0
Domaći fudbal

Cvetković: Klub su vodili pogrešni ljudi

Objavljeno: 15.02.13 u 12:38

cvetkovic

U intervjuu koji je dao za Sportski žurnal, bivši generalni sekretar Crvene zvezde Vladimir Cvetković govorio je o problemima sa kojima se suočavaju crveno – beli i zbog čega se klub nalazi u teškoj situaciji. Legendarni Cvele je takođe objasnio kako se u njegovo vreme poslovalo, naglasivši da je i u to vreme bilo svađa, ali i da se tačno znalo ko šta radi.

Cvetković je na početku intervjua objasnio kako je i sa kojim iskustvom došao da radi na odgovornu funkciju u Crvenu zvezdu.

„Kada me je 1983. godine Miladin Šakić pozvao da dođem na mesto generalnog sekretara, već sam 15 godina bio direktor po raznim kompanijama, počev od “Kvarnera”, ” Ineks turista”, “Tašmajdana”… Imao sam veliko iskustvo kao privrednik i dolaskom na novu funkciju pristupio sam jednostavno, organizovao sam preduzeće FK Crvena zvezda.“

„U tom preduzeću imao sam najbliže saradnike, tehničkog direktora Dragana Džajića, koji je vodio sportski sektor. Ja se u to nisam mešao, samo sam pitao kada dolazi neki igrač, da li je njegova cena adekvatna“, objašnjava Cvetković, i dodaje:

„Tada su fudbaleri u Zvezdu dolazili zbog Džaje, jer je, normalno, veliko ime, ali i zbog para. Na primer, Mihajlović. Džajić dođe i kaže: ‘Dogovorio sam se za Sinišom. Dva miliona maraka’. Ja kažem – ne može. Može milion. Jer znao sam šta se može.“

Uz fudbalska pitanja, naglašava, klub se u svakom drugom segmentu oslanjao na vrhunske autoritete.

„Upravu je činio strašno veliki broj kvalitetnih ljudi. U našoj čudesnoj Finansijskoj komisiji bili su direktori banaka. U Pravnoj – doktori prava. Zdravstvenu su činili direktori beogradskih bolnica. To je bila jedna ozbiljna organizacija. A ja sam sve to koordinirao, sve sam potpisivao. Od kafe, do aviona. I rekao sam, za to ću uvek da odgovaram.“

„Sad se po novinama pominje da smo Džajić i ja u ono vreme imali male plate. Pa, normalno, imali smo plate kakve smo kao klub zarađivali. Mi smo za 18 godina obezbedili 50 stanova igračima i radnoj zajednici. Od čistačica, portira, kuvara, svi su dobili stan. Samo nismo Džaja i ja, jer nije bilo potrebe. Osvojili smo 18 trofeja.“

Usledilo je pitanje  kako to da u ovo vreme Zvezda uspeva da se toliko zaduži? Oni podaci o kamatama koje je izneo Čović su zastrašujući.

„Zato što su je vodili pogrešni ljudi“, jasno odgovara Cvetković, i nastavlja:

„Nema tu šta. Ne možeš da se zadužiš za kredit koji ne možeš da vratiš. Uzmeš kredit za stan, kupiš stan. Ne vratiš kredit, uzeće ti stan. Uzeće ti kola, uzeće ti sve! Znači – moraš da znaš ono što radiš.“

„U naše vreme, a to može da se proveri, nijedan igrač nije prodat za manje nego što je bio plaćen. Sve ide od rukovodstva. Ne možete da vodite neko preduzeće ako ne znate da vodite. Čudi me da je Zvezda to dozvolila.“

Legendarni funkcioner objašnjava kako i u njegovo vreme nije sve bilo idealno i da je često u Upravi bilo razmimoilaženja.

„Nekada su se svi nesporazumi rešavali unutar kuća. Pa zar mislite da se mi nismo svađali? Nije bilo tuče, ali je bilo svađa i nesporazuma i te kako. Ali nas zato nikada niko nije tužio. Nijedan igrač, nijedan trener, nijedna firma, dobavljač, hotel ili strani klub“, objašnjava Cvetković, i zatim prelazi na problem menadžera koji imaju svoje igrače u vlasništvu.

„Mi smo bili apsolutno protiv toga da menadžeri budu vlasnici igrača. To uopšte nije dolazilo u obzir. Da neko dođe i kaže – imam kupljenog igrača – pa to je nezamislivo. Taj igrač ne može da dođe u Zvezdu. Neka ga vodi gde hoće. Do 2001. takvih primera nije bilo, to može da se proveri“, jasan je bivši generalni sekretar Zvezde.

Bivši generalni sekretar Zvezde objašnjava kako se nekada vodio klub i kako je stvaran uspešan sistem.

„Mi smo nasledili politiku postavljenu u vreme Ace Obradovića, Slobodana Ćosića, Nikole Bugarčića. Ma koliko neko bio kvalitetan, nije mogao da iskoči iz sistema. Zato smo tako i radili, platu nikada nismo dobili drugog u mesecu, uvek prvog“, kaže Cvetković.

Za kraj, ima li šanse za Zvezdu da se izvuče iz problema?

„Nije problem Zvezde što je Partizan pet puta prvak uzastopno. To ništa ne znači kada nije napravio veliki evropski tim. Pa, ne mora baš veliki, ali kao Šahtjor danas. E, to čeka Zvezdu. Da bude solidan evropski tim. Da bude prvak i da igra u Ligi šampiona. To je dosta“, poručio Cvetković.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter