemo jer je bio preterano loš već zato što je proigrao kada je otišao iz nje, za sumu dosta manju od one za koju je došao, u topliji Kipar. Na Kipru i u reprezentaciji načih južnih suseda ima zaista lepe partije.    

(Youtube/deki295)

8. Luka Milivojevć (1991)  došao u Crvenu zvezdu za 708.000 eura iz Rada u zimu 2011. godine. Kragujevčanin je Zvezdi za sezonu i po doneo Kup Srbije i profit od 2 miliona eura kada je otišao u Anderleht. Pored evrogola Partizanu biće upamćen kao jedan od Zvezdinih boljih transfer poteza. Ko zna koliko bi Zvezda zaradila da je ostao jos jednu sezonu i po! Milivojević trenutno svoju sreću ispituje u engleskoj Premijer Ligi.    

 

    (Youtube/Ana Marija)

9. Vinicius Pacheco (1985) došao u Crvenu zvezdu 2011. godine iz brazilskog velikana Flamenga na pozajmicu tešku 700.000 eura. Došao kao veliko pojačanje i kao prava desetka. Međutim na prvoj (i to prijateljskoj utakmici) lomi nogu i odlazi na pauzu dugu devet meseci. Za tu svoju jednogodišnju pozajmicu Pacheco je odigrao samo 2 zvanične utakmice za Zvezdu i ostaje upamćen kao najveći transfer baksuz. Karijera mu i dalje traje ali možemo slobodno reći – traljavo.

 

(Youtube/A.R.F. SPORTS)

10. Franklin Salas (1981) dolazi u Crvenu Zvezdu iz renomiranog Ekvadorskog tima LDU Quito za simpatičnu sumu od 686.000 eura 2007. godine. Čovek koji je lepo igrao u Ekvadoru i dosao u Zvezdu  sa Hernanom Barcosom i Mauricio Molinom da bi joj napravio profit i da nastavi nakon sezonu dve iz Srbije u neku Francusku ili Španiju. Međutim nije ništa išlo po planu. Nakon nekoliko utakmica za Crvenu Zvezdu dokazao je da nije uopšte onaj kalibar za koji su ga smatrali između ostalih i skauti PSV-a.

(Youtube/Carla Revelo Salas)

 

Vođeni ovim primerima možemo zaključiti da su Crvena zvezda i Partizan poslovali tako da znaju da prodaju pravog igrača za velike cifre, ali definitivno im ide teže da dovode igrace za iste takve svote.

Naši fudbaleri, ukoliko uspeju da istraju kao profesionalci i izdrže probleme koje sa sobom nosi Prva Liga Srbije, mogu da ostvare čuda po Evropi. Svi se nadaju se da će se uložene pare isplaćivati ubuduće i da će naši klubovi krenuti da pariraju timovima poput hrvatskog Dinama, bugarskog Ludogoreca, mađarskog Ludogoreca i rumunskih klubova. Srbija je zaista prebogata talentima, takođe se možemo pohvaliti vrsnim skautima, agentima i mentorima. Verujemo da su ovoga svi oni svesni, te ne čudi činjenica da sve češće pribegavaju još uvek novom ali oprobanom i veoma uspešnom sistemu online regrutovanja slobodnih igrača poput onog koji nudi platforma Playerhunter.

Playerhunter zaista omogućava prosperitet svakog učesnika transfera. Korišćenje socijalnih mreža u cilju nalaženja posla u sportskoj industriji je u naglom porastu u poslednjih godinu dana i daje odlične rezultate, a www.playerhunter.com je idealno mesto za upoznavanje ključnih ljudi i povezivanje sa klubovima, skautima, menadžerima, ostalim igračima i agentima. Malo je poznato da i ostali sportski radnici poput fizioterapeuta, ekonoma, kondicionih i pomoćnih trenera i ostalih nalaze svoje poslovne angažmane upravo preko ove društvene mreže.

Ovo je svakako jedna od najpozitivnijih promena u svetu sporta koja će znatno uticati i na sam kvalitet fudbala. Registracijom mladi talenati pomeraju svoja geografska ograničenja da postanu vidljivi svetskoj javnosti.

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter