0
Fudbal

IZ TOPOVOG UGLA: Evo kako bi mogla da izgleda nelegalno priznata reprezentacija Kosova (SASTAV)

Objavljeno: 08.05.16 u 10:07

Ako ostavimo po strani „sportsko“-političke odluke o prijemu Kosova u UEFA ono što „bode oči“ svakako je snaga selecija koje se mogu označiti kao A (Švajcarska), B (Albanija) i C (Kosovo).

Papirologija kaže da za novoprimljenog člana mogu igrati svi fudbaleri bez obzira da li su već branili boje neke selekcije! Druga priča je kada pojednci žele prelazak iz jedne u drugu već poznatu „boju“. Tada se ispreče propisi koji to omogućavaju samo igračima (Džons Nemačka pa SAD…) koji nisu igrali u kvalifikacijama i završnicama velikih takmičenja. Dakle, to je šansa za momke koji su se pojavili na prijateljskim susretima, turnejama i sličnim utakmicama koje služe kao provere.

Iz tog ugla gledano selektor Kosaova Albert Bunjaki može da sastavi tim koji će ravnopravno na crtu svim selekcijama sveta! Kakao je došlo do toga? Dičimo se da sjajno radimo sa mlađim kategorijama, što je činjenica, ali očigledno nismo jedini. Albanaci stasavaju u domovini, na Kosovu, Crnoj Gori u Makedoniji, brojnim evropskim zemljama. Zbog toga su vrlo zanimljiv miks.

Kada 11.juna u Francuskoj na teren izađu reprezentacije Švajcarske i Albanije spomenuti Bunjaku će imati idealni tim od igrača iz tih postava. Ako im se pridodaju ostali koji jure za loptom dođemo do onoga A, B i C.

Pošto je postalo 55.članica UEFA Kosovo bi 13.maja trebalo da postane i deo FIFA. Automatski će ga svrstati u neku od grupa kvalifikacija za SP u Rusiji 2018. Prazno mesto je u grupi I gde su „samo“ Hrvatska, Island, Ukrajina, Turska i Finska. Kosovo svakako neće biti selekcija za popravljanje gol-razlike.

Osnovno je pitanje ko će uopšte igrati za Kosovo? Sigurno će svi dobiti pozivnice. To „svi“ je poprilično širok pojam. Mnogi će samo odmahnuti rukom. Između srca i novca ostaće u zagrljau moneta. Tu je i perspektiva jer u boljim reprezentacijama raste im cena, učestvuju na velikim takmičenjima…To što će na sva usta potencirati da su Albanci, da vole Kosovo i slične fraze neće puno značiti u Prištini.

IZ TOPOVOG UGLA: ‘Janjičari’ svetskog fudbala

Zamislite vezni red (Švajcarske) Valon Behrami, Granit Džaka i Đerdan Šačiri u dresu Kosova?! To je jedan od razloga što je Švajcarska bila protiv prijema Kosova u UEFA. Nije uspela u nameri pošto je na tajnom glasanju Kosovo dobilo 28 glasova, tačno onoliko koliko mu je trebalo za prijem. Ipak, da su svi savezi država koje su priznale Kosovo glasali za njegov prijem došlo bi se najmanje do broja 37!
Albanci sa Kosova su osovina i reprezentacije Albanije koju smo upoznali kroz kvalifikacije za EURO 2016. Ostvarili su istorijski uspeh, ali su im mali izgledi u grupi sa Francuskom, Švajcarskom i Rumunijom. Nikoga ne treba da iznenadi ako im „Švajcarci“ pomognu u grupi. Ne tako davno pri vođstvu „belog krsta“ njihov igrač Granit Džaka namerno nije hteo da postigne gol protiv Albanije (pobeda je bila obezbeđena) već je loptu poslao pored gola! Tresla se gora-rodio se miš. Pretrpeo je kritike domaćih ljubitelja fudbala i na tome je ostalo. Njegov rođeni brat Taulant igra upravo za Albaniju.

Albanske vedete su golman Beriša (Lacio), Cana (otac mu igrao za Prištinu u ex YU)…Ustvari, lakše je nabrajati one koji nisu sa Kosova. Korene u srpskoj pokrajini, Makedoniji i Crnoj Gori ima još pregršt fudbalera koji već imaju „ime“: Januzaj (Mančester junajted, javno je izjavio da će igrati za Ksoovo), Bećiraj (Dinamo Moskva), V.Beriša (RB Salcburg/Norveška), Mehmedi (Leverkuzen), plus supertalenti Celina (Mančester siti), Rašica (Vitese)…Albanci sa Kosova se nadaju da će boljom infrastrukturom stvoriti uslove da se na njihovoj teritoriji stvaraju igrači, a ne samo među gastarbajterima u dijaspori.

IZ TOPOVOG UGLA: Zlatne pedesete – Koreni uspeha Reala, Barse i Milana

Na potezu je predsednik FS Kosova poznati Fadilj Vokri. Ima karte na koje će igrati, a na pobrojanim fudbalerim je da „provale“ u kojoj meri folira iako je najavio da neće vršiti pritisak šta god to značilo. Nekim igračima (Cana, Šaćiri, Behrami…) već se zahvalio na promociji kosovskog fudbala.

Trenutno je veći problem kako navijačkim grupama objasniti da podržavaju Kosovo, a ne Albaniju. Njihova parola je: „Jedna nacija – jedna reprezentacija“?!

Biće to dug i bolan proces.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Teoretska reprezentacija Kosova:

E.Beriša (Alb/Lacio) – Haderđonaj (Šva/Jang Bojs), Mavraj (Alb/Keln) Cana (Alb/Nant) Lenjani (Alb/Nant) – Behrami (Šva/Votford), Šaćiri (Šva/Stouk) G. Džaka (Šva/Borusija M.) Meha (Alb/Konja) – Januzaj (Bel/Mančester junajted), Mehmedi (Šva/Leverkuzen)
Klupa: Rašica (Alb/Vitese), Bećiraj (CG/Dinamo Moskva), T. Džaka (Alb/Bazel), Hetemaj (Fin/Kjevo), Abraši (Šva/Frajburg), V.Beriša (Nor/RB Salcburg) Celina (Alb/) B. Berisha (Alb/Melburn), Rahmani (Alb/Split), Džemaili (Šva/Đenova)

[/stextbox]

DOSADAŠNJE UTAKMICE KOSOVA

14.2.1993. Albanija – Kosovo 3:1
7.9.2002. Kosovo – Albanija 0:1
22.4.2005. Severni Kipar – Kosovo 1:0
22.4.2005. Kosovo – Monako 7:1
15.6.2007. Kosovo – Saudijska Arabija 1:0
5.3.2014. Kosovo – Albanija 2:3
25.5.2014. Kosovo – Haiti 0:0
21.5.2014. Kosovo – Turska 1:6
25.5.2014. Kosovo – Senegal 1:3
7.9.2014. Kosovo – Oman 1:0

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

AKTUELNA SELEKCIJA

GOLMANI
Ujkani (Latina) i Bekaj (Priština)
ODBRANA
Perdedaj (FSV Frankfurt), Sadiku (Mersin), I.Beriša Fljamurtari), Pačarda (Zandhauzen), Pepa (Vestmanejar), Markaj (Lugano) i Pniši (Grashopers)
VEZNI RED
Aluši (Zankt Pauli, Zejnulahu Union Berlin), Brahimi (Grashopers), Celina (Mančester siti), B.Beriša (Anži), Halimi FSV Frankfurt), Sulejmani Hanover) i Krujezi (Lucern)
NAPAD
Hasani (Sundsval) i Rašani (Rozenborg)

[/stextbox]

Pripremio; Miloš Topalović

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter