0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

Vasiljević: Primarni cilj je stvaranje igrača za prvi tim

Objavljeno: 24.09.13 u 12:58
FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Omladinske selekcije Crvene zvezde započele su novu sezonu sa dosta uspeha. Iako se sa početkom priprema kasnilo iz objektivnih razloga, to se nije odrazilo na rezultate. Tabele mlađih liga ukazuju na to da crveno-bele nade gotovo nemaju poraz, a pri tom su na međunarodnim turnirima kadeti i petlići osvajali turnire. Direktor Omladinske škole Srđan Vasiljević veruje da će i u tekućoj sezoni doći do izražaja kvalitet koji poseduje svaka selekcija.

„U Crvenoj zvezdi je obaveza da se bude prvi i trudimo se da napravimo najbolju selekciju igrača u svakom uzrastu. Trudimo se da proizvedemo fudbalere koji će za nekoliko godina biti nosioci igre prvog tima. U takvoj situaciji nije primarno da se osvoji prvo mesto, međutim, te dve stvari su povezane, jer ako imate kvalitet on uvek dođe do izražaja“ – rekao je Vasiljević.

U novoj sezoni omladinci najtrofejnijeg srpskog kluba takmiče se u domaćem prvenstvu sa godinu dana starijim vršnjacima.

„Razlog za takvu odluke je taj što želimo da momci brže sazre i da na taj način podignemo kvalitet tima. Imamo puno poverenje u generaciju 96 koja se takmiči u omladinskoj ligi sa godinu dana starijim igračima. Takođe, ovoj selekciji priključen je i Luka Jović koji je 97. godište. Želimo da deca veruju u sebe, da izgrade pobednički mentalitet i da budu sigurni u svoj talenat“ – ističe direktor Zvezdine Omladinske škole i navodi primer Stefana Mihajlovića.

„Stvari u fudbalu se brzo menjaju. Mihajlović je prošle sezone sklonjen iz prvog tima, nakon čega sam obavio razgovor sa njim i rekao mu da može da se vrati u seniorsku ekipu za sedam dana, a takođe, postoji opcija da se nikada ne vrati. On je svoje obaveze shvatio maksimalno profesionalno, i zahvaljujući takvom odnosu i dobrim igrama kao i evro-golu koji je postigao, trener Sa Pintu ga je vratio u tim posle sedam dana“ – navodi Vasiljević.

On takođe naglašava koje su to najvažnije karakteristike koje treba da ima pojedinac prilikom selektiranja u Omladinskoj školi.

„Smatram da je potrebno da sve selekcije počev od prvog tima, preko svih mlađih kategorija zaključno sa petlićima, treba da budu povezane u sistem. Kada kažem sistem, tu mislim na program i koncept rada, da biramo igrače na osnovu njihovih karakteristika. Osnovna odlika igrača prilikom selekcije po mom mišljenju treba da bude brzina, zatim obučenost prilikom izvođenja tehničkih elemanata i smisao za igru. Naravno, nikako ne treba zapostaviti karakter“ – naglasio je Vasiljević koji je i sam prošao omladinsku školu Crvene zvezde.

„U vreme dok sam trenirao ispod južne tribine, nije bilo škola fudbala, već smo igrali fudbal u parkovima, ispred zgrade, u školskim dvorištima. Svi se sećamo čuvene rečenice koju su izgovarali tadašnji skauti koji su na takvim mestima tražili talente. „Mali, donesi sutra dve slike i krštenicu“. Tada je istina i tržište bilo veće, jer smo živeli u velikoj državi. U Crvenoj zvezdi, takođe, 95 posto mlađih kategorija činila su deca sa teritorije Beograda, sa strane su dolazili samo igrači koji mogu da doprinesu velikom podizanju kvaliteta.“

Veoma bitnu i odgovornu ulogu u razvoju mladih igrača imaju treneri, koji provode mnogo vremena sa decom i usmeravaju ih na pravi put.

„Na sastanku sa trenerima koji vode Omladinsku školu, jedna od najvažnijih tema je njihov odnos sa decom. Neophodna je dobra komunikacija i sa roditeljima. Svaki trener mora da vodi računa i o privatnom životu svojih igrača, da ih usmerava, u neku ruku da im bude drugi roditelj i da ih nauči disciplini. Takav način edukacije je veoma bitan i zbog toga da ne bi dolazilo do odliva igrača. Potrebno je obnavljati ugovore sa najtalentovanijima svake godine, da oni vide da klub računa na njih. Situacija u klubu što se finansija tiče nije sjajna, to svi znamo, ali ide na bolje. Nabavljeni su rekviziti, sve selekcije imaju vrhunsku opremu i to doprinosi imidžu kluba u javnosti“ – jasno poručuje Srđan Vasiljević.

I u tekućoj sezoni mladiće koji stasavaju na pomoćnim terenima Marakane ispod južne tribine očekuju brojni međunarodni turniri. Direktor Vasiljević nada se u bliskoj budućnosti otvaranju Akademije koja bi umnogome olakšala razvojni put mladih igrača.

„Akademija je sjajna ideja. Kada se taj projekat realizuje, imaćemo konstantan nadzor nad decom. Na jednom mestu će imati sve što im je potrebno. Klub će voditi računa o njihovom smeštaju, školovanju, najpolse ishrani, koja je mnogo bitna za razvoj igrača. Isto tako, potvrdom našeg kvaliteta smatram i brojne pozive za učešće na jakim turnirima, koji se uglavnom održavaju u Italiji. Rezultati govore da umemo da se nosimo i više nego ravnopravno protiv najboljih i najjačih klubova Evrope.“

Vasiljević se osvrnuo i na izjave pojedinih čelnika „večitog“ rivala u kojima se kaže, da Crvena zvezda preotima fudbalere iz protivničkog tabora.

„U poslednje četiri godine, u redove našeg najvećeg rivala otišlo je osam igrača sa Marakane, a dvojicu smo uspeli da ubedimo da ostanu u Crvenoj zvezdi u poslednjem trenutku. Uspeli smo da zaustavimo taj trend u poslednje vreme. Što se tiče optužbi sa njihove strane da želimo da im preotmemo pojedine igrače, u tome nema sitine. Ne želimo time da se bavimo, a uostalom to i nije naša praksa, izuzev ako ne primetimo da postoje velike indicije da igrač želi da nosi Zvezdin dres i ukoliko postoji obostrana želja“ – zaključio je trener Omladinske škole Crvene zvezde Srđan Vasiljević.

hotsport.rs/crvenazvezdafk.com

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter