0
Fudbal

VREMEPLOV: Mit ili istina – legenda o najlepšem golu svih vremena (VIDEO)

Objavljeno: 05.04.16 u 00:00

Neki kažu da je tako, drugi kažu da je laž. Procenite sami. Edson Arantes do Nasimento rođen je 23. oktobar 1940. u brazilskom gradu Tres korakos, što u prevodu na srpski znači Tri srca. Grad se nalazi u državi Minas Žeiras, ali je odrastao u gradu Bauruu u državi Sao Paulo. Prvobitni nadimak mu je bio Diko, ali je tokom školovanja, zbog pogrešnog izgovora imena svog omiljenog fudbalera, golmana Vasko da Game Bilea, zaradio ovaj po kom ga svi znamo – Pele.

Tokom školovanja, igrao je za nekoliko amaterskih timova – Sete de Setembro, Kanto do Rio, So Paulinjo, Amerikinja, dok je sa juniorima fudbalske sekcije sportskog društva Bauru osvojio tri vezane titule države – 1954, 1955. i 1956. Pored toga, sa futsal ekipom Radijum osvojio je nekoliko šampionata u okruženju. Nakon treće titule sa timom Baurua, trener Valdemar de Brito rešio je da Pelea povede u Santos, industrijsku luku i blizini Sao Paula, kako bi pokušao da se izbori za ugovor u tamošnjem profesionalnom klubu. Debitovao je protiv Korintijans Santo Andrea 7. septembra 1956. godine, sa nepunih 16.

Santos je postigao sedam golova, a Pele svoj prvenac, od ukupno 1281 gola u karijeri, što je ujedno i rekord. Jedan od njegovih golova do skoro je imao status mita i legende. Datum je bio 2. avgust 1959. godine, meč u okviru šampionata Paulista. Santos je igrao protiv ekipe Atletiko Juventus. Mnogo kvalitetniji od protivnika, fudbaleri Santosa su vodili 3:0, kada je usledio trenutak magije i misterije. Zašto misterija? Zato što je oko 5000 navijača, koliko je, prema informacijama, bilo prisutno na meču, taj Peleov gol opisalo kao „najbolji svih vremena“. Maler? Nedostatak kamere da to i snimi. Ipak, nekoliko decenija kasnije razvoj tehnologije omogućio je kompjutersku simulaciju na osnovu izjava svedoka koji su prisustvovali tom meču. Zašto magija? Pa, recimo da ovakvo nešto može izvesti samo čarobnjak…

(Youtube/Mamadou Ndiaye)

…ili nas samo on može naterati da u ovo poverujemo. Ishod je isti. Sami odaberite stranu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter