Tačno pre 24 godine, 30. juna 1990. godine, u poslednjem nastupu šest republika bivše SFR Jugoslavije, tadašnja fudbalska reprezentacija eliminisana je u 1/4 finalu SP u Italiji.

Povezane vesti

Jugoslavija-Argentina-Italija-1990-SP

Tadašnja Jugoslavija, jedna od najtalentovanijih generacija bivše republike, eliminisana je od Argentine nakon izvođenja penala.

Antologijski duel sa „Gaučosima“ ušao je u istoriji. Stariji ljubitelji fudbala sećaju se ovog meča iz direktnog prenosa. Oni mlađi – znaju ga sa „Jutjuba„. Bilo kako bilo, ovo je bio i ostao meč o kojem se priča…

Selekcija Jugoslavije, u predvorje nemilog građanskog rata, otišla je na Apenine bez mnogo pompe. Generacija u kojoj su igrali i Robert Prosinečki i Safet Sušić i Dragan Stojković Piksi i Darko Pančev… Reprezentacija u kojoj je igrao i Dejan Savićević

Ona ista generacija koja je nastala ranije od „zlatnih Čileanaca„, ona generacija kojoj se kasnije predviđalo osvajanje planete. Generacija fudbalera koji su sa Zvezdom podigli trofej Kupa šampiona.

Generacija o kojoj se pričalo. Generacija koja je raspadom SFRJ dala trećeplasiranu Hrvatsku sa SP u Francuskoj 1998. godine i koja je dala SR Jugoslaviju, učesnika 1/8 finala istog takmičenja.

Upravo ta generacija stala je na današnji dan, nakon što je gotovo dva sata odolevala Argentini sa igračem manje. Odlučivali su penali. Piksi je pogodio prečku, a Gojkočea je odbranio šuteve Brnoviću i Hadžibegiću.

Međutim, naš golman Tomislav Ivković zaustavio je šut legendarnom Dijegu Maradoni, po mišljenju mnogih – najblistavijoj fudbalskoj zvezdi svih vremena. Ipak, to nije bilo dovoljno za prolaz dalje…

Bilo je to poslednje prvenstvo u kojem je bilo dozvoljeno da golmani uzmu u ruke loptu koju im direktno šalju saigrači i potom je pošalju drugom saigraču.

Bilo je to takođe poslednje prvenstvo u kojem su učestvovale sledeće države kao jedinstvene: SFRJ, SSSR i Čehoslovačka. SFRJ se raspala na šest samostalnih država (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija). Čehoslovačka se 1993. godine podelila na Češku i Slovačku. SSSR se podelio na Rusiju i 14 manjih država.

Poslednji put na ovom prvenstvu su sudije nosili tradicionalno jednostavne dresove obojene u crno. Na Svetskom prvenstvu 1994. je prvi put omogućeno sudijama da biraju boje dresova koje bi da nose.

Na ovom prvenstvu su igrači poslednji put nosili dresove na kojim su bili ispisani samo brojevi. Na Svetskom prvenstvu 1994. godine su igrači na dresovima imali napisana prezimena ili nadimke pored brojeva.

Bilo je ovo i poslednje prvenstvo američke avio-kompanije Pan Am kao jednog od sponzora. Naredne godine, 1991. godine, Pan Am je prestao da leti i ubrzo je kompanija ugašena.

Bilo je ovo Svetsko prvenstvo o kojem se pričalo. I o kojem će se pričati. Barem u „jednoj zemlji seljaka, na Brdovitom Balkanu“…

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.