0
Fudbal

BLATER NAPAO UEFA I PRAVOSUDNI SISTEM SAD: Neću im to nikada zaboraviti

Objavljeno: 30.05.15 u 14:55

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater oštro je kritikovao američkog federalnog državnog tužioca Loretu Linč, koja je naložila hapšenje visokih funkcionera FIFA zbog sumnje na korupciju i pranje novca.

Dan nakon što je, uprkos nezapamćenom skandalu, peti put izabran za predsednika FIFA, Blater je za švajcarsku televiziju rekao „da nešto mnogo smrdi“ u odluci da se dva dana pre izbora hapse vodeći ljudi Svetske kuće fudbala.

Švajcarska policija je, po nalogu američkih vlasti, uhapsila sedmoricu funkcionera FIFA, među kojima su dva potpredsednika i jedan član Izvršnog komiteta.

Linč je posle hapšena rekla da su osumnjičeni „uveli korupciju u svetski fudbal da bi ostvarili svoje interese i obogatili se“.

– Šokiran sam tom izjavom. Kao predsednik, nikada ne bih dao takvu ijzavu o nekoj drugoj organizaciji bez nepobitnih saznanja i dokaza – rekao je Blater.

Prema njegovom mišljenju, i američko Ministarstvo pravde je otišlo predaleko u svojim akcijama, koje su prouzrokovale da se na Međunarodnu fudbalsku federaciju sruči bujica osuda.

– Uz svo poštovanje američkog pravosudnog sistema i novog ministra pravde, moram da kažem da su Amerikanci svoje državljane, za koje sumnjaju da su umešani u finansijski kriminal, morali da uhapse u SAD, a ne u Ciruhu, dva dana pre Kongresa FIFA – rekao je Blater.

On je otišao i korak dalje, pa je sugerisao da bi čitava akcija možda mogla da ima i političke motive.

– Moj protivkandidat je bio jordanski princ Ali bin Al Husein, a poznato je da su Sjedinjene Američke Države najveći sponzor Jordana.

Predsednik FIFA je ponovio da se sve ovo najverovatnije ne bi desilo da su organizaciju svetskih prvenstava 2018. i 2022. godine dobili Engleska i SAD.

– Amerikanci su se kandidovali za organizaciju Svetskog kupa 2002, a Englezi su želeli da budu domaćini 2018, ali su i jedni i drugi izgubili, pa sada imamo pritisak engleskih medija i američkih pravosudnih organa.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter