0
Fudbal

FOTO: STARSPORT

NOVI VETROVI U SRPSKOM SPORTU: Oktobar je, definitivno, mesec promena

Objavljeno: 05.11.16 u 13:31

Možda malo i neprimetno ili nedovoljno primetno u srpskom sportu u oktobru desile su se velike promene. Nisu sve sprovedene u tih 31 dan…

Naime u tri velika srpska sporta, i jednom „malom“, kao i u organizaciji koja ih objedinjuje, došlo je do velikih promena.

Košarkaški savez ostao je bez predsednika, mada se to već odavno znalo. Iako je jedan od najuspešnijih predsednika u istoriji saveza, Dragan Đilas se povukao sa te funkcije.

Đilas je na čelo saveza došao u proleće 2011. godine, a seniorske selekcije su u to vreme osvojile četiri medalje. Muški nacionalni tim osvojio je dva srebra, na Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu, a ženski olimpijsku bronzu i evropsko zlato.

ZVANIČNO: Dragan Đilas više nije predsednik KSS

Za sada nema kandidata za novog predsednika, a izbori u KSS trebalo bi da se održe 15. decembra.

U rukometu je bilo najviše turbulencija. U kratkom vremenskom periodu taj savez je dobio novog predsednika, a muška selekcija selektora.

Dugo su vršeni pritisci sa raznih strana da Velimir Marjanović ode sa funkcije predsednika, zbog lošeg stanja u tom, nekada, trofejnom sportu. Pričalo se da je kompletna organizacija u „njegovim rukama“, da kontroliše skupštinu i da ga je nemoguće smeniti.

Za vreme njegovog mandata u Srbiji su održana dva velika takmičenja, prvenstvo Evrope za muškarce i svetsko prvenstvo za žene. Na oba je Srbija završila na drugom mestu.

Međutim, pre i posle toga nije bilo uspeha. Pokušavala je rukometna elita na čelu sa Neđom Jovanovićem da učini nešto, bilo je dosta problema sa selektorom ženske selekcije Sašom Boškovićem, kojeg je bojkotovalo nekoliko najboljih rukometašica.

Pričalo se da Marjanović, iako se formalno povukao sa tog mesta, vlada srpskim rukometom „iz senke“, ali je na to stavljena tačka, kada je na predlog rukometnog saveza Beograda, dosadašnji gen. sek. Božidar Đurković izabran za novog predsednika.

Muška rukometna selekcija često menja selektore, pa se to dogodilo i sa prethodnim Dejanom Perićem , koji je posle neuspešnog pokušaja da se plasira na OI smenjen. Na njegovo mesto došao je Jovica Cvetković, koji je odmah na početku kvalifikacija za evropsko prvenstvo napravio dobar rezultat. Srbija je bila bolja od Poljske sa 37:32.

Do pre nekoliko godina malo ko je i čuo za futsal, neki ga i danas zovu „malim fudbalom“. Godinama je reprezentaciju gradio i vodio Aca Kovaćević i na kraju uspeo da Srbiju odvede na svetsko prvenstvo, a zatim kao domačin šampionata 2016. godine osvoji četvrto mesto u Evropi.

HOTSPORT SAZNAJE: Velike promene u futsalu, Srbija dobija novog selektora!

Srbija nije uspela da izbori mesto na svetskom prvenstvu u Kolumbiji, a smena selektora najavljena je još pre dva meseca. Kovačević je imao ugovor do decembra, ali je došlo do sporazumnog prekida saradnje, pa je na njegovo mesto u oktobru došao Goran Ivančić.

Jedan od najuspešnijih saveza u poslednjih 20 godina je odbojkaški. Muška A selekcija u poslednjih 10 godina ima tri evropske bronze, redovni je učesnik svetske lige, koju je ove godine prvi put osvojila. Srbija nije u muškoj konkurenciji imala predstavnika na OI, ali su zato devojke predvođene Zoranom Terzićem osvojile prvu istorijsku medalju i to srebrnu!

Devojke su 2011. bile prvakinje Evrope, treće 2015, kada su bile druge na svetskom kupu. Dakle, nije problem u rezultatima.

EPILOG: Nenad Golijanin smenjen sa mesta predsednika OSS! (FOTOGALERIJA)

Ima ih i to vrhunskih, ali je politika bila ta koja je Nenada Golijanina, predsednika saveza, koštala položaja. Neverovatan presedan dogodio se na zasedanju FIVB, kada je glasano za prijem Kosova u tu organizaciju. Srpska delegacija, na čelu sa Golijaninom, bila je uzdržana, a Kosovo je primljeno u odbojkašku porodicu.

Zbog toga je Golijanin odmah smenjen, traži se naslednik.

I na kraju, krovna sportska organizacija, Olimpijski komitet Srbije, dobiće u decembru novog predsednika. Dosadašnji, Vlade Divac, povlači se sa funkcije. On je na čelo OKS došao 2009. i to na predlog svog protivkandidata Ivana Ćurkovića, iako nije ispunjavao sve uslove za tu funkciju.

NE IDE NIGDE: Vlade Divac produžuje vernost Sakramentu

Za vreme njegovog mandata, Srbija je u Londonu osvojila četiri medalje, u Riju dvostruko više.
Za sada su poznata dva kandidata za njegovog naslednika, Ivan Todorov, predsednik džudo saveza Srbije i Aleksandar Šapić, političar i bivši trofejni vaterpolista.

Pominju se još imena predsednika evropske odbojkaške federacije Aleksandra Boričića, ministra za sport i omladinu Vanje Udovičića, i bivšeg predsednika KSS Dragana Đilasa.

Otvoren je izborni postupak i rok za dostavljanje nominacija za predsednika OKS, kao i članova Izvršnog i Nadzornog odbora je 18. novembar do 13 časova.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter