0
Evrobasket 2022

Foto: STARSPORT

NA DANAŠNJI DAN: Crvena Furija osvojila evropski tron! (VIDEO)

Objavljeno: 20.09.16 u 08:45

Debakl plavih košarkaša pred domaćom publikom. Fudbal u nogama a čokolada u venama. Rođeni najbolji švedski fudbaler svih vremena i jedan od najboljih vaterpolo golmana Srbije.

1972 – Rođen je Henrik Larson, bivši švedski fudbaler i reprezentativac. Igrao je na poziciji napadača. Fudbalsku karijeru je počeo u FK Hegaborg a posle je prešao u Helsinborg. Za njih je, na 56 utakmica, dao 50 golova. Posle prelazi u Fejnord pa Seltik a od 2004-2006. Nakon Seltika prešao je da igra za FK Barselonu. Nastupao je u 40 utakmica i postigao 13 golova.

Svoju poslednju utakmicu za Barsu, odigrao je u finalu Lige šampiona, 2006. godine, kada je ušao kao zamena na kraju utakmice i stvorio dve lepe šanse iz koje su Katalonci postigli dva gola i pobedili Arsenal rezultatom 2:1. Nakon Barselone, nakratko je bio u Mančester Junajtedu, da bi fudbalsku karijeru završio u Helsinborgu.

Za reprezentaciju Švedske je nastupao (1993-2009. godine) 106 puta i postigao je 37 golova. Dok je bio fudbaler, bio je poznat po dugačkim dredovima koje je posle odsekao. Nagradu za najboljeg švedskog fudbalera svih vremena je dobio 2005. godine. Trenutno radi kao trener u FK Landskruna.

(Izvor:youtube/Mora vcik)

1976– Rođen je Denis Šefik, jugoslovenski vaterpolo golman. Vaterpolom je počeo da se bavi sa 8 godina u Crvenoj Zvezdi, kod trenera Nenada Vasilevskog. Kada je njegov trener prešao u Partizan, i Denis je otišao za njim. Sa crno-belima je sarađivao tri godine nakon čega je promenio nekoliko klubova da bi se u dva navrata vraćao i u Partizan.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Za Crvenu Zvezdu je branio od 2012-2015. godine. U januaru 2014. je postigao pobedonosni gol u poslednjoj sekundi meča za Crvenu Zvezdu u Kupu Srbije protiv Radničkog. Nastupao je za reprezentaciju Srbije i Crne Gore, zatim Srbije a dve godine je nastupao i za reprezentaciju Crne Gore, što je okarakterisao kao svojom velikom greškom. U svojoj prebogatoj kolekciji medalja sa svih postojećih internacionalnih vaterpolo takmičenja jedino nije uspeo da osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

1989 – Preminuo je dr Mihajlo Andrejević – Andrejka, srpski lekar, fudbaler i istaknuti fudbalski radnik. Kao veoma talentovan fudbaler, već 1914. godine je zaigrao za prvi tim BSK (FK Beogradski sportski klub). Za vreme prvog svetskog rata je učestvovao u proboju Solunskog fronta a nakon rata nastavio fudbalsku karijeru. Po okončanju bavljenja fudbalom, ušao je u upravu BSK-a. Zahvaljujući i njegovom angažovanju, naši fudbaleri su otputovali u Urugvaj na Svetsko prvenstvo 1930. godine. Za člana Nadzornog odbora Fife je bio izabran 1932. godine a četiri godine kasnije je postao član Izvršnog komiteta. Bio je i predsednik Arbitražne i Medicinske komisije Fife a dobio je i Zlatno priznanje Međunarodnog Olimpijskog komiteta. Prema tvrđenju njegovog sina, na poluvremenu utakmice protiv Španije za plasman na Svetsko prvenstvo u fudbalu 1974. godine, dr Andrejević je ubrizgavao našim fudbalerima rastvor čokolade u vene. Jugoslovenski fudbaleri su preko Katalinskog postigli pobedonosni pogodak i otišli na Mondijal.

2005 – Tužna jesen srpske košarke. Na Evropskom prvenstvu u košarci, 2005. godine u Srbiji, odigrane su utakmice osmine finala. Jednu od njih je igrala i naša reprezentacija protiv Francuske. Meč koji bi svi voleli da se nije ni desio. A počelo je odlično. Francuzi su bili, po mišljenju svih stručnjaka, totalni autsajderi u ovom meču. Favoriti su, zna se, bili momci Željka Obradovića. Postigli smo čak i 14 poena prednosti ali onda je sve pošlo naopako. Loši šutevi, slaba ili nimalo dodavanja, sebičnost, drastičan pad koncentracije pa čak i pomalo bezobrazluka i netrpeljivosti među našim igračima na terenu, doveli su do propalih akcija i izgubljenih poena.

(Youtube/FIBA)

To su Francuzi uspeli da kazne i ostvare istorijsku pobedu nad Srbijom i Crnom Gorom 71:74. Hala „Spens“ je bila u neverici kao i milionski auditorijum pred malim ekranima u čitavoj našoj zemlji. Delovalo je da nam protivnici nisu bili ni potrebni. Pobedili smo sami sebe. Pobedila nas je sopstvena sebičnost i lični interesi i sukobi. To je kasnije potvrdio i Željko Obradović, pokušavajući da objasni naciji zašto su „silna košarkaška imena“ prokockala ovim porazom celo prvenstvo. Neslaganja, pa čak i tuča Rakočevića i Jarića, noćni provodi i lumpovanja po diskotekama do sitnih jutarnjih sati naših reprezentativaca polako su isplivali na površinu. U ostalim utakmicama igrali su: Nemačka – Turska 66:57, Hrvatska – Italija 74:66, Grčka – Izrael 67:61.

(Izvor:youtube/bigwarisland2)

2015 – Španija pokorila Evropu na košarkaškom prvenstvu pobedivši u finalu ekipu Litvanije 80:63. U borbi za treće mesto susrele su se ekipe Francuske i Srbije. Obe ekipe su na kraju prve četvrtine bile poprilično izjednačene ali je rezultatsku prednost doneo bolji procenat Francuza u izvođenju slobodnih bacanja (80% naspram naših 72,7%) kao i u šutevima za 2 poena (58,3% naspram naših 48,1%) što je i dovelo do laganog rezultatskog odvajanja „Trikolora“.

Iako su naši momci konsolidovali svoje redove i zadnju četvrtinu čak odigrali sa poenom više u odnosu na Francuze, to ipak nije bilo dovoljno pa je semafor na kraju pokazao 81:68 (16:16, 21:16, 21:12, 23:24) i bronzu na grudima Francuza. Srpski košarkaši su sportski čestitali protivnicima a navijači Srbije su bili ponosni zbog borbenosti naše reprezentacije.

 

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter