0
Evrokupovi

NA DANAŠNJI DAN: Nastavljeno „ponižavanje“ Drim tima, rođena „crno – bela“ legenda (FOTO, VIDEO)

Objavljeno: 13.08.16 u 13:18

Na XXVIII Olimpijskim igrama upaljen je Olipmpisjki plamen. Posle „šamara“ u Indijanapolisu, Amerikance ponovo pobedili Argentinci, rođen je jedan od najboljih napadača u istoriji fudbala.

1970. – Rođen Alan Širer, bivši profesionalni engleski fudbaler. Napadač jakog šuta, veoma precizan i veoma hladnokrvan pri izvođenju akcija u protivničkom šesnaestercu. Naravno, sa velikim brojem golova u svojoj bogatoj karijeri. Nije ni čudo što ga mnogi smatraju jednim od najboljih napadača. Sportsku karijeru je započeo još u srednjoj školi gde je, na jednom školskom turniru, bio zapažen od strane predstavnika engleske škole za sportove Wallsend Boy School. Dok je bio u toj školi išao je na probe za mnoge klubove, kao što su Mančester Siti i Njukastl United ali je jedino prošao na audiciji za Sautempton u koji je potom i otišao da igra. Za Sautempton je od 1988. – 1992. godine odigrao 118 utakmica i dao 23 gola. Pogotovo mu je bila uspešna sezona ’91.-’92. Tada je dobijao mnogo ponuda od odličnih klubova među kojima je bio i Mančester Junajted, ali ih je sve odbio. Prešao je za Blekburn Rovers, gde su on i Kris Suton činili krajnje ubojit napadački duo, popularno nazvan The SAS (Shearer and Sutton). Zahvaljujući njima, Roversi osvajaju Premijer ligu. U dresu Roversa je odigrao 138 utakmica i postigao 112 golova. Nakon sjajnih godina u ovom klubu Širer, na iznenađenje mnogih, prelazi u Njukastl United i to za 15 miliona funti. Upravi kluba se višestruko isplatilo jer je Širer odmah počeo da niže golove, pa je već te, 1997. godine, dobio nagradu za igrača godine u Engleskoj. U FA kupu su stigli čak do finala gde ih je, nažalost, pobedio Arsenal sa 2:0. Za Njukastl je odigrao 303 utakmice i postigao 148 golova. Takođe je nastupao za reprezentaciju Engleske i postigao 30 golova u 63 nastupa. Za svoje zasluge u fudbalu, dobio je nagradu Reda Britanskog Kraljevstva.

Alan Shearer Blood

1984. – Preminuo Tigran Petrosjan, bivši svetski šahovski šampion. Šah je naučio da igra sa osam godina a korak ka šahovskoj karijeri je bilo njegovo preseljenje u Moskvu, od kada je i počeo da se takmiči na turnirima. Prvi put na turniru je pobedio 1951. godine u Moskvi i od tada, na predstojećim turnirima, počinje redovno da osvaja jedno od prva tri mesta sve do 1963. „Ako hoćeš da budeš najbolji, moraš da pobediš najbolje“. Tako je i uradio. Te godine je pobedio Mihaila Botvinika i postao svetski šampion u šahu. Nakon tri godine je pobedio i Borisa Spaskog a zatim i šahovsku legendu, Bobija Fišera. Bio je jedan od najboljih igrača teorije preventivnog šaha a po njemu su nazvana dva otvaranja – Petrosjanova varijanta Kraljevske indijske odbrane i Petrosjanov sistem u Daminoj indijskoj odbrani. Bio je i urednik šahovskog časopisa „Šahmatnaja Moskva“. Njegove partije i danas služe za obuku u šahovskim školama širom sveta.

Tigran - britannica

1994. – Na Svetskom prvenstvu u košarci, u Torontu, odigrane polufinalne utakmice. Rusija je naletela na košarkaški razigranu ekipu Hrvatske od koje se samo očekivalo da pruži dobar otpor, ali oni su pružili i više od igre. Samo je Fortuna spasila Ruse neplaniranog debakla u polufinalu prvenstva. Nekako su „na mišiće“ uspeli da dođu do pobedonosnog koša i plasiraju se u finale, rezultatom 66:64! Sa druge strane, američki Drim Tim 2 nije imao mnogo problema oko Grka pa su utakmicu okončali, ipak ispod 100 poena, rezultatom 97:58. S obzirom da su dotad sve utakmice završavali pobedama od preko 100 poena, pojedini njihovi navijači su se ozbiljno zabrinuli za pripremljenost svojih miljenika pred finale sa Rusima.

2004. – Otvorene su XXVIII Olimpijske igre u Atini, Grčka. Uprkos problemima koje je glavni grad Grčke imao u toku priprema za OI, uspeli su da pripreme sva borilišta na vreme, za početak Igara. Napravljen je i jedan izuzetak – Olimpijski plamen je, umesto da krene iz Grčke prema zemlji domaćinu Igara, prvo upaljen na stadionu u Atini pa je tek onda krenuo u obilazak po svetu da bi se baklja vratila na početak. I ove Igre nisu protekle a da nije bilo značajnih rezultata i neočekivanih obrta. Kajakašica Brigit Fišer je osvojila zlato u disciplini K-4 na 500m i srebro u disciplini K-2 na 500m i tako postala prva žena koja je osvojila zlatnu medalju na šest različitih OI, postavila je rekord u razmaku između osvajanja dve zlatne medalje (24 godine) i prva sportistkinja koja je osvojila dve ili više medalja na pet različitih OI.

atina2004-epa

Kina je postala sportska velesila jer je osvojila drugo mesto po broju osvojenih medalja a američki Drim Tim, četvrti po redu, je doživeo pravi debakl jer je izgubio čak tri puta i to od Portorika, Litvanije a u polufinalu i od Argentine predvođene iskusnim Emanuelom Đinobilijem. Interesantno je i da su imali samo dve pobede sa preko 100 poena, nešto što se dotad smatralo sasvim normalnim porazom kada vam Drim Tim stane na crtu. U polufinalu su, jedva, uspeli da pobede jake Litvance i osvajanjem trećeg mesta, bar malo ublaže sramotu zbog loše igre.

(Izvor:youtube/Bob Chipezka)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter