0
Evropske lige

FOTO: fcbarcelona.com

ISTORIJA: Pre 18 godina, ni Mister Antić, ni het-trik Pantića nisu bili dovoljni protiv Robsonove i Murinjove Barse! (VIDEO) (FOTO)

Objavljeno: 19.01.15 u 22:30

Istorija u Kupu kralja se na neki način ponavlja ove zime – posle tačno 18 godina, fudbaleri Barselone i Atletiko Madrida ponovo će se sastati u četvrtfinalu ovog takmičenja. Predstojeći dvomeč zanimljiv je iz više razloga, jer kada su poslednji put ovi timovi igrali u ovoj fazi takmičenja Kupa kralja, na terenu su kao akteri bili današnji treneri Barselone i Atletika – Luis Enrike i Dijego Simeone, dok je na klupi ‘jorgandžija’ sedeo Radomir Antić. Naš Milinko Pantić postigao čak tri od šest golova Madriđana u ukupnoj pobedi Katalonaca od 7:6. Barselonu je tada predvodio Bobi Robson, a njegov pomoćnik bio je – Žoze Murinjo!

Te 1997. godine, Atletiko je kao i ove, u dvomeč sa Barselonom ušao kao aktuelni šampion Španije, pošto je u sezoni 1995/96, Radomir Antić predvodio ekipu do devete titule u Ligi Primeri.

O ovom dvomeču i danas se priča u Španiji, a katalonski klub svake godine na svom zvaničnom sajtu obeležava godišnjicu od ‘najluđe’ utakmice u istoriji Kupa kralja.

Naime, u prvom meču na Visente Kalderonu bilo je nerešeno – 2:2, za Atletiko su pogađali Kaminero i Kiko, dok je dvostruki strelac za Barsu bio Pici.

Revanš susret ušao je u anale španskog fudbala – Atletiko Madrid je imao vođstvo od 3:0 i 4:2, uz tri pogotka Milinka Pantića, ali je Barselona u poslednjih pola sata postigla tri gola za 5:4 i plasman u polufinale, a kasnije je i osvojila trofej. Za Barsu het-trik je postigao Ronaldo, dok su po gol dali Figo i Pici.

Kako je kasnije otkriveno, Bobi Robson je posle katastrofalnih prvih 45 minuta i zaostatka od tri gola, na poluvremenu svojim igračima samo rekao: ‘Pogledajte dres koji nosite i navijače koji su uz vas’.

Stoickov i Ronaldo

U dogovoru sa Murinjom, Robson je iz igre izveo dvojicu štopera – Lorana Blana i Popeskua, a u igru uveo napadače – Stoičkova i Picija, iako su na terenu već igrali Ronaldo, Figo, Luis Enrike. Katalonci su u drugih 45 minuta postigli pet golova i prošli dalje.

Za Barselonu su tada nastupali između ostalih – Loran Blan, Pep Gvardiola, Luis Enrike, Luis Figo, Ronaldo i Hristo Stoičkov, dok je Antićev Atletiko činio jak kolektiv sa današnjim trenerom Simeoneom, Radekom Bejblom, Kaminerom, Pantićem, Kikom

FOTO: fcbarcelona.com
FOTO: fcbarcelona.com

Kada pogledate i sastave timova i najzanimljivije detalje sa tog susreta, biće vam jasno zbog čega je ova utakmica ušla u istoriju, a deo nje bili su i naši pomenuti Radomir Antić, Milinko Pantić, kao i Veljko Paunović. 

Podsetimo, nakon tačno 18 godina, Barselona i Atletiko sastaju se u četvrtfinalu Kupa kralja, a prvi meč na programu je u sredu od 22 sata na Kamp nou. Revanš je nedelju dana kasnije u Madridu.

Verujemo da biste i vi voleli da u ovom dvomeču vidimo 13 golova, a neka dalje prođe bolji…

Podsetite se kako je to izgledalo u sezoni 1996/97:

BARSELONA – ATLETIKO MADRID 5:4 (0:3), prvi meč 2:2:

Strelci: Ronaldo 47, 51, 72, Figo 67, Pici 81 – Agilera 8, Pantić 18, 31 (penal), 52

Barselona: Vitor Baija, Abelardo, Kouto, Blan, Serhi, Popesku, Gvardiola, Luis Enrike, De la Penja, Figo, Ronaldo (trener: Bobi Robson, pomoćni trener: Žoze Murinjo)

Atletiko Madrid: Molina, Lopez, Santi, Prodan, Toni, Agilera, Bejbl, Pantić, Paunović, Kaminero, Kiko (trener: Radomir Antić)

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter