9
Domaći fudbal

FOTO: INSTAGRAM

LUKA MILUNOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA HOTSPORT: Sve bih dao da ponovo dođem u Zvezdu i da ostavim dublji trag

Objavljeno: 06.12.15 u 12:55

Mladi srpski napadač, Luka Milunović, iako ima tek 23 godine, prepun je životnog, ali i fudbalskog iskustva.

Ovaj rođeni Bulbuderac koji je prve fudbalske korake napravio u školskom dvorištu u Pančinoj ulici, i dalje dobro pamti svoje početke.

Savremeni život i način egzistencije fudbalskih klubova, još kao golobradog mladića iz OFK Beograda odveli su ga put Belgije u kojoj se nije najbolje snašao. Ipak, za ovog momka bilo je iskustvo koje je vrednije od bilo čega drugog jer zahvaljujući njemu, danas, sa 23 godine, iza sebe ima u biografiji upisano nekoliko velikih klubova u kojima je boravio.

Naravno, srpskoj javnosti je odmah prva asocijacija Crvena zvezda koju je napustio 2014. godine. Nakon toga put je Milunovića odveo u grčku ligu, u kiparski Platanias, za koji sa uspehom igra i za koji je, koliko juče, zatresao mrežu.

Spletom životnih okolnosti, reporter HotSporta pratio je nastupe Luke Milunovića od ranih faza njegove karijere, budući da su zajedno odrastali u beogradskom naselju Zvezdara te su stanovali na svega stotinam metara razdaljine vazdušnom linijom.

Upravo na taj način iz sećanja dobro pamti dešavanja kao što se mogu videti na ovom video klipu, jednim od prvih video-zapisa Luke Milunovića iz njegovih dečačkih dana na kojima i fudbalskim lauicima za oko upada lakoća sa kojom srpski fudbaler kontroliše „bubamaru“.

(izvor: youtube/svirepicile)

intervju Igrom slučaja, upoznao sam te, praktično otkako si došao na ovaj svet. Sećam se tvojih početaka iz školskog dvorišta u kraju… Kada si bio tinejdžer tvoj prijatelj (Cile) je na jutjub okačio jedan od klipova koji sam dugo vrmeena uživao gledajući, koliko se sećam, nemaš ni 15 godina. Klip je ostao u relativnoj anonimnosti, a reklo bi se da zaslužuje veću pažnju budući  si kao dete pokazao zavidan nivo tehnike. Kako danas gledaš na taj video klip, odnosno na svoj početak?

– Rado se setim svega što ima veze sa tim prvim fudbalskim koracima u školskom dvorištu u našem kraju… Sa Zvonkom – mojim tatom, a malo kasnije i na terenima OFK Zvezdara. Taj klip je sasim slučajno i nastao jer je moj drug Cile, koga bih ovim putem i pozdravio, kupio tada novu Nokiu sa kamerom, što je u tom  trenutku bilo čudo tehnike… I onda je samo želeo da proveri kako radi video zapis… Tako je sve to bilo…

intervju Kao jako mlad si otišao u Belgiju, međutim, za razliku od nekih drugih igrača nije sve to ispalo baš kao što si očekivao. Kako danas gledaš na to iskustvo?

– Jeste, tek što sam se oprobao u prvom timu OFK Beograda sa 17 godina, tek što sam odradio par zvaničnih utakmica bio sam prinuđen da prihvatim ponudu kakvu sam dobio iz Belgije. Mlad sam napustio zemlju, otišao sam u jednu veoma jaku ligu, mada iako se niisam najbolje snašao tamo imam jedno veliko iskustvo i time mi neke stvari sada nisu toliko teške. Pre svega tu mislim na prilagođavanje u novim sredinama kada je reč o klubovim iz inostranstva.

intervju Znam iz pouzdanih izvora da si veliki Zvezdaš, pošto se jasno sećam kako si crtao one grafite ispod svog ulaza. Kakav je osećaj postići pogodak za voljeni klub, i to u „večitom derbiju“ i otrčati ispred severne tribine?

Kao mlađi crtao Zvezdine grafite: Luka Milunović

– Hahah pa, da jeste to tako… Mnogo volim Zvezdu i manje-više svi znaju moju priču vezanu za ljubav prema klubu, počevši od mojih odlazaka na sever još dok nisam postao profesionalni igrač, potom i crtanje grafita, pevanja navijačkih pesama u školi, bojenje školske klupe u crveno-belo i tako dalje… A kada se tako jednom dečaku ostvari san da sa 19 godina postigne gol protiv „onih“ u crno-belom dresu, našeg najvećeg rivala, e pa to je onda stvarno velika stvar. Rado se setim tog gola, ali i mnogi koji me sretnu negde usput podsete me na to.

https://www.youtube.com/watch?v=hFli1A54DV4

(izvor: youtube/Svarog07)

intervju Nakon Zvezde, usledio je odlazak u Grčku. Sada si u zrelijm igračim godinama nego kao kada si odlazio u Belgiju. Kako bi ocenio sezonu koju imaš i kvalitet grčke lige u odnosu na domaću Superlgu?

– Iz Zvezde nosim mnogo lepih uspomena: osvojenu titulu, osvojen Kup Srbije i mnogo pobeda i golova… Pred odlazak u Grčku sam imao neprijatnih situacija, naravno mislim na odstranivanje iz ekipe, ali se nadam da ću imati priliku ponovo da obučem Zvezdin dres i da napravim više uspeha i titula nego tada. Nema sumnje da je Grčka liga mnogo jača od Superlige Srbije, sa jako puno klubova koji naprave dobar rezultat i na evropskoj sceni. To je nešto što ne bi trebalo dovoditi u pitanje.

intervju Neka opšta slika u javnosti jeste da je Superliga neka vrsta „betona“ svetskog fudbala. Međutim, oni koji redovnije prate dešavanja u SSL često kažu da je liga u neku ruku potcenjena, zbog male posete publike i loše infrastrukture. Kao igraču, sigurno ti je mnogo lepši osećaj da igraš pred punim tribinama, a da li deliš takav utisak?

– Fudbal u Srbiji je definitivno potcenjen. Daleko od toga da se igra loš fudbal. Ipak, razumljivo i  naravno da i slika sa tribina šalje neku svoju poruku. A ta poruka je u mnogome drugačija… Kada bi tribine bile ispunjenije, utisak bi bio mnogo lepši. Bez obzira na popunjenost tribina, svaki igrač može mnogo napredovati u našoj ligi. Na napredak u igračkom smislu ne utiču okolnosti kao što su one finasijske, one oko popunjenosti tribinama i svega sličnog.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Prazne trine česta pojava u srpskom fudbalu

intervju U tvom neposrednom susedstvu u rodnom naselju porasli su i sad velika fudbalska imena: Marko Dević, Marko Grujić, karijeru u inostranstvu (u mađarskoj ligi) gradio je Lazar Arsić, tvoj rođeni brat Marko Milunović… Za naselje koje ima jedva nekoliko hiljada stanovnika, to je izuzetno visok stepen uspešnih igrača. Da li smatraš da je to zbog škole fudbala OKK Zvezdara ili zbog toga što se „opasan fudbal“ igrao u kraju?

– Pa svi smo napravili prve korake u Zvezdari i veoma sam ponosan zbog toga. Kada god se neko pomene od nas Zvezdaraca ponosno kažem da smo svi komšije i njihov uspeh doživljavam lično, baš kao sopstveni.

intervju I tvoj brat Marko je fudbaler, kao i vaš otac, kao i stric. Da li ti je pomoglo to što si iz fudbalske porodice ili, si uvek osećao da imaš ono što bi Amerikanci opisali rečima „chip on the sholder“, a što bi se kod nas kazalo da si u neku ruku „obeležen“?

– Jeste, tata i stric su bili fudbaleri a kasnije i prvi treneri meni i mom bratu Marku… Svi su mi podjednako pomogli i mogu da kažem da sam dosta naučio od njih, ne samo fudbalske, već i najosnovnije životne stvari.

intervju Da možeš sada da vratiš vreme, da li bi nešto drugačije uradio?

– Trudim se da ne žalim za propuštenim šansama tokom utakmice pa i to sa terena prenosim i na privatni život. Zahvalan sam Bogu na svemu što imam do sad i trudim se da napravim, ako mogu, nešto bolje dok ima vremena.

intervju Omiljeni igrač iz mlađih dana?

– Pa bilo ih je mnogo, kako su se menjale i generacije. Ako bih morao jednog da izdvojim onda je to Ronaldinjo.

intervju Šta ti je draže: PES sa ortacima ili izlazak u klub?

– Tokom sezone svakako PES s drugarima. Ne krijem i da volim da izađem u grad i provedem se, ali za to nalazim vremena samo kada je pauza u sezoni, kada je vreme bez treninga.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Najleši dani u Zvezdinom dresu

intervju Grčki giros, belgijski „fric“ ili srpska pljeka?

– Pljeskavica normalno! Mada bih dodao i banjalučkić ćevap ako može, haha.

intervju Gde su lepše žene: u Belgiji, Grčkoj ili u Srbiji?

– Ako Belgijanac ili Grk kažu da mi imamo stvarno lepe devojke, onda mi ne ostaje ništa drugo nego da im verujem i da se složim sa njima, haha.

intervju Šta misliš, šta je potrebno za uspeh u svetu sporta, pa i fudbalu, osim kvaliteta koji se ne dovodi u pitanje? Da možeš sad da posavetuješ „klince“ koji će čitati ovu našu priču, šta bi im rekao, šta je najvažnije?

– Potrebno je odricanja, ulaganja, želje, upornosti, talenta, sreće… Ali pre svega ljubavi prema tome što radiš. Kada sam počeo da treniram, nisam ni slutio da ću jednog dana zarađivati od fudbala i da će to jednog dana biti moj posao. Naravno, fudbal jeste danas moj posao, ali ja i dalje igram fudbal zbog iste stvari kao i kada sam pre nekih 16 godina napravio prve fudbalske korake: a to je ljubav prema tom sportu i lopti – poručio je Luka Milunović za HotSport.

0
0

9 Komentara

  1. Jos je relativno mlad i sigurno da moze jednom da se vrati u Zvezdu i ponovo osvoji titulu sa klubom koji najvise voli

    0
    0
    Odgovori
    • Evo ga Franjevac kompleksas…redovno na zvezdinim vestima,a nema ga nigde posle Vojvodine i sjajnog 4 mesta u ligi koja u kojoj i ne treba da igra njegov hrvatski klub…a u ABA ligi sjajno 9 mesto…e moj Franjevac,idi leci se

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter