2
Domaći fudbal

FOTO: FK Partizan

NA DANAŠNJI DAN: Došao je i taj dan, rođen je Partizan!

Objavljeno: 04.10.16 u 08:48

I posle 71 godinu, „Parni valjak“ i dalje melje.

1945. – Osnovan je FK Partizan, srpski fudbalski klub iz Beograda i deo Jugoslovenskog sportskog društva Partizan. Drugi je najuspešniji klub u Srbiji a u svojoj bogatoj karijeri osvojio je ukupno 39 trofeja uključujući i 35 nacionalnih prvenstava, 12 nacionalnih kupova, jedan nacionalni superkup, jedan Mitropa kup. Svoje utakmice igraju na stadionu Partizana 1949. godine. Prvi meč ikada u Kupu evropskih šampiona, od klubova sa našeg podneblja, igrao je Partizan 1955. godine protiv Sportinga a bio je ujedno i prvi balkanski i istočnoevropski klub koji je igrao finale Kupa evropskih šampiona 1965/66. Partizanov večiti rival je Crvena zvezda i njihovi dueli su označeni kao večiti derbi. Čak je i britanski list Dejli Mejl, u septembru 2009. godine, njihovo rivalstvo označio kao četvrto rivalstvo svih vremena. Dva dana po osnivanju, Partizan je odigrao prvu utakmicu i to protiv Zemuna. Slavio je osnivanje pobedom 4:2. Prvi strelac u istoriji Partizana postao je Florijan Matekalo a prvi trener je bio Franjo Glazer. Sadašnje crno-bele dresove je počeo da nosi 1958. godine, kada ih je zamenio dotadašnjim bordo-plavim. Tada je došlo i do smene generacija među igračima kada su novi sastav činile „partizanove bebe“ koje su stigle do finala Kupa evropskih šampiona 1966. godine. Efikasnom i atraktivnom igrom klub je dobio naziv „Parni valjak“. I uspesi su počeli da se nižu. Milutin Šoškić, Dragan Mance, Slobodan Santrač, Dževad Prekazi, Srećko Katanec, Predrag Mijatović, Savo Milošević, Albert Nađ su samo jedni od mnogih talenata koje je Partizan imao u svojim redovima. Mnogo utakmica klub ima „u svojim nogama“ i to protiv velikih imena. Igrao je i protiv Reala u Ligi šampiona 2002/03 i to rezultatom 0:0 iako je kraljevski klub imao Zidana, Figa, Bekama.. a sa Portom,koga je predvodio Murinjo, igrao je 1:1. Jedna od najbitnijih karika Partizana su njegovi navijači „Grobari“ koji su mu bili i ostali najbitnija podrška sa tribina, i kada se igra dobro i kada fudbalere „neće“ lopta. Oni žive za svoj klub i čine dušu Partizana. Srećan i njima rođendan njihovog najdražeg kluba i neka „Parni valjak“ nastavi da melje!

(Izvor: YouTube/PFCStef)

1970. – Rođena je Olga Kuzenkova, ruska atletičarka u disciplini bacanje kladiva. Olimpijska pobednica u Atini 2004. godine i zaslužni majstor sporta u Rusiji. Na OI u Sidneju, 2000. godine, kada je bacanje kladiva prvi put uvršteno u olimpijske sportove, Olga je osvojila drugo mesto. Ona je prva žena na svetu koja je prebacila 70 metara u svojoj disciplini. Na SP u Helsinkiju 2005, postala je svetska prvakinja.

1976. – Rođen je Danilo „Dača“ Ikodinović, bivši srpski vaterpolista. Vaterpolo karijeru je gradio u Partizanu, Breši, Pro Reku, Sintez Kazanji. Sa reprezentacijom Srbije i Crne Gore osvojio je na raznim takmičenjima pregršt medalja zlatnih, srebrnih i bronzanih a među njima su Svetska Liga,Svetski Kup, Mediteranske igre, Evropska i Svetska prvenstva kao i Olimpijske igre. Jedina medalja koju nije osvojio je zlato na Olimpijskim igrama. Njegova blistava karijera je naglo i tragično prekinuta 2008. godine kada je doživeo saobraćajnu nesreću u kojoj je bio teško povređen pa je morao da prekine sportsku karijeru.

(Izvor: YouTube/bigwarisland)

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

2 Komentara

  1. E,Franjo,Franjo…bolje da se nikad nisi ni rodio.Napravio si dva najveća sr.nja u svom životu.Prvo,koje je i najveće zlo u svetu sporta,prebacio si iz Zg U Bgd a drugo pre 25 god.kad je započeo rat,samo zahvaljujući tebi i sličnim moronima preko Drine.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter