0
Domaći fudbal

Mirkov: Biti navijač je profitabilan posao

Objavljeno: 06.11.13 u 09:43

688889-17

Zanimanje „navijač“ ne postoji, ali privilegije ukazuju da je vođenje navijačkih grupa izuzetno profitabilan posao, rekao je policijski general i komesar za bezbednost Fudbalskog saveza Srbije, Milivoj Mirkov.

Mirkov je za današnju „Politiku“ rekao da su mere za unapređenje bezbednosti u fudbalu, iznete proletos na sednici Saveta za sprečavanje nasilja u sportu kojoj je predsedavao premijer Srbije Ivica Dačić, u potpunosi integrisane u Nacionalnu strategiju i akcioni plan za sprečavanje nacilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i da je ona osnov za uspostavljanje društvenih mehanizama za sprečavanje nasilja i prvi korak ka sistemskom rešavanju problema.

Na pitanje kako to da se u prostorijama klubova nalaze predmeti koje huligani koriste na utakmicama, Mirkov je odgovorio da Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama jasno definiše koji predmeti se mogu uneti na stadion ili u navijačke prostorije u okviru stadiona, ali da vođe navijačkih grupa očigledno ne dozvoljavaju kontrolu nad korišćenjem tih prostorija.

„Zloupotreba je posledica nepostojanja jasne zakonske ili interne regulative o načinu saradnje kluba i navijačke grupe. Pitanje je ko postavlja pravila igre i čija uloga ima veću težinu“, rekao je Mirkov.

Mirkov je naglasio da „preciznim definisanjem šta se smatra navijačkom grupom, koja je njena organizacija, njene obaveze, prava i odgovornosti, kako se finansira, koji je način saradnje s voljenim klubom i drugim navijačkim grupama, ne bi se dala huliganima mogućnost da manipulišu pod plaštom navijačke grupe“.

Mirkov smatra i da ne treba očekivati da neko iz državnih organa vodi razgovore s prvim ljudima iz klubova, jer je „svaki od njih punoletna i zakonski odgovorna osoba za svoje izjave“.

„Da li to članovi Uprava rade iz ubeđenja, neznanja ili straha? Ukoliko rade iz ubeđenja treba ih sankcionisati u skladu sa zakonom. Ukoliko rade iz neznanja treba ih edukovati, a ukoliko rade iz straha treba ih zaštititi“, ocenio je Mirkov.

Mirkov kaže i da su, nažalost, davno prošla vremena kada su ljudi odlazili na utakmice da bi podržali voljeni klub i da bi zajedniočki širili pozitivnu energiju, već da je vođenje navijačkih grupa, danas postalo profitabilan posao.

Odgovornost za ovakvu situaciju, po Mirkovu je veoma široka – lična, porodična, društvena i odgovornost čitave zajednice.

„Nasilje nije novi pojavni oblik proistekao iz ove utakmice, ono se može videti u svim sferama društvenog života“, kaže Mirkov.

Ključni faktori za povećanje nasilja u fudbalu su sociološki okvir, pravni okvir, infrastruktura sportskih objekata, nedostatak profesionalizma i nedefinisanost statusa navijačke grupe, zbog čeka u potpunosti treba primeniti Nacionalnu strategiju i Akcioni plan za njenu implementaciju, zaključio je Mirkov za „Politiku“.

hotsport.rs/politika

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter