Jelen-Superliga-logo

Čelnici Zajednice Superlige Srbije uputili su danas državnim organima apel da se sportskim klubovima omogući da poreska dugovanja izmire kroz reprogram na iznos glavnog duga u periodu od 24 meseca i uz otpis kamate.

Predlog za rešavanje ovog problema upućen je premijeru Srbije Ivici Dačiću, prvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću i ministarki omladine i sporta Alisi Marić.


“Svesni smo činjenice da se porez državi mora platiti i od toga ne bežimo. Tražimo da se otpišu kamate koje predstavljaju veliki deo ukupnog zaduženja, a da glavni dug sportske organizacije plate u roku od 24 meseca, kako je i predviđeno zakonom o reprogramu poreskog duga“ navodi se u pismu koje je potpisao predsednik Zajednice fudbalskih klubova Superlige Srbije Dragoljub Lekić.

Iz Zajednice poručuju da su u poslednjih dvadesetak godina u značajnoj meri promenjene privredne i društvene okolnosti u zemlji, ali ne i u sportu.

“Sport se našao u izmenjenom ambijentu čije promene nisu ispraćene kroz nova sistemska resenja, što je dovelo do izuzetno teske situacije. Do danas nije definisana vlasnička struktura u klubovima, a iz toga proističe da nije ni definisano ko je u obavezi da obezbedi flnansiranje profesionalnih sportskih klubova. Dok se ne dođe do pravih sistemskih rešenja, klubovi se snalaze na razne načine da prežive, ali realno gledano, preti im gašenje”, poručili su iz Superlige Srbije.