0
Domaći fudbal

FOTO: ad.nl

JEDAN OD NAJUSPEŠNIJIH TRENERA EVROPE: Ko je Trond Solid, kandidat za ‘užarenu’ klupu Crvene zvezde?

Objavljeno: 22.05.15 u 11:01

Kao grom iz vedra neba juče je „pukla“ vest da bi novi trener Crvene zvezde mogao da bude Norvežanin Tron Solid, a HotSport svojim čitaocima predstavlja norveškog stručnjaka.

Trond Johan Solid rođen je pre 56 godina u norveškom gradići Mo i Rana gde je kao dečak počeo fudbalsku karijeru. Igrao je na poziciji štopera, a prvi profesionalni ugovor potpisao je 1982. godine sa Valarengom za koji je nastupao 63 puta i postigao je devet golova. Najveće uspehe kao fudbaler zabeležio je u periodu od 1985. do 1991. godine (kada je Crvena zvezda bila šampion Evrope i sveta) u dresu Rozenborga. Za tim iz Trondhajma odigrao je 133 utakmice i postigao je 12 golova. Igračku karijeru je završio u Bodu, a u istom klubu je krenuo da peče trenerski zanat, kao igrač-trener.

Već na početku trenerske karijere sa Bodom se okitio titulom prvaka Norveške 1992. godine, a samo godinu dana kasnije je osvojio i Kup. To mu je bila sjajna preporuka da se vrati u klub u kome je proveo veći deo fudbalske karijere, slavni Rozenborg. Sa crno-belima iz Trodhajma je nastavio gde je stao sa Bodom, osvojio je titulu prvaka države i postalo je jasno da će se brzo obreti na klupi nekog kluba iz zapadne Evrope.

Prvi klub van granica Norveške Trond Solidu je bio Gent 1999. godine. Ipak, trenersku slavu će steći u narednih pet godina kao šef stručnog štaba Briža. Solid je sa plavo-crnima osvojio dve titule prvaka u Župler ligi (2003. i 2005. godine), kao i dva Kupa (2002., 2004.) i Superkupa (2002., 2004).

Blistavi rezultati u Belgiji preporučili su ga 2005. godine tadašnjem predsedniku Olimpijakosa Sokratesu Kokalisu koji ga je doveo u Pirej, a cilj je bio da crveno-bele odvede u osminu finala Lige šampiona. U tome nije uspeo, ali je sa slavnim grčkim timom osvojio duplu krunu, čime je 2006. godine ušao među devet najuspešnijih trenera u Evropi po listi koju pravi UEFA. Nažalost, to ga nije spasilo otkaza u Olimpijakosu.

Karijeru je dalje nastavio u Gentu i Herenvenu, a sa Holanđanima je osvojio domaći Kup. Posle „plavih srca“ napustio je Evropu i otiašo je u Aziju, tačnije Al Ahli iz Saudijske Arabije. Kao i u većini klubova i na bliskom Istoku se zadržao svega godinu dana kada se vratio u Belgiju i trenirao Lirs i po treći put Gent.

Poslednji klub koji je vodio Trond Solid bio je turski Elzag 2013. godine.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter