0
Fudbal

NA DANAŠNJI DAN: Rođen je Alfredo di Stefano, a Nemačka je prvi put postala svetski prvak u fudbalu

Objavljeno: 04.07.16 u 08:47

Dan kada je Nemačka fudbalska reprezentacija počela da piše istoriju svetskog fudbala.

4. jul 1926 – Rođen Alfredo di Stefano, fudbaler i trener poreklom iz Argentine. Sa petnaest godina je zaigrao za River Plate a posle u Milionarios iz Bogote gde postaje najbolji strelac kluba svih vremena. Ubrzo prerasta u jednog od najboljih fudbalera Južne Amerike pa prelazi u Real Madrid za koji je odigrao 396 utakmica i dao 307 golova. Dva puta biva proglašen za najboljeg igrača Evrope 1957 i 1959god. Kao trener vodio je ekipe Elče, Boka Juniors, River Plate, Valensija, Real Madrid… Na 106. rođendan kraljevskog kluba, Real Madrid je sproveo anketu u kojoj je učestvovalo više od milion navijača trofejnog kluba i za najboljeg igrača u istoriji Real Madrida je proglašen upravo Alfredo di Stefano.

index 1

4. jul 1954 – Nemačka fudbalska reprezentacija postaje prvi put svetski prvak. Zbog pedesetogodišnjice postojanja FIFA, odlučeno je da domaćin petog po redu Svetskog prvenstva u fudbalu bude zemlja u kojoj je sedište svetske fudbalske reprezentacije – Švajcarska. Iako su Mađari već jednom deklasirali ekipu Zapadne Nemačke u grupnoj fazi rezultatom 8:3 i bili apsolutni favoriti, tog 4. jula 1954god. „mađarska konjica“ na čelu sa Puškašom je morala da položi oružje pred „pancerima“ u finalnoj utakmici završenoj rezultatom 3:2 za Nemačku.

Čak četiri gola je dato u prvih 20 min te utakmice – Ferenc Puškaš 6′, Zoltan Cibor 8′, Maks Morlok 10′ i Helmut Ran 18′. Našu ekipu je u četvrfinalu zaustavila upravo reprezentacija Zapadne Nemačke pobedivši nas sa 2:0. Zlatna kopačka je pripala mađarskom igraču Šandoru Kočišu za 11 postignutih golova na tom prvenstvu. Ovo je bilo prvo svetsko prvenstvo u fudbalu koje je prenošeno putem televizije.

index 4

4. jul 1995 – Rođen Johan Andre Forfang, norveški ski skakač. Na Svetskom prvenstvu u skijaškim letovima 2016. osvojio je zlatnu medalju ekipno. Na drugom mestu je bila reprezentacija Nemačke.

index 2

4. jul 1998 – Završene četvrtfinalne utakmice na 16. Svetskom prvenstvu u fudbalu, u Francuskoj. Pomalo neočekivano, Holandija je pobedila ekipu Argentine sa 2:1 a Hrvatska je deklasirala Nemačku rezultatom 3:0. Polufinalni parovi su bili Brazil – Holandija i Francuska – Hrvatska.

Reprezentacija SR Jugoslavije je, na ovom takmičenju ispala u osmini finala upravo porazom u meču protiv Holandije (2:1) iako je naša reprezentacija, pre ovog takmičenja, na rang listi FIFA bila 8. plasirana a Holandija tek 25-ta.

index 5

(Pripremio: Ivan Gajin)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter