Na današnji datum, pre 18 godina, fudbaleri Crvene zvezde odigrali su svoj meč revanša Kupa pobednika kupova sa slavnom Barselonom, na Marakani.

Povezane vesti

zvezda-barselona-1996

Mlađe generacije sasvim sigurno ne pamte euforiju koja je tih dana vladala Beogradom i Srbijom, nakon što su crveno-beli, u svojim prvim jurišima na evro-sceni po okončanju sankcija i četvorogodišnjeg posta, i dalje negde u tragu podsećali na fudbalsku velesilu kakva su bili krajem osamdesetih godina prošlog veka.

Oni malo stariji sasvim sigurno pamte meč sa Kajzerslauternom, baš onaj koji je prethodio megdanu sa slavnim katalonskim klubom. Mnogi i dan danas sanjaju gol Dejana Stankovića, a odmah zatim i potom Kajzera koji je u Beogradu u produžetku primio čak tri gola i koji je putem Nemačke ispraćen sa 4:1. Isti taj Kajzer, sa identičnim timom, naredne sezone je osvojio Bundesligu.

Posle Kajzera na red je došla Barsa. U prvom meču crveno-beli se nisu obrukali na Nou Kampu, iako su od Rivalda, Đovanija, Ronalda i drugova izgubili sa 3:1.

A onda, 31. oktobra 1996. na red je došao revanš, a na Marakanu je stigla Barsa. Oni koji su u to vreme bili klinci, sasvim sigurno, na izust mogu da se sete sasstava crveno-belih: Zvonko Milojević, Bratislav Živković, Goran Đorović, Predrag Stanković, Nenad Vanić, Goran Bošković (Miodrag Pantelić), Zoran Njeguš, Darko Ljubojević, Darko Anić, Perića Ognjenović, Zoran Jovičić.

Sa klupe ih je predvodio Vladimir Petrović Pižon, četvrta Zvezdina zvezda. Bio je to spektakl kakav se retko viđa, a crveno-beli su uspeli da ostanu neporaženi. Čak, moglo bi se reći, bili su bliže pobedi… Evo kako je to tada izgledalo…

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.