2
Fudbal

FOTO: STARSPORT

LJUBINKO DRULOVIĆ – Ljudina kakvu fudbalska Srbija ne zaslužuje!

Objavljeno: 23.04.15 u 22:14

Bivši reprezentativac i selektor „zlatnih Orlića“, Ljubinko Drulović, preuzeo je danas kormilo reprezentacije Makedonije. Informacija koja se pojavila u prepodnevnim časovima, iznenadila je ljubitelje fudbala u Srbiji i još jednom potvrdila da se u domaćem fudbalu dobar i pošten rad očigledno ne isplati.

Ljubinko Drulović, legenda Porta, proslavljeni srpski reprezentativac i jedini selektor u Srbiji koji može da se pohvali zlatnim odličjem na nekoj velikoj smotri, osetio je to na svojoj koži mnogo puta, reklo bi se i previše. Tih i povučen momak, koji se nikada nije eksponirao u medijima, već je pričao sa loptom u nogama, na terenu, onako kako je to najbolje umeo, često je bio svedok činjenice da se u Srbiji prašta sve sem uspeha.

Još za vreme igračkih dana, kada je pakovao golove legendarnom Mariu Žardelu, i kada je u Portugaliji spadao među najcenjenije igrače, u reprezentaciji Srbije (tadašnje SR Jugoslavije) za njega uglavnom nije bilo mesta, već je svoju šansu vrebao sa klupe. Iako bi mnogi igrači sa Ljubinkovom reputacijom davnih dana rekli zbogom nacionalnom timu zbog takvog odnosa, Drulović je strpljivo čekao svoju šansu i svaki put bi je iskoristio onako kako dolikuje reprezentativcu jedne zemlje. Mnogi još pamte onaj čuveni „povratak iz mrtvih“ na EP 2000 protiv Slovenije, kada smo zahvaljujući Ljubinkovim prodorima po boku i asistencijama uspeli da sačuvamo obraz protiv bivših sunarodnika.

Na zalasku igračke karijere, vratio se u srpski fudbal i u velikoj meri pomogao Partizanu da se domogne prvog učešća u grupnoj fazi Lige Šampiona, ali mu se po završetku sezone 2003/04 rukovodstvo Partizana zahvalilo na saradnji, pa je karijeru završio, tiho i povučeno u portugalskom Penjafielu, iako je sigurno zaslužio mnogo bolji oproštaj.

Nakon završetka igračke karijere dobio je priliku da se oproba i u selektorskim vodama. Prvi selektorski angažman bio je u reprezentaciji Srbije za igrače do 19 godine, gde je na Evropskom prvenstvu uradio ono o čemu mnogi srpski treneri mogu samo da sanjaju. Popeo se na krov Evrope. Ipak za FSS ni to nije bio dovoljan znak da se čoveku koji je toliko dao srpskom fudbalu, konačno pruži šansa da momke od kojih je napravio šampione, uvede u A reprezentaciju i sa njima nastavi započet posao.

drulovic-trofej-ep

Nakon neuspeha u proteklim kvalifikacijama i odlaska Siniše Mihajlovića, u trenutku kada mnogi nisu imali petlju da preuzmu kormilo reprezentacije, FSS je „uvalio vruć krompir“ upravo Ljubinku. Iako je i pre toga često bio kolaterarna šteta, Drulović je i ovaj put pokazao ljubav prema svojoj zemlji, prihvativši ulogu v.d. selektora, nadajući se da će konačno dobiti šansu da predvodi tim u kvalifikacijama za EP. Ipak neposredno pred početak kvalifikacionog ciklusa, FSS odlučuje da na mesto selektora postavi Dika Advokata, dok Drulović pada u drugi plan. Nakon uručenog otkaza holandskom stručnjaku, ponovo je bio jedan od glavnih kandidata, ali na iznenađenje mnogih šansu dobija Ćurčić.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Ono zbog čega je stekao ogromne simpatije, jeste činjenica da je svaki udarac od strane FSS (a bilo ih je mnogo) prihvatao bez mnogo buke, gospodski, iako je i njemu bilo jasno da je zaslužio mnogo više. Gospodin kako na terenu tako i van njega i pored brojnih nepravdi koje je doživeo, nikada nije rekao nijednu lošu reč o Srbiji i srpskom fudbalu, već se trudio da pomogne koliko je mogao i na kraju uvek ostajao kratkih rukava. Srećom, Makedonija je prepoznala njegov potencijal, pa će u nastavku kvalifikacija imati prilike da pokaže koliko zna i ume na klupi komšija, dok nama ostaje da lupimo još jednu recku u koloni „potrošene legende srpskog fudbala“.

Šta reći za kraj sem poželeti Ljubinku mnogo sreće u novom angažmanu, a što se Srbije i FSS tiče: Oprosti im Drulo, ne znaju šta rade!!!

hotsport.rs

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter