4
Fudbal

FOTO: FIFA

PROMENE: FIFA menja format, od sada 40 reprezentacija na Mundijalu? (ANKETA)

Objavljeno: 03.12.15 u 11:50

Svetska fudbalska federacija razmatra mogućnost da proširi broj učesnika Svetskih prvenstava sa dosadašnjih 32 na 40 reprezentacija.

Naime, u Cirihu se trenutno se vode pregovori čelnika FIFA na nekoliko tema, a centralna tačka razgovora jeste mogućnost potencijalnog proširenja zemalja učesnika završnice Mundijala.

Do sada je bila praksa da 32 najbolje reprezentacije, koje izbore učešće na završnici turnira kroz kvalifikacije, odu na smotru najboljih fudbalkih sila.

Međutim, ukoliko predlog o proširenju bude usvojen, na završnicu Svetskih prvenstava odlazilo bi po 40 najboljih selekcija planete.

Prevedeno u prkasku, to znači da bi grupe umesto dosadašnjih 4 reprezentacije imale po 5 selekcija, a najbolje dve bi izborile plasman u osminu finala.

Ukoliko ovaj predlog zaživi, samo u grupnoj fazi bilo bi 32 meča više nego do sada. Zbog svega toga Svetsko prvenstvo moglo bi da traje do nedelju dana duže.

Prema važećim propozicijama, Evropa daje najviše zemalja učesnika završnice Svetskih prvenstava, a na narednom u Rusiji 2018. godine biće ih 14.

Sa druge strane, svi ostali kontinenti daju znatno manje predstavnika u zavšrnici SP, pa tako Afrika ima prava sa 5 mesta Azija računa 4.  mesta isto koliko i Južna Amerika, dok Severna i Centralna Amerika i Karibi imaju tri mesta.

Po dva mesta dobijaju pobednici baraža između predstavnika Azije, Okeanije, Severne i Centralne Amerike i Kariba i Južne Amerike, uz rezervisano mesto za zemlju-domaćina. FIFA trenutno ima 209 članica koje se bore za završni turnir.

Da li treba proširiti broj učesnika završnice Svetskih prvenstava u fudbalu?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...
0
0

4 Komentara

  1. trebalo bi i više nek yse igra i mesec i po.pa evropa koliko ima drzava sad ih ide 24 na evro pa tako bi trebalo i za svetsko bilo bi bolje i zanimljivije

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter