0
Fudbal

NA DANAŠNJI DAN: Svet je dobio jednog od najboljih košarkaša ikad (FOTO, VIDEO)

Objavljeno: 23.08.16 u 13:09

Između ostalog, na današnji da odigrana je jedina utakmica kriketa u istoriji Olimpijskih igara.

1900  – Na drugim Olimpijskim igrama u Parizu, prvi i poslednji put je kriket bio član porodice olimpijskih sportova. Nikada više, nakon ovoga, nije održano prvenstvo u kriketu ni na jednim Olimpijskim igrama. Takmičenje je bilo na Vensenskom velodromu ali umesto četiri prijavljene ekipe (Belgija i Holandija su otkazale učešće u poslednjem času), ostale su samo dve – Velika Britanija i Francuska. I to obe sa britanskim igračima! Zato što su za Francusku igrali članovi britanske ambasade. Zlato je osvojila Devon i Somerset Vonderers ekipa iz Velike Britanije. „Francuska“ ekipa je osvojila srebro. Za ovaj meč prodata je samo JEDNA ulaznica a kupio ju je engleski turista koji je došao u Pariz samo radi gledanja takmičenja u kriketu.

1910 – Rođen je Đuzepe Meaca, fudbalski velemajstor i trener. Bio je umetnik driblinga koji je obožavao da predribla golmana i sa loptom uđe u gol. Karijeru je započeo i završio u klubu za čiji je opstanak u Prvoj ligi najviše on zaslužan, a to je Inter. Zbog svega što je učinio za fudbal, gradski stadion u Milanu je 1979. godine dobio njegovo ime.

Meaca - izvor giuseppemeazza

1966 – Preminuo je Ivan Sarić, rodom Subotičanin. Vrsni atletičar, rvač i jedan od osnivača fudbalskog kluba u Subotici. Takođe je bio poznati biciklista i motociklista i učestvovao je na mnogim trkama širom Evrope, i to sa velikim uspehom. Osvajao je prva mesta u vožnji biciklom u trci na 10 km, 25 km i na 100 km. Bio je i jedan od najznačajnijih pionira jugoslovenskog vazduhoplovstva. On je bio prvi čovek sa ovih prostora koji je leteo na avionu sopstvene izrade, davne 1910. godine. Bio je počasni član Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije a aero-klub u Subotici nosi njegovo ime.

Ivan Saric - izvor vsvojvodine

1978 – Rođen je Kobi Brajant, bivši američki profesionalni košarkaš. Njegov otac je bio Džo Brajant, bivši američki košarkaš i trener. Jedan je od retkih košarkaša koji nisu išli na koledž, već je direktno draftovan iz srednje škole. Košarkom je počeo da se zanima još od treće godine a omiljeni klub mu je bio Los Anđeles Lejkersi. Kao 13. pika 1996. godine, odabrali su ga Šarlot Hornetsi da bi ga prosledili Lejkersima u zamenu za Vlade Divca. Sa popularnim „jezerašima“ je osvojio 5 šampionskih titula, od kojih tri titule uzastopno (2000, 2001, 2002, 2009 i 2010. godine) a 2009. i 2010. godine je proglašavan za najkorisnijeg igrača (MVP) NBA finala. Takođe je igrao i u finalima 2004. i 2008. godine ali su izgubili od Detroit Pistonsa i Boston Seltiksa. Na OL star utakmicama je učestvovao čak 18 puta, dva puta je bio najbolji strelac NBA lige (2006. i 2007. godine) a 11 puta je bio biran u prvi tim NBA lige (2002. – 2004. i 2006. – 2013. godine). Čak je pobedio i na takmičenju u zakucavanjima , 1997. godine. Za košarkaške anale je ostala zabeležena utakmica odigrana 22. januara 2006. godine između Toronto Reptorsa i Los Anđeles Lejkersa kada je Kobi Brajant postigao 81 poen, i time je postavio lični rekord kao i drugi najbolji lični učinak po jednoj utakmici, odmah iza neverovatnih 100 poena Vilta Čemberlejna iz 1962. godine. Kobi je, ujedno, i najmlađi košarkaš u istoriji lige koji je postigao 30.000 poena, sa 34 godine i 104 dana. Njegov uspon u Lejkersima i samim tim prekretnica u karijeri su naglo krenuli tek kada je glavni trener postao dotadašnji trener Čikago Bulsa – Fil Džekson. On je predložio Kobi Brajantu i Šakilu O’ Nilu taktiku čuvenog napadačkog trougla u kojoj su obojica imali mesta za asistenciju, akciju i za kreaciju. Tako je nastao poznati duo centar-bek, koji je prosto mleo svoje protivnike na terenu. Istorija Lejkersa je počela da se ispisuje krupnim slovima u košarkaškim analima. Najbolji strelac u istoriji Lejkersa je postao upravo Kobi Brajant. Igrao je i za američku reprezentaciju sa kojom je osvojio dve zlatne olimpijske medalje 2008. i 2012. godine. Ove 2016. godine, na OI u Riju, Amerikanci su odbranili zlato sa prethodnih olimpijskih igara i tako osvojili treće zlato uzastopno, ali ovaj put bez Brajanta. Kobi je svoju poslednju utakmicu u NBA ligi odigrao 13. aprila 2016. protiv Jute, kada je postigao 60 poena. Sezona 2015/2016. je bila njegova poslednja sezona, nakon 20 godina igranja u NBA.

(Izvor:youtube/NBA Countdown)

1980 – Rođen je Nenad Vučković, srpski rukometaš. Karijeru je započeo u rukometnom klubu Crvena Zvezda da bi, nakon četiri godine, prešao u francuski Savoj a zatim, 2008. godine, u nemački Melsungen. Za srpsku reprezentaciju je odigrao 91 utakmicu a na Evropskom prvenstvu u Srbiji, 2012. godine, osvaja srebrnu medalju. U finalnoj utakmici, naši reprezentativci su izgubili od Danske rezultatom 19:21. Odmah po okončanju meča, otišao je do tribina da se pozdravi sa svojom suprugom. Ostalo je zabeleženo da mu se „otela“ poneka suza.

evropsko prvenstvo u rukometu 2012 - izvor nadlanu

2004– Na košarkaškom turniru na OI u Atini, odigrani su završni mečevi po grupama. Naša reprezentacija je, na žalost, nastavila sa nizanjem poraza. Španija – Novi Zeland 88:84, SCG – Kina 66:67, Italija – Argentina 76:75, Litvanija – Australija 100:85, SAD – Angola 89:53 i Grčka – Portoriko 78:58. U četvrfinale su prošle sledeće ekipe: Španija, Italija, Argentina, Kina, Litvanija, Grčka, Portoriko, SAD (i to kao poslednje plasirani u svojoj grupi). Naša reprezentacija je otišla na duel sa Angolom u borbu za 11. (predzadnje) mesto.  

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter