0
Fudbal

Koban trenutak koji je Eskobara koštao života

Sećanje na smrt Andresa Eskobara: “Život se ne završava ovde“ (VIDEO) (FOTO)

Objavljeno: 02.07.14 u 12:08

Kolumbijski fudbaler Andres Eskobar ubijen je pre tačno 20 godina, drugog jula 1994. godine, samo deset dana nakon što je postigao nesrećni autogol i time doneo pobedu Sjedinjenim Američkim Državama, a svoju selekciju poslao kući sa Svetskog prvenstva. 

Andres Eskobar
Eskobar leži za zemlji i hvata se za glavu, SAD slave prolazak u osminu finala

Molim vas, verujte mi da se ništa čudno nije desilo u našoj grupi, jednostavno smo odigrali loše. Vidimo se uskoro jer život se ne završava ovde“, napisao je nekoliko dana pre smrti Eskobar u kolumni El Tiempo, ali nažalost ispostavilo se da je pogrešio.

Tog kobnog drugog jula, Eskobar je izlazeći sa prijateljima iz noćnog kluba dobio šest metaka, a ubice su mu navodno pred smrt poručile ‘Hvala ti na autogolu’.

Iako, nikada nisu objašnjeni razlozi njegove smrti, mnogi nagađaju da je Eskobar cenu platio zbog nesrećnog autogola čime su kladionice izgubile ogroman novac. Drugi su tvrdili da se ubistvo dogodilo slučajno, kao posledica opšteg bezakonja koje je tada vladalo u Kolumbiji, naročito zbog činjenice da je svega pola godine pre toga, ubijen i čuveni kralj podzemlja Pablo Eskobar, kojeg je sa fudbalerom Andresom vezivalo samo prezime.

Koban trenutak koji je Eskobara koštao života
Koban trenutak koji je Eskobara koštao života

U kolumbijskom podzemlju tada je vladala velika prevlast posle ubistva Pabla Eskobara što je prouzrokovalo i opšti haos u društvu. Stopa ubistava neposredno pred taj Mundijal bila je najveća upravo u Kolumbiji.

Andres Eskobar bio je jedan od miljenika nacije, kapiten tima, koji je predvođen Aspriljom, Valderamom, Rinkonom i Lozanom u tom trenutku važio čak i za favorita za osvajanje Mundijala.

“Svi moji saigrači, selektor, treneri, koji smo došli ovde, radićemo za zajednički cilj, a to je da svoju zemlju učinimo ponosnom. Pokušavamo da ne mislimo o nasilju i haosu u našoj zemlji. Pronalazim motivaciju u stvarima koje nas čekaju na Mundijalu. Čitam Bibliju svakoga dana i gledam dve fotografije – pokojne majke i moje verenice“, rekao je Eskobar po dolasku na Svetsko prvenstvo.

Ipak, kasnije se ispostavilo da je Eskobar bio sanjar, koji je verovao da su stvari drugačije nego što ih čitav svet vidi, da fudbal može da utiče drugačije na javnost u njegovoj zemlji, a ispostavilo se potpuno suprotno.

Mafija je sklapala selektoru tim, kolumbijski fudbal je doživeo procvat zahvaljujući prljavom novcu zarađenom od droge, a epilog toga bio je krah kolumbijskog fudbala i smrt kapitena Andresa Eskobara.

Na toj utakmici, postigao je svoj jedini autogol u karijeri. Bio je na pragu prelaska u Milan, planirao je da zasnuje porodicu, ali je na kraju ostao samo legenda i nezaboravan lik u sećanjima navijača.

Na Andresovoj sahrani okupilo se više od 120 hiljada ljudi, Erera je doživeo nervni slom, dok su se mnogi drugi povukli iz fudbala. Do ovog prvenstva u Brazilu, Kolumbija se jedino plasirala još na SP 1998. godine.

Vidimo se uskoro jer život se ne završava ovde“, rekao je Eskobar verujući da fudbal ne može da mu oduzme život iako su ga mnogi upozoravali u suprotno. On je skupio hrabrost rekavši da ne želi da se krije i da želi da izađe pred svoj narod, ali je tu cenu platio životom. 

1994 World Cup Finals. Orlando, USA. 4th July, 1994. Holland 2 v Republic of Ireland 0. Fans pay tribute to murdered Colombian footballer Andreas Escobar

Tačno 20 godina kasnije, njegova Kolumbija doživela je novi procvat, možda baš poput onog iz 1994. predvođena nekim novim klincima – Rodrigezom, Kuadradom, Ospinom, Zapatom, a suprotstaviće se ponovo domaćinu Mundijala.

Legenda o Andresu Eskobaru živeće zauvek, a ko zna, možda najveći kolumbijski kapiten dve decenije kasnije ‘pogura’ sa neba svoje naslednike do polufinala, tamo gde im je bilo mesto 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

A ova priča treba sve da podseti da fudbal nikada nije više od života, i da nikada ne sme biti, iako se često tako ponašamo.

hotsport.rs/M.L.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter