8
Domaći fudbal

UŽIVAJTE U NJEMU DOK MOŽETE: Spremite se da kažete ‘Zbogom’ fudbalu, jer ova pravila će ga unakaziti (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 19.01.17 u 19:42

Marko van Basten jedan je od najpopularnijih fudbalera 20. veka, ali će, po svemu sudeći, postati i jedan od najomraženijih. Naime, van Basten, tehnički direktor FIFA zadužen za tehnološki razvoj fudbala, otkrio je o kojim promenama pravila FIFA razmišlja.

Nakon što je FIFA donela odluku da ubuduće na šampionatima sveta učestvuje čak 48 reprezentacija, čini se da je ta promena ujedno i najmanje drastična, kada je u pitanju budućnost najpopularnijeg sporta na svetu.

Van Basten je novinarima „SportBilda“ otkrio koja pravila FIFA želi da testira:

UKIDANJE OFSAJDA

Legenda Milana i Holandije smatra da bi fudbal bio mnogo zanimljiviji bez ovog pravila, jer bi ekipe na taj način imale mnogo više prilika i prostora za akcije:

– Uvek me je zanimalo kako bi bilo bez ofsajda. Fudbal svakog dana postaje sve sličniji rukometu, jer se ekipe brane sa 11 igrača a napad nema dovoljno prostora za šanse. Svi razmišljaju o odbrani. Ako bismo ukinuli ofsajd, napadači bi mogli da budu iza leđa odbrane, što bi bio problem za odbranu. A siguran sam da bi bilo zanimljivije, mnogo više šansi, golova… To svi žele. Ofsajd više ne postoji u hokeju na travi pa nema problema. Mislim da bi se svi prilagodili tom pravilu, rekao je Basten. 

(Youtube/Berikson Sports)

UKIDANJE KARTONA, UVOĐENJE VREMENSKIH ISKLJUČENJA

Kod ovog pravila, ideja je da, poput rukometa ili hokeja, umesto kartona igrači budu isključeni na određeni vremenski period.

– Zamislite da ekipa mora da se brani sa dva ili tri fudbalera manje neko vreme? Siguran sam da bi ovo uplašilo igrače, istakao je svoje viđenje situacije van Basten.

PROMENA NAČINA ŠUTIRANJA PENALA

Možda i najinteresantnija ideja jeste promena načina izvođenja jedanaesteraca. Nakon zavšetka utakmice nerešenim rezultatom, ne bi bili igrani produžeci, već bi igrači imali osam sekundi da sa 25 metara od gola savladaju protivničkog golmana. Broj pokušaja bi ostao isti, po pet:

– Ovo bi bilo spektakularno! A i zanimljivije i igračima i gledaocima. Svakako bi bilo mnogo lakše kako igračima, zbog više opcija, tako i golmanima, jer bi mogli da isprate akciju, kao tokom meča, rekao je van Basten.

(Youtue/Major League Soccer)

UVOĐENJE LIČNIH GREŠKI

Ukoliko pratite košarku, sve vam je jasno:

– Mislim da jedan igrač može na utakmici samo pet puta da faulira nekoga. Ako pređe taj broj, isključen je, otkrio je van Basten.

UKIDANJE „KRAĐE VREMENA“

Poznata vam je situacija kad neko izlazi predugo sa terena, kad se igrači valjaju po travi nakon najblažeg starta? Van Basten želi tome da stane na put:

Svi žele više akcije, golova, ali i borbu ekipa. Prema ovom pravilu, koje bi stupilo na snagu u poslednjih deset minuta meča, lopta ne bi smela da bude van igre duže od deset sekundi. Svaki izgubljeni trenutak bi bio nadoknađen. Previše vremena se izgubi na izmene i te stvari, previše se odugovlači, znate to i sami, zaključio je Holanđanin.

Kako se vama čine predlozi Marka van Bastena?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

 

 

 

0
0

8 Komentara

  1. Амери се полако увлаче у европски фудбал. Желе да промене правила светског фудбала тако што ће их изменити тамо где је најбољи. Они се не крију и хоће од лиге шампиона да направе куп у ком би учествовали само најбогатији клубови. Јер ко још гледа нпр. Барса-Лудогорец. Има ту логике,али није све у парама већ и у витештву. Ал шта зна свиња америчка шта је витештво. То да се пенали изводе као у млс-у некада и да игра више подсећа на нба него на фудбал доказује моју тврдњу да су америчке слине иза тих промена.

    0
    0
    Odgovori
  2. Oduvek sam smatrao da je ofsajd nešto najbesmislenije što postoji u pravilima, i to je odavno trebalo ukinuti!
    Bez ofsajda će napadi biti mnogo kreativniji i brojniji, samim tim i mnogo više šansi za postizanje golova.

    0
    0
    Odgovori
    • Ukinuti ofsajd je nesto najbesmislenije, razmisli malo, recimo primer imao bi jednog ili dva kampera napred tako da se ni protivnik ne bi usudio da krece u kontru jer bi u slucaja gubljenja lopte mogao lako uposliti nekog od ove dvojice, primer imas nazad jednog mihajlovica koji im salje lopte na tacnu i eto ti cele taktike…
      Ovo za zadrzavanje igre je ok, ali ostalo rusi sve cari fudbala.

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter