0
Fudbal

NA DANAŠNJI DAN: Održan jedan od najjačih šahovskih turnira, rođen Nenad Krstić (FOTO)

Objavljeno: 25.07.16 u 08:47

Evo šta se sve u istoriji sporta dogodilo na današnji dan, 25. jula.

1898. – U Bečkom šahovskom klubu je održan, po mišljenju mnogih, jedan od najjačih turnira u šahovskoj istoriji. Učestvovalo je 20 velemajstora a svetski šampion Emanuel Lasker je odbio da učestvuje jer je broj igrača bio veći od 16. Turnir je bio organizovan u slavu pedesetogodišnjice dolaska na presto Austrougarske , Kajzera Franca Jozefa. Mečevi su počinjali u 10h pre podne a vremensko ograničenje je bilo 30 poteza za dva sata igre. U 14h su se partije odlagale a analiza odloženih partija nije bila dozvoljena. Na kraju turnira, prvo mesto su delili Zigbert Taraš i Pilsburi sa po 27 ½ boda da bi, u četiri dodatne partije pobedio Taraš sa 2 ½:1 ½ i osvojio nagradu od 6.000 kruna, dotad najveću dodeljenu nagradu.

šah

1966. – Na 8. Svetskom prvenstvu u fudbalu, u Engleskoj, odigrana prva polufinalna utakmica između Zapadne Nemačke i SSSR-a. Pred oko 38.000 gledalaca u Liverpulu, vođena je velika bitka između dve reprezentacije. Ipak je kvalitet nemačkog tima doveo do vođstva pogotkom Halera u 42′ pa je Nemačka otišla na poluvreme sa minimalnim rezultatom od 1:0. U drugom poluvremenu Franc Bekenbauer je stavio tačku na utakmicu u 67′ dovevši svoj tim do vođstva od 2:0 i velike psihološke prednosti pa je protivnička ekipa jedino uspela da postigne počasni pogodak u 88′ i time samo ublaži poraz za konačnih 2:1. Reprezentacija Zapadne Nemačke je čekala u finalu boljeg iz duela Engleska – Portugal.

index

1983. – Rođen Nenad Krstić, srpski košarkaš. Igra na poziciji centra a trenutno je član ekipe Galatasaraj. U mlađim kategorijama je nastupao za Mašinac a profesionalnu karijeru je počeo 2000. godine u Partizanu. Nakon četiri godine u klubu crno-belih, odlaskom u Nju Džerzi Netse započinje NBA karijeru. Posle kratke epizode u ruskom Trijumfu, odlazi u Oklahoma siti tunder pa Boston Seltiks da bi od 2011. godine zaigrao za CSKA iz Moskve. Već tokom prve dve sezone u tom klubu uvršten je u prvu postavu idealnog tima Evrolige. Sa CSKA je dva puta osvojio prvenstvo Rusije i tri puta VTB ligu. Od 2014. godine je potpisao dvogodišnji ugovor sa turskim Anadolu Efesom, pod dirigentskom palicom Dušana Ivkovića, a od 2016. godine nastupa za Galatasaraj.

Nastupao je za košarkašku reprezentaciju Srbije i Crne Gore na Olimpijskim igrama 2004. i Evropskom prvenstvu 2005. godine. Za reprezentaciju Srbije je igrao kao kapiten na Evropskom prvenstvu 2009. godine gde je osvojio srebrnu medalju i na Svetskom prvenstvu 2010. godine kada su naši momci osvojili četvrto mesto. Na Svetskom prvenstvu u Španiji 2014. godine, kada smo osvojili srebro, odigrao je samo 7 mečeva i započinjao ih je uglavnom sa klupe, zbog povrede. Nakon ovog prvenstva, izjavio je da se povlači iz reprezentacije.

Nenad Krstić 2

2014. – Na 31. Evropskom takmičenju u vaterpolu, u Budimpešti, odigrana prva polufinalna utakmica između Italije i domaćina Mađarske. Već u prvoj četvrtini su Mađari došli u vođstvo i posle samo održavali razliku za konačnih 7:8 (1:3, 3:2, 1:1, 2:2). Čekali su boljeg iz narednog duela te večeri, večitih rivala Srbije i Crne Gore. Meč nije mogao da počne gore po izabranike selektora Dejana Savića. Već u prvih par minuta je bilo velikih 5:1 za crnogorce, da bi Filip Filipović a zatim i Mitrović 5 sec pre kraja prve četvrtine smanjili na 5:3. Nemoć naših delfina se polako nastavljala da bi početkom treće četvrtine bilo čak i 8:4 za našeg protivnika ali se ipak plava četa nije predavala.

Možda najbitniji trenutak je bio u poslednjoj četvrtini kada je Mitrović zamenio Pijetlovića na golu. Proradila je naša odbrana a i napad je postao organizovaniji i precizniji. Dali smo tri gola i našu mrežu uspešno odbranili od napada sa nijednim primljenim golom u poslednjoj četvrtini pa smo tako došli do velikog gola prednosti koji smo čuvali do kraja meča za konačnih 10:9 (3:5, 1:2, 3:2, 3:0) i plasman u finale. Time smo se ujedno revanširali protivniku za poraz na Svetskom prvenstvu održanom godinu dana ranije 2013. u Barseloni.

index 2

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter