0
Domaći fudbal

Miha ostaje i tačka

Objavljeno: 18.10.12 u 15:04

Od eliminacije mlade reprezentacije od Engleske, icidentu koji se dogodio u Kruševcu, pa poraza od Makedonije i sukoba unutar seniorskog tima predsednik FSS Tomislav Karadžić se nije oglašavao.

Zato je Tole dao intervju za zvaničan sajt FSS, gde tih pitanja nema i gde je mogao da priča šta on hoće.

Ako nekoga interesuje šta je to priča, evo prenosimo njegovu besedu.

„Na žalost, neće nas biti na smotri najboljih osam mladih selekcija našeg kontinenta, što nam je bio primarni takmičarski cilj ove generacije. Englezima čestitam na plasmanu, nama ostaje žal za propuštenim šansama.

Bili smo svedoci ružnih i sportu neprimerenih scena posle meča u Kruševcu. Koristim priliku da još jednom uputim izvinjenje svim ljubiteljima fudbala i delegaciji FA Engleske na doživljenim neprijatnostima.

Kada govorim o incidentu, mislim na tuču u kojoj su učestvovali pojedini igrači i članovi stručnih štabova obe selekcije. Izvinjenje sam uputio u ime našeg Saveza koji je bio domaćin tom prilikom, a ne zbog činjenice da smatram da je greška samo naša.

Nedopustivo je ponašanje određenih članova naše ekipe. Mladost nije opravdanje za greške igrača, a revolt zbog nečijeg nesportskog poteza ne sme i ne može da bude izgovor za pojedince iz štaba koji su očigledno prekršili propise.

Iako sam često na meti medija i javnosti kao očigledan simbol fudbala u Srbiji, ja ponavljam da nisam disciplinski sudija i neću da presuđujem ni ovom prilikom. Drago mi je da su se članovi Disciplinske komisije već danas sastali na Vanrednoj sednici i zatražili potrebne izjave.

Hitna i ispravna reakcija, bazirana na zakonskim osnovama, sigurno je pravi potez u ovom trenutku. Glave nećemo da sačemo samo zato što to neko traži, ali hoćemo da kaznimo svakog ko je pogrešio.

U tom cilju, u potpunosti podržavamo zahteve iznesene od strane predsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića u domenu utvrđivanja prave istine i odgovornosti svih učesnika nemilih scena u Kruševcu i ministra omladine i sporta Alise Marić, po pitanju hitnog ponovnog formiranja Nacionalnog saveta za borbu protiv nasilja u sportu.

Mnogi viđeni problemi nisu samo naši već su prateći milje savremenog fudbala, što nas, međutim, nikako ne oslobađa obaveze da ih eliminišemo iz sopstvene kuće.

Srpski narod nikada nije bio niti će biti rasistički. Naša istorija o tome svedoči, a ponašanje gledalaca kao reakcija na poraz i tuču aktera utakmice se ne sme poistovetiti sa jednim od najvećih zala modernog doba.

Imamo veliko poverenje u nadležne organe i tela UEFA koji će sprovesti pokrenuti postupak. Oni će reći svoje, a naša disciplinska istraga je nezavisna i o donesenim odlukama ubrzo ćemo informisati javnost“, rekao ej Tole.

Ako se niste umorili idemo dalje. Tole je rekao još i ovo:

„Na Izbornoj sednici Skupštine FSS, održanoj 12. jula ove godine, poslali smo jasnu i realnu poruku javnosti, samim tim svim našim navijačima. Ponoviću je: primarni cilj u radu „A“ reprezentacije je podmlađivanje igračkog kadra, plasman na Svetsko prvenstvo 2014. u Brazilu nije prioritetna obaveza niti moranje, već je u fokusu odlazak na Prvenstvo Evrope 2016. u Francuskoj.

To je redosled poteza, jasan, objašnjen i prihvaćen od strane najvišeg organa FS Srbije. Tada sam apelovao na strpljenje nacije, sećam se da je i odjek u javnosti bio takav da je podržana predočena ideja.

Zbog toga mi jedan strašan udar i pritisak koji se vrši na nas nije u potpunosti jasan niti hoću da nove predloge prihvatim. Prilikom imenovanja Siniše Mihajlovića postigli smo konsenzus – njegov izbor su podržali proslavljeni igrači, klubovi, brojne fudbalske strukture i sportski radnici, kao i mnoge, mnoge redakcije, od kojih neke danas otvoreno traže Mihajlovićevu smenu.

Sada svakako, i to sa puno razloga, treba podržati Sinišu Mihajlovića. On je na dobrom putu i mi boljih igrača od ovih i nemamo. Strpljenje je neophodno u ispunjenju vizije i svaki nacionalni tim koji krene tim putem ima istovetne probleme.

Recimo, naši skorašnji protivnici Belgijanci preko decenije nisu učestvovali ni na jednoj završnici velikih takmičenja, ali su u međuvremenu formirali veoma jaku ekipu. Mi činimo isto, potrebno nam je vreme. Uostalom, kao ozbiljni ljudi i fudbalski rukovodioci, ne menjamo mišljenje svakog meseca.

FS Srbije i ja lično pružamo punu podršku selektoru Mihajloviću na izabranom putu podmlađivanja igračkog kadra. Tako je bilo, tako je sada i tako će i da bude. Porazi koje smo doživeli sa novim, podmlađenim timom su svima teško pali.

 

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter